Spor yazarlarından Kasımpaşa - Beşiktaş değerlendirmesi!

23.12.2018 - 13:21 | Son Güncellenme: 23.12.2018 - 10:29

Spor yazarlarından Kasımpaşa - Beşiktaş değerlendirmesi!

Haydi, tatilde bol bol uyuyun - Şansal Büyüka (Milliyet)

Şimdi “Ruhsuzlar” diye yazsam, Beşiktaşlı futbolcular öfkelenir. Sosyal medya köpürür. Ama yine de “ruhsal” bir sorun var ortada. Bu takım, iki yıl üst üste şampiyon olanların takımı değil sanki. Gün geçtikçe geriliyor. Kopuyor, dağılıyor. Benim söyleyeceğim bu... Peki “ruhsuzlar” söylemi nereden kaynaklanıyor? Başkan Fikret Orman’dan... Hafta içinde Başkan’la konuşurken, aynen şunları söylemişti: “Çok pahalı bir takımız ama ruhumuzu kaybetmiş gibiyiz. Şimdi o ruhu arıyoruz.” Peki takım o ruhu aradı mı? Hayır! Aramak için en küçük gayret bile göstermedi. Dahası, futbolcuların kafasında geciken ücretler mi vardı, yoksa Noel heyecanı mı ? Bilemiyorum. Dünkü maçta Şenol Güneş’in kurduğu takımı da yadırgadım ben.

Babel kulübede, Quaresma kulübede... Oğuzhan da öyle. Tamam anlıyorum... Sakatlıktan dönmüş olabilirler. Hoca belki de “hamle” için yanında oturttu adamları. Ama Llajiç’in sol kanatta işi ne? Kasımpaşa bu ligin en iyi geçiş oynayan takımı. Mustafa Hoca ile birlikte sete de dönebiliyorlar. Son derece rahat bir ekip. Birbiriyle uyumlu, ne yapacağını bilen, oyundan keyif alan - sırf futbolu sevenler için - keyif de veren oyuncular var sahada.  Buna bir de Beşiktaş’ın üst üste top kayıplarını ekleyelim, Kasımpaşa için saha cennet bahçesine döndü. Sadiku, Josue Sa, Koita, Trezeguet ve Diagne inanılmaz biçimde yardımlaşan, oyun kuran, birbirlerine boş alan açan hamleleriyle oyuna akıcılık kazandırdılar.

Bu akıcı oyuna Atiba, Medel seyirci kaldılar. Dorukhan’ın daha 1. dakikadaki talihsiz sakatlığıyla oyuna katılan Babel, evet sol kanada hareket getirmiş, Llajiç de gerçek yerine - santrfora - dönmüştü ama, orta alan da oyundan düşmüştü. Güneş’in tehlikeli Kasımpaşa ataklarına karşı Medel’i savunamda kademeye sokması Kasımpaşa’nın oradan daha hızlı ve çabuk geçmesine neden oldu. Bu arada Beşiktaşlı futbolcularda - Karius dahil - inanılmaz zamanlama hatalarına tanık olduk. Ya bir adım, ya da bir saniye geç kalarak top kaybettiler, rakiplerine pozisyon verdiler. Karius’un ilk Sadiku golünde hatası vardı. Ama en az üç kurtarışına da tanık olduk. İkinci yarıda Beşiktaş biraz ayılır, ayaklanır gibi oldu. Sıkça gol pozisyonlarına girdi. Attıkları gol çok şey anlatabilir: Lens’in ortaladığı topa Mustafa Pektemek kafayla dokundu, top ağlara giderken kale çizgisi üzerindeki Babel’in geriye kaçtığını gördük. Böylece ofsayttan kurtulmuş, golün geçerliliğini de sağlamış oldu. Aynı Babel’in 70’te tek başına yakaladığı topu direk dibinden auta atması da başlı başına talihsizlikti. Bir talihsizlik de genç Fatih Aksoy’un başına geldi. Sadiku’nun direkten dönen topunu kazanmak isterken Diagne’nin sırtına yüklenip koluyla dengesini bozan Fatih, penaltıya neden oldu. İlk yarının kralı 20. golünü attı böylece. Derken bir de Pavelka...

