Sputnik-V aşısına acil kullanım izni verildi! Sputnik-V aşısı nedir, yan etkileri var mı?

30.04.2021 - 15:36 | Son Güncellenme: 30.04.2021 - 15:40

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Rus menşeili Sputnik-V aşısına acil kullanım izni verildiğini duyurdu. Peki, Rus yapımı Sputnik-V aşısı nedir?

Sputnik-V aşısına acil kullanım izni verildi! Sputnik-V aşısı nedir, yan etkileri var mı?

Türkiye'nin Kovid-19'la mücadelesinde son derece kritik bir adım daha atıldı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bir süredir gündemde olan Sputnik-V aşısının hızla uygulamaya alınacağını duyurdu. Fahrettin Koca'nın bu açıklamalarından sonra vatandaşlar Sputnik-V aşısına dair bilgi sahibi olmayı amaçlıyor. Peki, Sputnik-V aşısı nedir? Yan etkileri var mı? Fahrettin Koca ne dedi?

Fahrettin Koca, "Sputnik-V kullanıma girecek..."

Bakan Koca: "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir. İki ülke için hayırlı olmasını dilerim. Böylece üçüncü aşı olarak Sputnik V aşısı da ülkemizde kullanıma girecek."

Sputnik-V nedir, ne zaman üretildi?

Sputnik-V, Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Ağustos 2020'de duyuruldu. Soğuk Savaş dönemindeki uzay rekabetine atfen isimlendirilen aşı COVID-19'a karşı tescil edilen ilk aşıdır. 8 Ağustos 2020 itibarıyla, Gam-KOVİD-Vak aşı adayı hakkında güvenilir bilimsel bir rapor yayımlanmamıştır. Rus yetkililere göre iki aydan kısa bir süre insan deneklerde test edilen aşıyı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin duyurdu ve 20'den fazla ülkeden milyarlarca talep olduğu belirtildi.

Yan etkileri var mı, antikor üretiyor mu?

Aşının 76 kişiyle yapılan faz I/II araştırmalarının sonuçları 4 Eylül 2020'de The Lancet dergisinde yayımlandı. Kabul edilebilir bir güvenlik profili bildiren çalışmada, aşının uygulandığı grupta SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçirmiş hastalarla karşılaştırılabilecek antikor üretimi ve bunun yanı sıra T hücresi üretiminin gerçekleştiği tespit edildi.

 

Aşının COVID-19'dan korumak için yeterli olup olmadığına dair çalışmalar gerekirken, çalışmada bunun 26 Ağustos 2020 tarihinde etik onayı verilen ve 40.000 kişinin dâhil olmasının planlandığı bir faz III çalışması ile yapılacağı ifade edildi.

Senin için hazırladığımız haberler