Süper Lig'de 6. haftanın panoraması

30.09.2015 - 12:07 | Son Güncellenme: 30.09.2015 - 13:12

Sabri Ugan, haftanın karmasını, futbolcusunu, golünü, hakemini, olayını hatta 'güzelini' seçti, kısacası haftanın tüm panoramasını ortaya koydu...

Geride bıraktığımız haftanın unutulmazları hakemler oldu.

Derbiyi yöneten Halis Özkahya çok net pozisyonlarda, sonucu etkileyen hatalar yaptı. Halis Özkahya FIFA Kokartı takmasının yanı sıra, profesyonel yapılan hakemler arasında. Bir başka ifadeyle her hafta, özel eğitimden geçiyor.

Fırat Aydınus ve Barış Şimşek de gözlemcilerinden aldıkları düşük puanlarla dinlendirilecek isimler arasında. Hatta Cüneyt Çakır'ın Trabzonspor - Galatasaray maçında, Denayer'ın eliyle buluşan topta penaltı kararı vermemesi hafızlarda tazeliğini koruyor.

Demek ki hakem sorununun çözümü eğitimde, parada pulda değil.

Bence:

1- Hakemlerin üzerinde kurulan saha içindeki psikolojik baskıyı azaltmak gerekiyor. Görüyorsunuz işte, bir taç kararında bile 5 futbolcu hakemin başında bitince, o maçın yönetiminden hayır gelmiyor.

2- Yöneticilerin maçların öncesinde ve sonrasında yaptıkları açıklamalar da çoğunlukla hakemlerin dengesini bozuyor. Eğer hakemlerden daha az şikayet istiyorsak, bu açıklamalardan da vazgeçmek gerek.

3- Gelelim MHK'ya... Yapılması gerekenler belli. Genç isimler bulunacak, eldeki hakemler arasında yetenekli olanlara dil öğretilecek, eğitim hem kural/pozisyon hem de mental anlamda ileri düzeyde verilecek.

Kabul ediyorum ki Türkiye'de hakem olmak ne kadar zorsa, hakem yetiştirmek de zor. MHK da şapkayı önüne koyup, 'olmayacağına' inandığı isimleri göz önünden çekip yavaş yavaş tasfiye etsin.

Bize düşen de Halil Umut Meler, Alper Ulusoy ve Deniz Ateş Bitnel gibi gelecekte başarı vaadeden hakemleri psikolojik açıdan yıpratmamak.

Şunu unutmayın.

Ben diyeyim 50, siz deyin 60 yıldır futbolumuzun yumuşak karnı hakemler. Onları maçların önüne geçmekten kurtaramıyoruz.

Ne yapmalı onu söyleyin?
 

                                                                    *  *  *

Gelelim haftanın iz bırakanlarına...  Karmayı 4-4-1-1 gibi oynatıyorum...

İşte benim seçimlerim:

KALECİ

MERT GÜNOK – Bursaspor
Gerilimin arttığı, seyircinin sabırsızlandığı anlarda kalesinde sağlam durdu. O yıkılsa, Bursaspor da ayakta kalamayabilirdi.

SAĞBEK

JASON DENAYER – Galatasaray
Stoper olarak geldi, sağbek olarak devam ediyor. Doğrusu Jason Denayer savunmanın sağında da hiç fena durmuyor.

STOPER

UĞUR DEMİROK – Osmanlıspor
Birkaç ay öncesinde kadar formasını giydiği Trabzonspor'a karşı mükemmel bir görev anlayışı ortaya koyarken, çok da profesyonelce davrandı.

STOPER

GODFREY OBOABONA
İyi yer tuttu, defansın lideri oldu, minimum hatayla oynadı. Özellikle Viera'nın atılmasından sonra görev bilinci üst düzeydeydi.

SOLBEK

LIONEL CAROLE – Galatasaray
Her geçen hafta biraz daha üzerine koyarak oynuyor. Hem kendi görev alanı da hem de girdiği ters kademelerde çok başarılıydı.

ORTA SAHA

SAMUEL HOLMEN - Torku Konyaspor
Bu haftanın en iyi orta saha performanslarından birine sahipti. Eski güzel günlerine dönüş sinyallerini fazlasıyla verdi. Attığı gol iyi futbolunun ödülü gibiydi...

ORTA SAHA

RICARDO FATY – Bursaspor
Bursaspor için 'kırılma' maçıydı. Seyircinin tepkisiyle birlikte güven eksikliği de başlamıştı. İşte o anlarda Faty, Bursaspor'u sonuca götüren adamdı.

