Sporun en yüksek mahkemesi Rusya'nın Olimpiyat itirazını reddetti!

Aleyna Gürgen
23.02.2024 - 22:40 | Son Güncellenme: 23.02.2024 - 23:18

Rusya'nın Rusya Olimpiyat Komitesi'nin askıya alınmasına yönelik itirazı Spor Tahkim Mahkemesi tarafından reddedildi. İşte detaylar...

Sporun en yüksek mahkemesi Rusya'nın Olimpiyat itirazını reddetti!

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Rusya için kararını verdi. Rusya'nın Rusya Olimpiyat Komitesi'nin Olimpiyatlar'da askıya alınmasına yönelik itirazı CAS tarafından reddedildi. 

Rusya Olimpiyat Komitesi askıya alındı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) geçtiğimiz yıl Ekim ayında, yasadışı şekilde ilhak edilen bölgeleri tanıyarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya Olimpiyat Komitesi'ni askıya aldı. 

Rusya, Spor Tahkim Mahkemesi'ne başvurdu

Olimpiyat komitesi askıya alınan Rusya karara karşı geçtiğimiz kasım ayında harekete geçti. Rusya, Rusya Olimpiyat Komitesi'nin askıya alınması sonrası 6 Kasım'da sporun en yüksek mahkemesi olarak da bilinen Spor Tahkim Mahkemesi'ne başvurdu ve askıya alınma kararına itirazda bulundu. 

İlgini Çekebilir
Rusya Voleybol Federasyonu, Türk kulüpleri ile uluslararası maç istiyor
Habere Git

Spor Tahkim Mahkemesi'nden Rusya'ya ret

Rusya Olimpiyat Komitesi'nin askıya alınmasına itiraz eden Rusya, CAS'a yağtığı başvurudan istediği sonucu alamadı. CAS, Rusya tarafından yapılan itiraz başvurusunu Cuma günü şu ifadelerle reddetiğini açıkladı: "Bu konuyla ilgilenen CAS paneli, IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) yönetim kurulunun yasallık, eşitlik, öngörülebilirlik veya orantılılık ilkelerini ihlal etmediğini tespit ederek itirazı reddetti ve itiraz edilen kararı onayladı." 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden tarafsız sporcu hamlesi

IOC geçtiğimiz haftalarda 2024 Paris Olimpiyatları'nda hangi sporcuların yer alabileceği hakkındaki kararını açıkladı. Karara göre Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı aktif olarak destekleyen sporcular yarışmalara takılamayacak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin açıkladığı bir başka karara göre ise Rusya ve Belarus pasaportu taşıyan sporculardan oluşan takımlar 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda değerlendirmeye alınmayacak. Rusya veya Belarus pasaportuna sahip kalifiye sporcuların bireysel olarak Olimpiyat'larda yer alma imkanı ise olacak. Bu sporcular "Bireysel Tarafsız Sporcular " olarak kaydedilecek ve bu şekilde yarışmalara katılabilecek. 

Belarus ve Rusya'da yalnızca 11 tarafsız sporcu var

IOC tarafından yapılan açıklamada Rusya'da tarafsız sporcu olarak nitelendirilen yalnızca sekiz isim varken Belarus'tan ise üç sporcunun bulunduğu ifade edildi. 26 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan 2024 Paris Olimpiyatları'na 60'ın üzerinde Ukraynalı sporcu katılım hakkı kazandı. Rusya ise sporcularına karşı oluşturulan bu koşulların ayrımcı olduğunu fakat kriterleri karşılayan sporcuların Paris'e gidebileceklerini söyledi.  

Senin için hazırladığımız haberler