Sözde tarafsızlık! TFF, Tahkim'i de PFDK'yı da korumaya aldı

30.08.2020 - 21:52 | Son Güncellenme: 31.08.2020 - 11:15

Türkiye Futbol Federasyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karar doğrultusunda Tahkim Kurulu, PFDK ve UÇK başta olmak üzere hukuk kurullarının seçim kriterlerini değiştirmek için düğmeye bastı. Ancak değişiklik taslağına koyduğu maddeyle eski kurulları korumaya alarak, statü değişikliği sonrası da görevlerine devam etmelerinin yolunu açtı.

Sözde tarafsızlık! TFF, Tahkim'i de PFDK'yı da korumaya aldı

AJANSSPOR - ÖZEL HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), "Kurullar tarafsız ve bağımsız değil" diyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararı doğrultusunda hareket etmek için ana statüde değişiklik yaptı. Söz konusu değişiklik, 1 Eylül'de (çoğunluk sağlanamazsa 9 Eylül'de) TFF Olağan Genel Kurulu'nda oylanacak. TFF'nin kamuoyuyla açıkça paylaşmadığı değişikliği Ajansspor, detaylı bir şekilde haberleştirdi.

Başkan karışmayacak ama...

Özetle, Tahkim Kurulu, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Amatör Futbol Disiplin Kurulu, Kulüp Lisans Kurulu ve Etik Kurulu'nun üyelerinin seçiminde TFF Başkanı'nın öneride bulunması sonlandırılıyor. Artık TFF yönetim kurulu üyeleri önerecek.

Ayrıca, kurul üyelerinin görev süresi de 4 yıl olarak tanımlanıyor. Böylece TFF yönetimi istifa etse de kurullar görev süreleri bitene kadar devam edebilecek.

Statü değişiyor, kurullar aynı!

Ancak TFF yönetimi, koyduğu ek maddeyle, mevcut kurulların ana statü değişikliği sonrası da görevlerine devam etmesine olanak sağladı.

Böylece, AİHM'in, seçimlerinde tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesi gözetilmediğini söylediği eski kurullar, statü değişikliğiyle yola devam edecek.

Çünkü bu kurullar mevcut başkanın önerdiği isimlerden oluşuyor.

Ortada tek bir fark olacak o da şu: Mevcut kurul üyeleri bu sefer bağımsızlık ve tarafsızlık yemin metnini okuyacak! Oysa AİHM kararı gereğince mevcut kurulların tamamının lağvedilerek, yenilerinin belirlenmesi gerekiyordu.

Yine AİHM'e taşınırsa...

TFF yönetimi kurulları bağımsız ve tarafsız bir yapıya kavuşturmak için yola çıktığını iddia etse de önceki statüye göre yani başkanın önerdiği isimlerin yer aldığı kurullar yerinde kalacak.

Aslında AİHM kararından çıkan sonuca göre kurulların TFF yönetimince belirlenmesi de bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesiyle örtüşmüyor. Yeni kurulların verdiği bir karar AİHM'e taşınırsa, uluslararası mahkemenin, kararı veren söz konusu kurula dair değerlendirmesi bağımsız ve tarafsız bir yapının oluşup oluşmadığını da ortaya koyacak. Geçen hafta konuya dair Ajansspor'a bir değerlendirme yapan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Burak Gemalmaz, TFF yönetiminin ana statüde yaptığı değişikliği 'hukuka dolanmak' olarak nitelendiriyor.

Bu genel kurul mahkemeden döner!

Öte yandan Kasımpaşa, genel kurulun ertelenmesini talep etti. TFF'ye bir dilekçeyle başvuran kulüp, genel kurulun ertelenmemesi halinde mahkemeden döneceğini savundu.

Kasımpaşa, "Olağan genel kurul gündemi'nin 7. 8. maddelerinde belirtilen yönetim kurulu faaliyet raporu ile 16. maddesinde belirtilen bütçe tasarısı ile talimatı ve bütçe uygulama esasına ilişkin belgeler eksik ve süresinde gönderilmedi" dedi.

İşte Kasımpaşa'nın TFF'ye sunduğu dilekçe:

"Türkiye Futbol Federasyonu Sayın Başkanlığı'na

Türkiye Futbol Federasyonu, 17.08.2020 tarihinde resmi web sitesi üzerinden TFF Statüsü'nün 27. Maddesi hükmü gereğince 01.06.2019-31.05.2020 dönemi ile ilgili olarak Olağan Genel Kurulu çağrısında bulunmuştur. Bahsi geçen Olağan Genel Kurul çağrısında toplantı tarihleri ve toplantı gündemi de belirlenmiştir.