Dağılmış takım olarak tanımladığımız Beşiktaş, ikinci yarıdaki gayretleriyle genç Güven de dahil gol aradı ama, olmadı. Yüklendikçe açık düşüp, gol yediler. Mustafa Denizli’yi kutlarken, her iki takımın da emeğine saygı duyarak... İyi tatiller çocuklar! Not: Beşiktaş’ın piyasa değeri 89.3 milyon Euro. Kasımpaşa ise  21.70 milyon Euro. Beşiktaş, çeyreğinden bile ucuz bir takıma kaybetti.

İyi ki VAR'sın - Bilal Meşe (Milliyet)

Böyle VAR’a can kurban... Sportmenlik dışı hareketler, goller öncesi fauller, VAR’ın radarına giriyor, tabi ki iptaller de birlikte geliyor... Örneğin, Dorukhan’ın attığı golde Lens topu elle indiriyor, artı Diagne’nin golünde de Pavelka, Medel’e faul yapıyor, hakemin gözünden kaçıyor, ama VAR ıskalamıyor. VAR’ın varlığını böylesi pozisyonlarda seviyoruz, iyi ki VAR’sın. Bu oyunun belkemiği orta sahadır... Bu alanda güçlü değilseniz, kaptırdığınız her top, kalenize tehlike olarak döner. Beşiktaş’ın orta sahası Dorukhan’ın ilk dakikada sakatlanmasıyla adeta çöktü! Nazara geldi genç kardeşimiz. Dorukhan’ın yerine oyuna giren Babel’in hazır olmadığı bir gerçek. Atiba’nın sürekli top kaybetmesiyle, yük tamamen Medel’in omuzlarına bindi, nereye kadar! Trezeguet teknik kapasitesi çok yüksek ve tehlikeli bir oyuncu. Aldığı her topu rakip ceza alanına taşırken, kimse onu durdurmadı! 11’de Sadiku, 45’te Diagne’nin golleriyle Kasımpaşa, ilk yarıyı iki farkla önde kapadı.

Karius’un kurtardıkları da cabası! Güneş hoca, Necip’i orta sahaya, Medel’i Vida’nın yanına çekti, ama bu da işe yaramadı! Kartal’da sezon başından bu yana forvet krizi yaşanıyor! Cenk Tosun’un yeri hâlâ boş! Şenol Güneş bir arayış içinde, elindekileri deniyor, bir türlü aradığını bulamıyor! Vagner Love, Larin, Mustafa Pektemek, hatta Babel, biraz da Güven şans bulanlardan. Ne var ki Güneş hoca bu alanda devamlılığı bir türlü yakalayamadı, puan kayıplarının temelinde bu yatıyor! En büyük aday kuşkusuz Kartal’ın en skorer oyuncusu Mustafa Pektemek’tir, yeter ki, yalnızlığa mahkum edilmesin. Beşiktaş’ın maçlalarını izlerken, skor üzerine öngörüde bulunamazsınız, yanılırsınız! Geriye düşer, dönüş yapar, herkesi şaşırtır, biz alıştık! Güneş hocanın Adriano’nun yerine Fatih’i, Babel’i de forvete çekme hamlesi Kartal’ı biraz olsun ayağa kaldırırken, 52’de Mustafa farkı bire indirdi. Nitekim Babel 70’te net pozisyonu taçlandıramazken, 75’te Diagne’nin penaltı golüyle, Kartal’ın geri dönüş hayali suya düştü, Pavelka da skoru belirledi. Eğri oturacağız, doğruyu söyleyeceğiz arkadaş... Beşiktaş’ın zirvede söz sahibi olması giderek zorlaşıyor, farklı yenilgi de bunun en büyük habercisidir! Eee, orta sahada iyi değilseniz, forvette çoğunluğu oluşturamıyorsanız, kaderinize razı olacaksınız, iyi tatiller KARTAL! Başakşehir’i kovalayan en az altı takım var, bunlardan birisi de Kasımpaşa’dır... Nitekim, ev sahibi takım güçlü rakibini farklı yenerek farkını ortaya koyarken, oynadığı futbol, oyun disiplini ve attığı gollerle alkışı hak etti.

