Sörloth'a Jailson gibi 8 maç ceza verilir mi?

12.02.2020 - 17:31 | Son Güncellenme: 12.02.2020 - 14:43

Sörloth'a Jailson gibi 8 maç ceza verilir mi?

Sosyal medya dünden bu yana kaynıyor. Özellikle Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı taraftarlar, Jailson ve Quaresma örneklerini paylaşarak, disipline sevk edilen Trabzonsporlu Sörloth'a da ağır ceza verilmesi isteniyor. Peki eylemler aynı mı, Sörloth'a da Jailson gibi 8 maç ceza verilebilir mi? İşte cevabı...

AJANSSPOR-ÖZEL

Gençlerbirliği maçında Baiano'yu yüzüne temas ederek yere itip düşüren ve bu nedenle kırmızı kart görem Trabzonspor'un ligi sarsan golcüsü Alexander Sörloht'a gelmesi muhtemel ceza tartışma yarattı. Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Müşavirliği tarafından Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edilen golcü futbolcu için Futbol Disiplin Talimatı'nın 43. maddesinden işlem yapılması istendi.

Söz konusu madde ise şu şekilde:

MADDE 43 – KURAL DIŞI HAREKETLER

''Futbol oyun kurallarına aykırı olarak sert ve ciddi faul yapan futbolculara 2 ila 4, şiddetli harekette bulunan futbolculara ise 3 ila 6 müsabakadan men cezası verilir.''

Sörloth kırmızı kart gördüğünden bu yana özellikle sosyal medyada Fenerbahçeli taraftarlar onun da tıpkı kendi oyuncuları Jailson'a olduğu gibi 8 maç ceza verilmesini talep ediyor.
Beşiktaşlı futbolcular da benzer bir nedenle disipline sevk edilip 5 maç ceza alan Quaresma örneğini verdi.

ORTADA BİR HAKSIZ TAHRİK DURUMU VAR

Peki Sörloth'a aynı ceza verilir mi veya verilmesi gerekir mi? Uzman hukukçu Emin Özkurt, Sörloth'un atılmasından önceki tahrike dikkat çekiyor: "Futbol Disiplin Talimatı’nın 12. Maddesi 'Haksız Tahrik' konusunu düzenlemektedir. Anılan maddeye göre fiilin haksız tahrik sonucu işlenmesi halinde cezada indirim yapılır ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), haksız tahrikin derecesini dikkate alarak, verilecek cezayı üçte birine kadar indirebilir.
Daha önceki benzer olayları göz önüne aldığımızda 12 Eylül 2015 tarihinde oynanan Galatasaray-Mersin İdmanyurdu maçında Selçuk İnan, kendisine uzun süre sarılan ve bırakmayan Tita’ya hakemin müdahale etmemesi üzerine tekme atmış ve kırmızı kart ile cezalandırılmıştır. Maçın ardından oyuncu her ne kadar şiddetli hareket (3-6 maç arası ceza) nedeniyle PFDK’ya sevk edilse de PFDK, haksız tahrik uygulayarak 2 maç ceza vermiştir.
Bir diğer olayda ise 01 Mart 2018 tarihinde oynanan Beşiktaş–Fenerbahçe derbisinde Quaresma, Josef de Souza’nın yüzünü ittirmesi üzerine Josef de Souza’ya yumruk atmış ve kırmızı kart görmüştür. Maçın ardından Quaresma, şiddetli hareket (3-6 maç arası ceza) nedeniyle PFDK’ya sevk edilse de PFDK, haksız tahrik uygulayarak 1 maç ceza vermiştir. Fakat Quaresma’nın kırmızı kart sonrası tutumlarından dolayı cezasına 4 maç daha eklenmesinden ötürü toplamda 5 maç ile cezalandırılmıştır.
Sörloth’un olayında da PFDK’nın benzer bir yaklaşım sergilemesi beklenmektedir. Sörloth’un yaptığı hareket kural dışı olup cezalandırılması gerekir ve yaptığı bu hareket meşru kılınamaz sadece olay öncesi meydana gelen sebepler hareketin cezai boyutuna etki edebilir. Bu nedenle, Sörloth’un hareketi, oyun akışı içerisinde pozisyonla ilgili bir hareket olmadığından şiddetli hareket (3-6 maç arası ceza) nedeniyle PFDK’ya sevk edildiği ön görülmektedir. PFDK’nın haksız tahrik durumunu göz önüne alması halinde Sörloth’a vereceği cezayı 1 maça kadar indirme yetkisi bulunmaktadır" dedi.

