Super Bowl'un bilet ve reklam fiyatları uçtu!

02.02.2018 - 11:19 | Son Güncellenme: 02.02.2018 - 11:19

ABD'nin en çok izlenen spor organizasyonu ve televizyon etkinliği olan Amerikan futbolunun final mücadelesi Super Bowl'da, bu yıl bilet fiyatları ve reklam ücretleri rekor kırdı.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, ABD'de her yıl büyük bir heyecanla beklenen ve bu yıl 52'ncisi düzenlenecek olan Super Bowl'un bilet fiyatları rekor seviyeye çıkarken, yayıncı kuruluşun reklamlar için talep ettiği ücret de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Cumartesiyi pazara bağlayan gece TSİ 02.30'da Philadelphia Eagles ile New England Patriots takımları arasında Minnesota eyaletinin Minneapolis şehrindeki 66 bin 600 kapasiteli U.S. Bank Stadyumu'nda oynanacak 52'nci Super Bowl'un ortalama bilet fiyatları 5 bin doların üzerine çıktı.

ABD'de en yaygın kullanılan online bilet satış sitesi StubHub'ın verilerine göre, mücadelenin ortalama bilet fiyatı 5 bin 415 dolarla ABD tarihinde bir spor müsabakası için ödenen en yüksek ortalama ücret olarak tarihe geçti.

Verilere göre, 52'nci Super Bowl müsabakası için satılan en ucuz bilet 2 bin 350 dolar olurken, en pahalı bilet 22 bin dolardan alıcı buldu.

StubHub yetkilileri, ellerindeki biletlerin neredeyse tamamının tükendiğini belirtirken, ABD'deki diğer online bilet satış siteleri TicketIQ, SeatGeek veTickPick'te ortalama bilet fiyatı 7 bin dolara kadar tırmandı.

Bugüne kadarki en pahalı Super Bowl biletleri ise ortalama 4 bin 821 dolarla 2 yıl önce Carolina Panthers ve Denver Broncos takımları arasında oynanan 50'nci Super Bowl maçında satılmıştı.

StubHub, 2017'ye göre bu yıl Super Bowl biletlerine olan talebin yüzde 63 arttığını, ABD'nin tüm 50 eyaletleri dahil olmak üzere 17 farklı ülkeden seyircilerin müsabaka için bilet satın aldığını bildirdi.

Eagles takımının Şubat 2005'ten bu yana ilk defa Super Bowl'da mücadele edeceğine dikkati çeken StubHub yetkilileri, Philadelphia bölgesinden satın alınan biletlerin stadyumun yaklaşık yüzde 14'üne tekabül ettiğini belirtti.

Bu arada, son 4 yılda 3'üncü kez Super Bowl maçı oynayacak Patriots takımına işaret eden yetkililer, Boston bölgesinden satılan biletlerin ise U.S. Bank Stadyumu'nun yüzde 11'ini dolduracağını, yüzde 10'luk bölümün biletlerinin de Minnesota eyaletinden taraftarlara satıldığını kaydetti.

- Kişi başı konaklama bin dolar

Maçı stadyumda seyretmek için Minneapolis kentine gelecek taraftarları zorlu bir yolculuk beklerken, bölgedeki konaklama imkanları da sınırlı... "İkiz Şehirler (Twin Cities)" olarak adlandırılan ve yaklaşık 400 bin kişilik nüfusa sahip Minneapolis ve yakınındaki 300 bin kişilik St. Paul kentlerine bu hafta sonu 125 bin kişinin akın etmesi bekleniyor.

İnternet üzerinden rezervasyon ve konaklama hizmeti sağlayan Airbnb'nin verilerine göre, "İkiz Şehirler"de yaklaşık 5 bin 500 hane, ortalama bin dolardan taraftarlara konaklama fırsatı sunarken, bölgeye gelecek misafirlerin günlük kişi başı ek 465 dolar harcama yapması öngörülüyor.

Airbnb, "İkiz Şehirler"de toplam 40 bin otel odası bulunduğunu, bu otellerde kişi başı gecelik ücretin ortalama 950 dolar olduğunu bildirdi.

Maç günü hava sıcaklığının en yüksek eksi 14 derece olacağı Minneapolis şehrine Philadelphia'dan gitmek isteyen taraftarların yaklaşık bin 200 mil (bin 930 kilometre), Boston'dan gitmek isteyen taraftarların ise bin 400 mil (2 bin 250 kilometre) mesafe katetmesi gerekiyor.

