Son beş yarış karakolda biter

Orhan Gülek
02.11.2021 - 13:30 | Son Güncellenme: 02.11.2021 - 19:35

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda nefesler tutuldu. Max Verstappen ve Lewis Hamilton arasındaki şampiyonluk mücadelesinde son beş yarışa girildi. Yazarımız Yiğit Yüksel, kalan yarışları ve pilotların son durumunu değerlendirdi.

Son beş yarış karakolda biter

Yiğit YÜKSEL - AJANSSPOR

Formula 1'de sezonun bitimine beş yarış kaldı. Max Verstappen ve Lewis Hamilton arasındaki şampiyonluk mücadelesinde sıcaklık zirve yapmış durumda. Hem sürücüler terliyor, hem de biz izleyiciler.

Meksika, Brezilya ve BAE'de birbirlerine mutlak üstünlükleri bulunmuyor

Son beş yarış Meksika, Brezilya, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilecek. İşin güzel yanı, Katar ve Suudi Arabistan’da ilk defa F1 yarışı düzenleniyor. Mutlak favori belli değil. Meksika, Brezilya ve BAE yarışlarında da iki rakibin birbirlerine mutlak üstünlükleri bulunmuyor. Geçen sene pandemi nedeniyle yapılamayan Meksika yarışını 2019’da Hamilton, Brezilya yarışını Verstappen kazandı. Hamilton’un şampiyon olarak geldiği BAE yarışını ise geçen sene Verstappen kazandı. 

Verstappen, çok daha formda 

Bu sezon sekiz yarış kazanan Verstappen beş galibiyeti bulunan Hamilton’a oranla çok daha formda ve istikrarlı devam ediyor. Buna rağmen iki sürücüyü sadece 12 puan ayırıyor. İki sürücünün de hata yapma lüksü yok. Birinin yarış dışı kalması diğer sürücüyü şampiyonluğa bir değil 10 adım daha yaklaştıracak.

Formula 1’in en muhteşem zamanı bu şekilde bir rekabetin olduğu anlar. Artık konu sadece sürücülerin pist üzerinde turlamasından çıkıp tam anlamıyla psikolojik, mekanik ve taktiksel bir mücadeleye bürünüyor.

Her iki sürücü de psikolojik anlamda dik durmaya çalışıyor. Sadece yarışırken de değil, yarış öncesi verdikleri demeçlerde, pist üzerinde ve dışında her alanda birbirlerine gözdağı veriyor ve moral olarak rakibinin üstünde kalmaya çalışıyor. Verstappen bu anlamda daha rahat ve kendinden emin bir çizgi çizerken, kaybetmeye tahammülü olmayan Hamilton daha stresli bir dönem geçiriyor. Hamilton en son böyle bir dönemi Rosberg ile olan çekişmeli 2016 sezonunda yaşamış ve kaybetmişti.

Mekanik olarak her iki aracın mükemmele yakın performans vermesi ve bunun için ekiplerin gece-gündüz hatasız iş çıkarması kaçınılmaz. Bir pitstopta mekanikerin lastiği geç takma lüksü artık yok. Herhangi bir motor ve ünite değişimi sonrası sıra cezası alınması şampiyonluk yarışında büyük yaralar açabilir. Türkiye yarışında motor değiştiren Verstappen’in mekanik olarak avantajı bulunuyor.

Pitstop zamanlaması ve lastik seçimleri artık çok daha önemli

Benzer şekilde pistteki yarış kadar pit duvarındaki taktiksel yarış da hayati önem taşıyor. Pitstop zamanlaması ve lastik seçimleri hiç olmadığı kadar önemli. Redbull ekibi son yarışlarda istikrarlı bir şekilde Verstappen ve Perez’i taktiksel açıdan başarıya ulaştırırken, Mercedes’in aynı anlamda Hamilton’u üst sıralara çıkarabildiğini söylemek güç.

Her ne kadar sinirlerine hakim olmaları ve hata yapmamaları gerekiyor olsa da, Verstappen ve Hamilton’un önümüzdeki son beş yarışta yan yana geldiğinde mücadelinin karakolda bitmesi işten bile değil.

Senin için hazırladığımız haberler