Reset, hemen şimdi! - Ali Ece (Fanatik)

 Bir kere ters gitmesin insanın işi, muhallebi yerken kırılır dişi! Sezonun en erken sakatlığı da Beşiktaş’a denk geldi. Hem de son maçlarda ‘Tünelin sonundaki ışık’ gibi parlayan Dorukhan’a denk geldi. Beşiktaş ilk yarının kalanında sevenlerini kapkaranlık bir tünele soktu! Kasımpaşa’nın attığı ilk golde Sadiku iyi vurdu ama vuruş öncesi Gökhan Gönül adeta tersine asist yaptı. Yönetimin, teknik heyetin üst üste hataları derken Beşiktaş’ta kolektif bünye o kadar zayıfladı ki saha içinde kötü oyun bulaşıcı bir hastalığa dönüştü. İkinci yarıda kısa süre de olsa hasta yatağından kalkmak için mücadele etmeye başlayan bir Beşiktaş izledik.

Pektemek mücadelesini golle taçlandırdı. Ancak maçın kalanında salt mücadele yetmedi çünkü Beşiktaş’ın kolektif, fizik kondisyon ve teknik kalitesi yetmedi. Gecenin sorusu Şenol hoca neden maça üç defansif orta saha ile başlayıp 2. dakikadaki sakatlıktan sonra Babel’i sokup 4-2-3- 1’e döndü? Babel’in 85 dakika oynayacak hali var da 5 dakika fazlası olan 90 dakikalık mı yok? Maçın starı Diagne mevcut lig ortalamasının ne kadar üstünde kalitede olduğunu bir kez daha gösterdi. Maçın olayı Diagne’nin VAR ile iptal edilen golünde sarısının sayılması. Evet kural saçma ama böyle. Mustafa hocanın bakışındaki gibi: Üst üste iki kez maskeden kart görüp cezalı duruma düşülür mü? Kısa mesaj 1 yılda Beşiktaş’ı bu kadar berbat kalite erozyonuna uğratan yönetimi, hocası, oyuncu grubu hepsi resetlenmeli!

Tüm kararlarda tam isabet - Deniz Çoban (Fanatik)

Dün VAR mesaisi erken başladı, uzun sürdü. Maçın başında gol pozisyonunu kenarda tekrar izleyen Çakır, Beşiktaş’ın golünü iptal etti. Top Lens’in kolundan Dorukhan’a gol pası olmuştu. İptal kararı doğruydu. 21’de bu kez Kasımpaşa’nın golü VAR müdahalesi ile iptal edildi. Gol öncesi Pavelka, Medel’i iterek düşürüyor. İki pas sonrası yapılan ortada Diagne golü atıyor. Net bir faul var ve gol iptali doğru. Gol sevincinde yüzüne maske takan Diagne, sarı kart gördü.

Gösterilen sarı kart sonrası VAR yardımıyla karar değişecek olursa, sadece ‘umut vaat eden ataktan’ gösterilen sarı kartlar iptal ediliyor. Diğer sarı kartlar iptal edilmiyor. Dolayısıyla Diagne’nin sarı kartının iptal edilmemesi de doğruydu. 74’t e VAR yardımıyla verilen penaltı da doğruydu. Fatih çok acemice ve kontrolsüz davrandı. Dağınık bir şekilde kafa topu mücadelesine girince, kolu Diagne’nin yüzüne geldi. Fatih eline koluna sahip olup, İlk faulü yapmıyor olsa; faul Beşiktaş lehine verilecekti. Çünkü Diagne sonrasında Fatih’in altına girerek ona faul yapmıştı.

Beşiktaş acı çekti! - Cem Dizdar (Fanatik)

Maç başladı ve hakem Çakır’ın kararına göre goldü. Dorukhan attığı gole sevinirken yere yığıldı. Bu arada VAR’daki görüntüyle karar değişti ama Dorukhan sahayı sedyeyle terk etti! Diagne golü attı ve sahaya zulaladığı maskeyle sevincini yaşadı. VAR kararıyla gol iptal, Diagne’ye sarı kart ve bir sonraki maç cezalı. Bu ara maç kaç dakika durdu kimsenin derdi olduğunu sanmıyorum. Devre bundan gayrı ne mi oldu? Kasımpaşa sahada topla buluştuğu her an kaybedene kadar eğlenirken Beşiktaş adeta acı çeker gibi her topu ezdi, kaybetti, heba etti.