30 saniyelik reklama 5 milyon dolar

Amerikan futbol liginin final maçı olan Super Bowl karşılaşmaları, Ulusal Futbol Ligi (NFL) ile anlaşmalı olan NBC, CBS ve FOX kanalları tarafından her yıl sırasıyla dönüşümlü olarak yayınlanıyor.

Bu yılki mücadeleyi canlı yayınlayacak NBC kanalı, yaklaşık 4 saat sürecek etkinlik boyunca göstereceği 30 saniyelik her reklam için ortalama 5,05 milyon dolarla bugüne kadarki en yüksek ücreti talep ediyor. Söz konusu rakam, 2017'deki karşılaşmayı yayınlayan FOX kanalı için yaklaşık 5,02 milyon dolar seviyesinde olmuştu. FOX, reklam gelirlerinden yaklaşık 419 milyon dolar elde etmişti.

Super Bowl ile dünyanın en büyük firmalarının reklamları sadece ABD'de değil, dünya genelinde de milyonlarca kişiye ulaşırken, küresel olarak marka değerini yükseltmek ve görünürlüğünü artırmak isteyen şirketler için Super Bowl güçlü bir platform oluşturuyor.

Super Bowl'un Şubat 2016'daki 50'nci mücadelesinde maç öncesi yorum programı Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğunda yapılırken, ABD'de 112 milyon kişinin izlediği karşılaşmanın devre arasında gösterilen THY'nin reklamlarında ünlü Hollywood aktörlerinden Ben Affleck ve Jesse Eisenberg yer almıştı.

Şubat 2017'deki 51'inci Super Bowl müsabakasını ABD'de 111 milyon kişi takip ederken, maçın devre aralarında yayınlanan THY reklamlarında, Oscar ve Altın Küre ödüllü Hollywood yıldızı Morgan Freeman oynamıştı.

Super Bowl maçında, bu yıl Coca-Cola, Pepsi, Hyundai ve Doritos'un reklamlarının gösterileceği NBC tarafından onaylanırken, ABD'li şarkıcı Justin Timberlake de devre arasında sahne alacak.

ABD perakende sektörüne 15 milyar dolar

Ülkede her yıl festival havası yaratan Super Bowl'un, ayrıca, ABD perakende sektörüne milyarlarca dolar katkı yapması bekleniyor.

ABD Ulusal Perakendeciler Birliği (NRF) verilerine göre, Super Bowl için bu yıl ülkede kişi başı ortalama 81,17 dolarla toplamda 15,3 milyar dolarlık harcama yapılması beklenirken, 2017'deki mücadelenin 2 yıl öncekinden sonra tarihte en fazla harcamanın yapılacağı Super Bowl olması öngörülüyor.

NRF verilerine göre, ABD'de 45 milyon insanın kendi evinde bir Super Bowl partisi düzenlemesi, 69 milyon kişinin düzenlenen bir Super Bowl partisine gitmesi, 11 milyon kişinin de Super Bowl'u dışarıda, spor restoranlarında izlemesi bekleniyor.

Super Bowl'u izleyecek kişilerin yüzde 82'sinin yiyecek ve içecek satın alarak bu alanda rekor seviyeye ulaşılmasının öngörüldüğünü bildiren NRF, maçı takip edecek insanların yüzde 11'inin takımlarını desteklemek için giyecek ve aksesuar, yüzde 7,5'luk kesimin yeni televizyon, yüzde 8'inin dekorasyon malzemesi, yüzde 3,5'lik kesimin de mobilya satın almasının beklendiğini belirtti.

Buna göre, 2017'deki Super Bowl kapsamında ABD'de 8,3 milyon televizyon, 3,9 milyon mobilya ve 9 milyon dekorasyon malzemesinin satılması öngörülürken, yaklaşık 20,6 milyon giyecek ve aksesuar ürününün de sporseverler tarafından satın alınması bekleniyor.

ABD'li ticaret birliği Ulusal Tavuk Konseyi'nin verilerine göre, Şükran Günü'nden sonra en fazla yiyecek ve içecek tüketilen gün olan Super Bowl'da, bu yıl 1,35 milyar tavuk kanadının tüketilerek bu alanda bir rekor kırılması öngörülüyor.

Veriler, ayrıca, Super Bowl'un düzenleneceği pazar günü ABD genelinde yaklaşık 12,5 milyon pizza, 5 bin ton patates cipsi ve 1,3 milyar litre de içecek tüketileceğini ortaya koydu.

Senin için hazırladığımız haberler