ASIL JAILSON'UN CEZASI YANLIŞ VE FAHİŞTİ

Peki Sörloth'a aynı ceza verilir mi veya verilmesi gerekir mi? Spor hukukçusu Alpay Köse, bu sorunun yanıtını Ajansspor'a verdi. Köse, Sörloth'a Jailson cezasının verilemeyeceğini savunuyor:
"Oyunculara verilen cezalarda artırım ve indirim sebepleri vardır. Artırım için en önemli sebep tekerrürdür. Sörloth ilk defa kırmızı kart gördüğünden bu söz konusu değil. İndirim sebeplerinde ise haksız tahrik durumunda ceza üçte birine kadar düşürülür. Olayda oyuncuya iki defa sert müdahale yapılıyor ve aslında hakemin oyunu durdurup diğer Sörloth lehine faul vermesi gerekirken, bu olmayınca bu iki sert müdahaleye karşı oyuncunun tepkisi oluyor. Dolayısıyla haksız tahrik olduğu net ve en fazla bir maç verilebilirJailson olayı ile kıyaslanırsa zaten ona verilen ceza yanlış ve fahişti."

Sörloth'un cezası ne zaman açıklanacak?

PFDK kararını yarın (Perşembe) açıklayacak. Sörloth'un ceza alması halinde Tahkim Kurulu'na itiraz hakkı var. Kurul, itiraz olursa Cuma günü nihai kararı verecek. 

Sezonun en flaş ismi Sörloth

24 yaşındaki Norveçli golcü bu sezon Süper Lig'in en flaş ismi oldu. 20 lig maçında forma giyen santrfor, 16 gol atarken, 5 de asist yaparak, bordo mavili takımın zirveye çıkmasında büyük pay sahibi oldu.

SÖRLOTH'UN 2019-20 SEZONU PERFORMANSI

KATEGORİ / MAÇ / GOL / ASİST  /ALDIĞI SÜRE (Dakika)

Süper Lig 20 /16/  5 / 1.781
UEFA Avrupa Ligi 4 / - / 1263
UEFA Avrupa Ligi Ön Eleme 4 / 2 / - / 254
Ziraat Türkiye Kupası 4 / 3  / - / 301
____________________________________________________
TOPLAM 32 / 21/  6/  2599

JAİLSON'A NEDEN 8 MAÇ CEZA VERİLMİŞTİ?

2 Kasım 2018'de Türk Telekom Stadyumu'nda oynanan Galatasaray-Fenerbahçe lig derbisinin sonlarında sahna karışmıştı. Olaylar nedeniyle PFDK, Fenerbahçeli Jailson'a 8, Soldado'ya 6 maç ceza vermişti.

Kurul ayrıca Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’e 7yardımcı antrenör Hasan Şaş’a 8, sarı kırmızılı Badou Ndiaye’ye 5, Garry Rodrigues'e 3, Ryan Donk'a 6 maç ceza vermişti. Jailson da Saldoda do 'Saldırı' başlıklı 44. maddeden disipline sevk edilmişti.

MADDE 44 – SALDIRI
"(1) Saldırının, futbolculara, yöneticilere, görevlilere veya diğer kişilere yönelik olması halinde; (a) Futbolculara 5 ila 10 müsabakadan men cezası..."

RİCARDO QUARESMA NEDEN 5 MAÇ CEZA ALMIŞTI?

21 Mart 2018'de Vodafone Park'ta Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanan Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final ilk maçında
'ihraç öncesi ve ihraç sonrası rakip takım sporcusuna yönelik şiddetli hareketi nedeniyle' Ricardo Quaresma'ya 5 maç ceza verilmişti. Quaresma, söz konusu hareketi Josef de Souza'ya yapmıştı.
Ancak Portekizli yıldız sadece 43. maddeden değil, ayrıca 'Saldırı' maddesini düzenleyen 44. maddeden de disipline verilmişti.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler