Spiker, "Mesut Özil Türkiye Milli Takımı'nda oynar" dedi, linci yedi!

15.01.2021 - 12:15 | Son Güncellenme: 15.01.2021 - 12:35

TRT ekranlarında dile getirilen "Mesut Özil, Türkiye Milli Takımı'nda oynar mı?" sorusu sosyal medyanın diline düştü. Böyle bir olasılık gerçekten var mı? İşte detaylar.

Spiker, "Mesut Özil Türkiye Milli Takımı'nda oynar" dedi, linci yedi!

AJANSSPOR-HABER

TRT spikeri Cansu Canbaz, meslektaşı Erdoğan Arıkan'a 'Mesut Özil, Türkiye'ye geldiğinde Türk Milli Takımında oynayabilecek mi?' diye sordu. Birçok sosyal medya kullanıcısı konuyla ilgili dalga geçen yorumlarda bulundu. Oysa Kasım 2020'ye kadar Mesut Özil'in Türkiye için oynaması tartışılan bir konuydu.

FIFA yeni karar aldı

FIFA, 2020 Eylül'de milli takım değiştirme talepleri için yeni bir karar aldı. FIFA'nın yeni kriterleri şöyle:

  • -3 maçtan fazla oynamamış olacak
  • -21 yaşından önce oynamış olacak
  • -Kıta şampiyonası veya Dünya Kupası'nda oynamamış olacak.
  • -Son oynadığı milli maçın üzerinden 3 yıl ve daha fazla süre geçmiş olacak.
  • -Oyuncu ikinci milli takımın ülke pasaportuna eski takımında oynarken sahip olmuş olacak.
  • -Oyuncu, diğer milli takıma geçip orada hiç maça çıkmazsa eki milli takımına yine dönebilecek.

Önce Obafemi forma değiştirdi

Kararın çıkmasının ardından Southampton forması giyen 20 yaşındaki futbolcu Michael Obafemi, tercihini değiştiren ilk isim oldu. Obafemi, İrlanda Milli Takımı'ndan Nijerya milli takımına geri döndü.

Munir El Haddadi davası

Munir El Haddadi, İspanya'da Faslı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 19 yaşında, 2014'te Makedonya'ya karşı İspanyol Milli Takımı'nda forma giydi. Ardından uzun süre İspanya kadrosuna alınmadı. FIFA'nın geçen Eylül'de aldığı karardan sonra Fas forması giymek için başvuruda bulundu.

FIFA olumsuz yanıt verdi

FIFA, 9 Ekim 2020'de Munir El Haddadi'nin Fas Milli Takımı'nda oynama talebini reddetti. Buna gerekçe olarak El Haddadi rekabetçi bir turnuvada İspanya A Milli Takımı'nda forma giymesi olarak gösterildi. 21 yaşından küçük olsa da UEFA ya da FIFA'nın turnuvalarında A Milli Takım forması giyen bir futbolcuya, milli takım değiştirme izni çıkmadı.

CAS onayladı

Fas ve Munir El Haddadi, acil duruşma talebiyle CAS'a başvurdu. Karar, 9 Kasım 2020'de çıktı. CAS, FIFA'nin kararını onayladı ve Munir El Haddadi'nin milli takım değiştirme talebini reddetti. Eğer Haddadi davayı kazansaydı Mesut Özil dahil birçok oyuncu milli takım değiştirme şansına sahip olacaktı. Birçok sporcu ve kulüp CAS kararlarına karşı İsviçre Federal Mahkemesi'ne de başvurabiliyor. Haddadi ve Fas'tan şimdiye kadar bu yönde bir adım atılmış değil.

Mesut, Türkiye için oynayabilir mi?

Tüm bunları sonucunda "Mesut Özil, Türkiye adına oynayabilir mi?" sorusunu bir kez daha sormak gerekiyor. Cevap "Hayır"...

Çünkü 32 yaşındaki Mesut Özil, ne yaş kriterini karşılıyor ne da maç sayısını... Zira yıldız oyuncu Almanya formasını tam 92 kez giydi. Dünya Kupası'nda forma giydi üstüne üstlük şampiyonluk dahi yaşadı.

Senin için hazırladığımız haberler