Süper Lig böyle tescil edilirse mahkemeden döner!

29.07.2020 - 13:56 | Son Güncellenme: 29.07.2020 - 14:01

Süper Lig böyle tescil edilirse mahkemeden döner mi? Eski Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) Başkanı Hüseyin Karaahmetoğlu, Süper Lig ve TFF 1. Lig'in mevcut haliyle tescil edilip edilemeyeceği ile ilgili neler söyledi? İşte detaylar...

Süper Lig böyle tescil edilirse mahkemeden döner!

Hüseyin KARAAHMETOĞLU - AJANSSPOR

Eski Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) Başkanı Hüseyin Karaahmetoğlu, Süper Lig ve TFF 1. Lig'in mevcut haliyle tescil edilemeyeceğini savunuyor. Ajansspor'a bir yorum yazan Karaahmetoğlu, TFF'nin eşitlik ilkesini çiğnediğini ve kulüplerin başvurması halinde kararın mahkemeden döneceğini söyledi. Peki özellikle Süper Lig böyle tescil edilirse neden mahkemeden döner? TFF ne yapmalı? İşte Karaahmetoğlu'nun cevapları.

Kulüpler Birliği Vakfı, İstanbul'da dün toplanarak, Kayserispor, Malatyaspor ve Ankaragücü'nün Süper Lig'den düşmesinin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. Kulüpler ayrıca, önümezdeki sezon uygulanmaya başlanacak yeni yabancı kuralının da bir yıl ertelenmesinde görüş birliğine vardı. Süper Lig kulüplerinin tutarlı olması için TFF ile müzakere ederken, 1. Lig'den düşen Adanaspor, Eskişehirspor ve Osmanlıspor için de aynı talebi dile getirmeliler. Ki zate 18 TFF 1. Lig ekibi de düşmenin kaldırılması yönünde dilekçe verdi. Süper Lig kulüpleri de bu talebi desteklerse, elleri daha da güçlenecek.

Pandemi nedeniyle liglerin 18 Mart 2020 tarihinde ertelenmesi sonrası TFF'nin vermesi gereken en doğru karar liglerin mevcut halleriyle tesciliydi. Ben bu görüşümü daha önce de dile getirdim. Ancak kulüplerimizin ekonomik sıkıntıları ve yayıncı kuruluşun ödemeleri aksatması liglerin kaldığı yerden devamını mecbur kıldı.

Hukuki bir boşluk oluştu

Bence Süper Lig ve TFF 1. Lig'in devam etmesi, buna mukabil 2. Lig ve 3. Lig'in devam etmemesi hukuki bir boşluğun doğmasına yol açmıştır. Türkiye'deki tüm ligler, TFF gözetiminde eşit bir çerçevede oynanmaktadır. En azından öyle varsayıyoruz.

Liglerin sonlarına doğru, "Ben Süper Lig ve 1. Lig'i oynatıyorum ama 2. ve 3. Lig'i oynatmıyorum; bunları şu şekilde tescil ediyorum demek adil rekabet aykırıdır. Bugün iki üst ligden üçer takım düşürmek, diğer alt liglerden ise bazı takımları (matematiksel olarak kesinleşmiş olan) düşürüp, bazılarını düşürmemek hukuk mantığına aykırıdır. Bunun izaha ihtiyacı vardır.

2. ve 3. Lig'in tamamlanmadığını söylemek bir izah olamaz. Bu komik bir gerekçe olur. Zira bu durumda söz konusu iki ligin liderlerini şampiyon ilan edip üst liglere taşımak da hukuki olmaz.

Kayserispor'un koronavirüs itirafı

Alt liglerde verilen kararlarla tutarlılık gösterilmek isteniyorsa, o vakit Süper Lig ve TFF 1. Lig'de de düşme kaldırılmalıdır. Yani bu yöndeki başvurular kabul edilmeli aksi halde küme düşenler Anayasa'daki eşitlik düzenlemesine dayanarak, liglerin tescilini önleyebilir. TFF, iki üst ligin devamına karar vererek, futbolun gören gözüne parmağını sokup, liglerin puan sıralamasında ciddi bir hataya neden olmuştur. Ligler, akordu bozuk bir orkestranın ne çaldığı belli olmayan bir orkestraya dönmüştür. Pandemi devam ederken iki lig oynanmıştır.

Peki bu süreçte ne olmuştur? Neler olduğunu en samimi şekilde Hes Kablo Kayserispor Basın Sözcüsü Mustafa Tokgöz açıkladı. Tokgöz, koronavirüs testlerini kamuoyundan sakladıklarını itiraf etti. Bence bunu sadece Kayserispor yapmamıştır; başka kulüplerin yaptığına da inanıyorum. Bir gün testi pozitif çıkanın ertesi gün negatif çıkması, herhangi bir uzmanın şaşıracağı bir sonuçtur. Kaldı ki testleri negatif çıkan binlerce Covid-19 hastası olduğunu da biliyoruz

Her kategoride farklı uygulamanın olduğu bir ligde mağdur olduğuna inananların yapacakları yasal başvurular, liglerin tescil edilmesini önleyebilir. Hukuk yönetimindeki boşluk, TFF'nin aldığı kararlarda yanılgıya yol açtı. Ha geçmiş TFF yönetiminde de ciddi hukuksal hataların olduğunu gördük ve fakat bu konuda uzman değil dost kişilerle çözüme gidilmesi, maddi ve manevi zararlarına yol açmıştır. Ve böyle devam edilirse durumlar daha da karmaşık bir hal alacaktır.

Şampiyonluk Trabzonspor'un hakkıydı

18 Mart'ta ligler mevcut puan tablosuyla tescil edilseydi Trabzonspor, şampiyon olacak ve böylece Şampiyonlar Ligi'ne de direkt katılacaktı. Tıpkı 2 ve 3. Lig'lerin liderlerinin şampiyon olarak, bir üst lige çıkartılmaları gibi... Ama Trabzonspor bu haktan mahrum bırakıldı ve devam eden ligde şampiyon Başakşehir oldu. Peki 2. ve 3. Lig de oynatılsaydı başka takımlar şampiyon olabilir miydi? Elbette. Nitekim Ankara Demirspor, matematiksel olarak düşmemiş ama işi mucizelere kalan Niğdespor'un ligde tutulduğunu ama kendisinin matematiksel olarak çok güçlü olan şampiyonluk şansının hesaba katılmadığını belirterek, haklı bir isyanda bulunmuştu. Yani Ankaraspor, ligler oynansa benim şampiyon olma ihtimalim lider takımdan daha fazla demiş oldu. Çünkü, rakip ligden çekildiği için bir hafta 3 puanı hükme alacaktı, lider takımla evinde oynayacaktı ve diğer maçları da zayıf ekiplerleydi. TFF, düşme hattındaki takımın matematiksel ihtimalini gözetiyor ama zirve yarışındakini gözetmiyor! Nerede eşitlik?

Hasılı, iyi kötü ligler bitti fakat özellikle Süper Lig'in bu mecut haliyle tescil edilirse uzun yıllar tartışması sürecektir. En azından hukuken...

Senin için hazırladığımız haberler