O eğlenen Kasımpaşa savunmadaki 6’ya 2’de biraz da Ramazan’ın savrukluğundan golü yedikten sonra ki, Beşiktaş’ın ilk atağa benzer atağıydı, iş değişir gibi oldu. Yine de Beşiktaş savunmasının dağınıklığı Kasımpaşa’yı oyuna çağırmakta baştaki iştahını gösterdi ve oyun başa döndü. Ve gol dağılımı beklenenlerden değil de orta saha ağırlıklı olunca Kasımpaşa farka gitti. Gecenin sorusu Gerçi hep böyleler ama Kasımpaşa iki hafta önceki Kayseri maçı ritminde oynadı. O maç da böyle biterdi ama 0-3 tamamlandı. Acaba Beşiktaş o maçı analiz etmiş miydi? Maçın starı Kasımpaşa’nın ilk yarı boyunca oynadığı oyun. İlla biri denecekse hem defans hem orta saha olmayı beceren Ben Youssef... Maçın olayı Milli takımın başına geçsin mi geçmesin mi diye tartışılan Şenol Güneş’in takımının ilk devredeki halini kenardan öylece izleyişi! Böyle bir durum milli takımda ‘ulusal sorun olurdu’ diyen olursa şaşırmam... Kısa mesaj Daha az maç yapmayı avantaj sayıp böylesi durumlarda ‘duruş’ belirleyen çok insan vardır. Türkiye Kupası da oynayamayan Beşiktaş bu haliyle içerideki 9 maçı nasıl halledecek? Bekleyip göreceğiz...

Kasımpaşa çatır çatır kazandı - Erman Toroğlu (Sabah)

 İki senedir "Başkan, Şenol Güneş ve Yönetim" şeytan üçgeni rahatsızlığı, sonunda Beşiktaş takımının lastiğini patlattı. Bundan sonra Beşiktaş'ta dikiş tutar mı, kesinlikle hayır.. İkinciliğe oynayacaklar ama ona da 'iç huzur' müsaade edecek mi? Dün geceki maç için teknik, taktik, 4-2-3-1, 3-5-2, 4-4-2 hepsini yazmak hikaye, konuşmak da hikaye.. Kasımpaşa, Beşiktaş'ı çatır çatır yendi. Aslında fark az oldu. Beşiktaş, daha fazla topla oynuyor gibi gözüktü ama yalan rüzgarıydı. Futbolda doğru yerde, doğru zamanda topu kullanacaksın. Topla fazla eveleyip gevelersen, maçı kazanma şansın yok. Kasımpaşa fizik olarak da teknik olarak da taktik olarak da Beşiktaş'tan daha iyiydi.

Size dün geceki Beşiktaş'ı bir tek cümle ile anlatabilirim, eğer seyretmeyeniniz varsa; havası kaçmış gazoz gibiydi Beşiktaş, bu kadar basit! Beşiktaş'ta patlayan bu lastik tamir olabilir mi? Bu iş biraz uzun süreceğe benziyor. Çünkü Beşiktaş Başkanı'nın şapkayı önüne koyup, bir de teybe plak koyup "Allahım ben nerede yanlış yaptım?" parçasını çalarak, aynaya bakması lazım.. Çünkü bu duruma gelmenin tek sorumlusu odur, kimse değil. Bu tehlikeyi iki sene evvel söylediğimde bazı arkadaşlarım, "Abi, çok erken söylüyorsun bunları" demişlerdi. Ama bu tehlike, o zamanlardan başlamıştı. Hem de çok açıdan.. Yani Beşiktaş'taki sorun 'şeytan üçgeni..'

Bakalım camia bunu nasıl halledecek. Kasımpaşa bu havasını devam ettirirse, bazı oyuncular da maçın içinde biraz daha ciddi olurlarsa; Kasımpaşa seneye Avrupa'ya gider. Ama şu açıkça görünüyor, Kasımpaşa bu sezonu yukarılarda bitirir. VAR, Allah'tan VAR.. Olmasaydı ne olurdu bir düşünün! Ama daha hâlâ bazı futbolcular akıllanmıyorlar. Kardeşim, VAR sahanın her tarafını gözlüyor. Sen hücum ederken rakibe faul yapıyorsun, o top gidip gol oluyor, sonra da itiraz ediyorsun. Bu arada Beşiktaş'ın attığı ve ardından iptal edilen ilk golde topu eliyle alan Lens'e, Cüneyt Çakır sarı kart göstermeliydi. Sanırım unuttu..

Spor Toto Süper Lig'in 17. haftasında Beşiktaş deplasmanda Kasımpaşa'ya 4-1 kaybetti. Bu maçı spor yazarları değerlendirdi. İşte usta spor yazarlarının maça dair görüşleri;

Senin için hazırladığımız haberler