TFF Statüsü‘nün 27. Maddesi hükmü şu şekilde düzenlenmiştir;

* Madde 27 Olağan Genel Kurul

1.Olağan Genel Kurul her yılın 31 Temmuz tarihine kadar, seçim Genel Kurulu ise dört yılda bir liglerin tescilinden itibaren en geç kırk beş gün içinde Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarih ve yerde toplanır.

2.(01.06.2019 tarihli Genel Kurul kararı ile değişik) Toplantının gündemi, yeri ve tarihi Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir ve toplantı tarihinden en az on beş gün önce ulusal bir gazete ile TFF’nin resmi internet sitesinde ilan edilir ve TFF tarafından Genel Kurul delegelerine yazılı olarak gönderilir.

3.Bu davet, gündem, mali raporlar ve bağımsız denetçi raporu ile ilgili diğer evrakı içerir.

Genel Kurulu İç Tüzüğünün 3. Maddesinin son fıkrasın ise şu şekildedir;

Genel Kurul toplantı gündemi denetleme kurulu ve bağımsız denetçi raporu ve gerekli diğer evrak toplantı gününden en az on beş gün önce delegelere gönderilir.

Bahsi geçen TFF Statüsü ’nün 27.3 Maddesi ile İç Tüzüğün 3. maddesi incelendiğinde TFF tarafından Genel Kurul delegelerine yazılı olarak gönderilecek davetiyenin gündem, mali raporlar ve bağımsız denetçi raporu ile ilgili diğer evrakları içermesi gerektiği ve toplantı gününden en az on beş gün önce delegelere gönderilmesi zorunluluktur.

Gerekli belgeleri içermiyor

Hal böyle iken Genel Kurul delegelerine yine aynı tarihte Genel Kurul’a ilişkin bir kısım evrak iadeli posta yoluyla gönderilmiş ise de davet içeriği itibariyle TFF Statüsü ’nün 27.3 maddesi ve İç Tüzüğün 3. Maddesinde belirtilen gerekli belgeleri içermediği kulübümüzce tespit edilmiştir.

Eksik olan belgeler Gündem’in 7. ile 8. Maddelerinde belirtilen Yönetim Kurulu faaliyet raporu ile Gündem’in 16. Maddesinde belirtilen 01.06.2020-31.05.2021 dönemi bütçe tasarısı ile talimatı ve bütçe uygulama esaslarına ilişkindir.

Ayrıca Gündem’in 19. Maddesinde TFF Statüsü’nde değişiklik yapılmasının görüşülerek kabulü veya reddinin oylanacağı belirtilmiş ise de söz konusu değişikliklerin neler olduğu, değiştirilmesi düşünülen maddelere ilişkin bilgilendirme de on beş gün öncesinden yapılmamıştır.

Diğer yandan ise Gündem’in 18. Maddesinde yer alan taşınmaz alımı ve satımı ile ayni hak tesisi için verilecek yetkinin hangi amaçla verileceği belirtilmediğinden bu konudaki eksikliği de dikkat çekmek isteriz.

Davetiye yasal şartları içermiyor

Görüleceği üzere TFF tarafından gönderilen davetiyenin yasal şartları ihtiva etmediği açıktır.

Yukarıda etraflıca izah edilen açıklamalar çerçevesinde, Kulübümüz delegelerine gönderilen davetiye içeriğinde yer alan belgelerin eksik olması ve süresinde gönderilmemesi sebebiyle bu kanuni eksikliklerin tamamlanarak usulüne uygun şekilde ileriki bir tarihte yapılmasını aksi durumda Genel Kurul’un şekil(usul) eksikliği sebebiyle TFF Statüsü’ nün 25. Maddesi kapsamında(Genel Kurul’un, Türk hukukuna ve işbu Statü hükümlerine aykırılık teşkil eden tüm kararlarına karşı, karar tarihinden itibaren otuz gün içinde TFF merkezinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesinde iptal davası açılabilir.) İptalinin söz konusu olabileceğini önemle belirtmek isteriz.

Saygılarımızla;

KASIMPAŞA SPORTİF FAALİYETLER A.Ş"

Senin için hazırladığımız haberler