SAĞ AÇIK

GÖKHAN TÖRE – Beşiktaş
Şenol Güneş'in tanıdığı özgürlüğü, sorumlulukla birleştirince ortaya harika bir Gökhan Töre çıkıyor. Fenerbahçe maçında da çok etkiliydi.

SOL AÇIK

ERDAL KILIÇARSLAN – Osmanlıspor
Eksik oynayan takımında hücumdaki etkinliğinin yanısıra, savunmada da görevini eksiksiz yerine getirdi. Attığı gol, disiplinin taçlandırılmasıydı.

FORVET

GABRIEL TORJE – Osmanlıspor
Orta saha mıydı, forvet mi oynadı anlaşılamadı. Bir bakıyorsunuz oradaydı, bir bakmışsınız ki burada! Oynadı oynattı, Hem attı, hem de attırdı.

FORVET

MARIO GOMEZ – Beşiktaş
Kariyeri düşüşteydi, ciddi bir sakatlık geçirmişti. Mario Gomez işini yapmaya devam ediyor, her golleriyle soru işaretlerini bir bir siliyor.
 

HAFTANIN FUTBOLCUSU

RICARDO FATY – Bursaspor
Bilmiyorum oyunun sonlarında kulübeye bakıp, Ertuğrul Sağlam'ın gözyaşlarını görmüş müydü? Faty, o gözyaşlarını silen bir mendil gibiydi.

HAFTANIN TAKIMI

OSMANLISPOR
Deplasmanda Mersin İdman Yurdu'nu farklı mağlup ederken, Trabzonspor maçında nasıl oynayacaklarına dair ipuçları vermişlerdi. 10 kişiyle büyük iş başardılar.

HAFTANIN GOLÜ

DEJAN LAZEREVİÇ – Antalyaspor
Solda topla buluştu. Biraz içeri çekti ve harika bir vuruşla topu kaleci Setkus'un üzerinden ağlarla buluşturdu. Benim için haftanın golünü Antalyasporlu Lazereviç attı.

HAFTANIN HAKEMİ

ALPER ULUSOY - Galatasaray – Gaziantepspor
Eleştiri oklarının hakemlerin üzerinde olduğu haftada, eyyam yapmadı, seyirci baskısından etkilenmedi. Gördüğünü dürüstçe çaldı.

HAFTANIN GÜZELİ

DENİZ ÇOBAN
Yaptığı hataları dürüstçe itiraf etmesi, özür dilemesi son zamanlarda görmeye alışık olmadığımız davranış biçimi arasındaydı. Vicdanı, Deniz Çoban'ın gözümüze güzel görünmesini sağladı...

HAFTANIN AÇIKLAMASI

ERTUĞRUL SAĞLAM
Taraftar tepkisi üzerine üzüldü, yetmedi gözyaşlarına engel olamayıp ağladı...

Bitime 5 dakika kala kendisine yönelik "istifa" tezahüratlarına, eliyle maçın bitmek üzere olduğunu işaret edip, "bekleyin" karşılığını verdi.

Ve maçtan sonra açıklamasında dedi ki;
"Bugün yapılanlar ufak bir kesimin yaptığı bir hareket olsa canımı sıkmaz, ama genel olunca üzüldüm. Bu kadar vefasızlık, vicdansızlık olmaz. Hayatımda ilk defa böyle tepki aldım, ne acıdır ki, o da Bursaspor taraftarından oldu."

HAFTANIN AYIBI
Robin Van Persie saha kenarında, çim alanda ısınmak istedi. Uyarılara rağmen ısrar etti.

Eğer bu ısrar cezayı gerektiriyorsa, hakem yapar. Kaldı ki Özgür Yankaya’nın izin verdiği ortaya çıktı.

Saha komiserinin kolundan tutup çekiştirmesi nedir Allah aşkına?

Ayıp.

HAFTANIN SERTİ

MUSA ÇAĞIRAN – Osmanlıspor
Hafızamı zorluyorum ve hakeme böyle 'horozlanan' bir futbolcu olarak sadece Engin Baytar’ı hatırlıyorum. Üstelik Musa'nın itiraz edip, ağzından kötü söz çıkardığı pozisyon net faul.

Sarı kart da doğru.

Böyle sert oldun da ne oldu?

Belki 3 belki 5 maç yoksun.

Yazık değil mi, hem Osmanlıspor'a, hem sana...

HAFTANIN FOTOĞRAFI
Hayatta da futbolda da geçmişe takılmayacaksınız.

Kriz hep çıkar, önemli olan çözebilmek.

Birkaç hafta önce yine bir penaltı yüzünden aralarında sert rüzgarlar esen Hikmet Karaman ve Kweuke'yi yine bir penaltı kucaklaştırdı. 

Senin için hazırladığımız haberler