Spor ve İnsan İlişkileri

Özgür Koç
04.12.2023 - 18:00 | Son Güncellenme: 04.12.2023 - 18:05

Ajansspor yazarı Mazlum Şahin, spor ve insan arasındaki ilişkiyi, sporun insan sağlığı ve sosyal yaşamı için önemine dikkat çekti. İşte detaylar...

Spor ve İnsan İlişkileri

Detaylar geliyor...

Mazlum ŞAHİN

Spor ve insan ilişkisi, spor bedensel ve zihinsel sağlığın önemli bir parçasını oluştururlar. Egzersiz yapmak, kasları ve vücudu güçlendirmenin yanı sıra mutluluk hormonunu salgılayarak ruh halini olumlu yönde etkiler. Ve tabii ki bunun yanında aynı zamanda, spor aktiviteleri, yaptığımız egzersizler insanlar arasında sosyal bağları kuvvetlendirerek, insanlar arasındaki iletişimi yükseltip topluluk duygusunu artırıyor diyebiliriz. 

Spor doğal bir antidepresan

Spor aynı zamanda sinir hücrelerimiz arasındaki ilişkileri düzenler ve koordinasyon becerilerimizin de gelişmesine yardımcı olur. Sporun diğer özelliklerinden birisi de doğal bir anti-depresan olmasıdır. Bu yüzden, spor sadece ve sadece fiziksel sağlığı desteklemekle kalmıyor, bunun yanı sıra insanlar arasında bağ kurmayı ve dayanışmayı da arttırıyor.

Disiplin, motivasyon, özgüven ve sorumluluk duygularını artırır

Spor ve yaptığımız egzersizler, bireyler arasında iletişimi artırarak sadece birebirde değil ekip işlerinde de ruhu güçlendiriyor. Çünkü takım sporları, ortak bir hedefe yönelik iş birliği gerektiriyor. Bu da insanların birbirlerine güvenmeyi ve birlik olmayı öğrenmelerine yardımcı olur. Düzenli olarak yaptığımız spor etkinlikleri, bireylerin disiplin, motivasyon, özgüven ve sorumluluk duygularını artırarak genel yaşam becerilerine katkı sağlamakta. Bu yüzden, spor ve insan ilişkisi, sadece fiziksel sağlık değil, aynı zamanda kişisel gelişim ve sosyal bağlar kurmak açısından da oldukça önemlidir.

Düzenli yapılan spor endorfin salgısını artırır

Spor ve özgüven konusuna gelecek olursak, sporun insanların özgüvenini oldukça yükselttiği ve kişisel sınırlarını zorlamayı öğrettiği gözlemlenmiştir. Sporun, insanların stresle başa çıkma yeteneklerini artırdığı belirlenmiştir. Düzenli yapılan spor, endorfin salgısını artırarak duygusal dengeyi eşitler ve destekler. Yaptığınız tüm aktiviteler, yaşamın zorluklarına karşı direncinizi geliştirerek, psikolojik sağlığınızı da güçlendirebilir. 

Spor, tüm insanları birleştiren evrensel bir dil haline gelmiş aslında. Bu yüzden, sporun insanlar arasındaki ilişkileri derinleştiren çok yönlü bir etkisi bulunmaktadır. 

Ayrıca iletişimde unutulmaması gereken temel kural şudur: “Ne anlatırsanız anlatın, anlattıklarınız karşınızdaki kişinin anladığı kadardır.’’

Senin için hazırladığımız haberler