Sürpriz yok!

17.07.2018 - 16:45 | Son Güncellenme: 17.07.2018 - 19:45

Önce şunu düşünelim bu kupa aslında sadece Ulusların  futbolunu temsil kupası olmuyor istesek de! .Özellikle birileri ve medyanın bir kaç fanatiği bastırılmış duyguları kullanıp futbolcuları ve izleyenleri ateşliyorlar! 4-5 milyonluk Hırvatistan'ın tüm futbolcularının yurtları dışarıda verdikleri başarılı mücadele dikkati çekmedi.!Spora yatkın, inatçı ve dayanıklı fizik yapılar ötesinde Mental olarak iyi hazırlanan Hırvatistan turnuvada dikkat çeken takımdı. Düşünsel ve Mental olarak yeni varlıklarını en büyük organizasyonda bir kez daha kanıtladılar .Şansızlıkları verdikleri mücadelede arka arkaya iki 120 dakika ve penaltı atışları sonucu tur atlamaları fiziki yıpranmışlık ve aşırı mutlulukları bir ölçüde kendilerine rakip oldu!Yenildikleri son maçta bir kaç dakika dışında hep pozitif ve gol atıp kazanmak için oynadılar.Aynı başarı Belçikada da vardı!Turnuvanın dikkat çeken yanı olan bir gerçeği unutmayalım.Messi ,Ronaldo Neymar gibi yıldızların olduğu takımların artık takım oyunu ve yeni kazanma stratejisine dayalı sistem karşısında yetersizlikleridir!Onlar bir süre daha yıldız olma varlıklarını sürdürecekler eğer büyük yanlış olmazsa ama genç M.bappe  yakın süreçte çok konuşulacak..Hazard ise yepyeni bir takım futbolcusu olma örneği verdi .
 
Fransa benim final favorim olma şansını çok stratejik ve sakin karşı atak becerisi ile az yorulan takım olarak çok planlı oynaması ile kazandı.Finalde oyuna etkisi en fazla olan futbolcu Grizman olurken Forvet oynayıp hiç gol atamayan ama atak ve savunmada takımı için olması gereken futbolcu da Giroud oldu.Kante ve Pogbalı orta alan Rakitiç ve Modriç li orta alan ikilisi ile çok konuşulabilir .Ama Hazard ve De Bruyne çok etkiliydi.Yinede Pogba ve Kante ikilisinin Fransa için gösterdikleri başarılı strateji kadar etkili ve sakin olamadılar.
 
Aslında kupayı biraz farklı açıdan takip edenler daha doğru tahminde bulundular .Yeni futbol değişimi var mı? var !.Artık futbolda ileri ve dik pasla oynamak gole yakın durmak önemli .Bunun için de genç ve çok koşan güçlü futbolculara ihtiyaç var.Sadece golcü yıldızlarla kazanmak zorlaştı .Hatalar oyunu olduğu için Perisiç gibi attığı golde ne kadar başarılı ise penaltı pozisyonunda da o kadar eksik ve dağınık bir heyecan içinde oldu ..Eleme maçlarında uzatma dakikaları Kaleciler,penaltılar ve hakemlere yardımcı teknoloji güzeldi! Hata azdı hakemler iyi idi ve en önemlisi sonuçta kararları yine insan veriyordu!
 
Birçok Dünya kupasını sığdırdığım meslek ve yaşamımda yine  buruk olma zorunluğunu bize yaşatan hatalı zihniyetin prangasında idim!Yüzlerce futbolcu kazandırdığım ülkemde ki bir çok tersliklerin nedenini süzgeçten geçiren ve önümüze koyan futbol gerçeğine bizi ulaştırmayanlar hatalarını ekran başına bizi kilitleyerek yaşattılar !.Bize düşen sadece  takip ve yorum kaldı .Gençlerin, kendi gençlerinin eğitimini öne alan ve araştıran ülkeler Avrupada futbol gerçeğini kafamıza bir kez daha soktular.Fransa kadrosunu neredeyse Afrika olarak yorumlayanların Fransaya ait olma şansını belki de o gençlere çocukken yaşatan tarama  ve eğiticilerini unutuyorlar.Üzülerek söylemeliyim ki hala Kapımı çalan Belçika ,Almanya .Fransa ve İsveç araştırmacılarının bir neticesidir başarılı kadrolar .Biz seksen milyon olarak şu aralar sadece Altınordu eğitimine göz dikerken bana yakın süreçte yeniden görev vermek isteyen ama lafta kalan(!) kararsızlıklarını düşünmeden geçemiyorum.Elli yaşındaki Des Champs genç sayılırken Uruguaylı zor yürüyen bastonlu Oscar Tabareze kimse yaşlı demedi!?Ben ise 40 yaşında Genç Ümit ve başarılarım sonucu kısa süren A Milli takıma geldiğimde de beni genç bulanlar şimdi de yaşlı bulanlar aynı zihniyetin sonucudur .İlginç olan kendi yaşlarını unutanlardır!Yenilik ve fikirler yaşlanmaz ve hep genç kalırlar!Az daha unutuyordum İngilterenin ve Rusyanın genç kadrosuna da bakın ! Orada ki futbol değişimini de göreceksiniz .Bize maçları aksatmadan veren TRT ye teşekkür ederim .Genç ve eksik yorumları acemice sözleri, heyecanlarını  önemsemiyorum ama yine de bazı kişilerin de arada bulunması iyi olurdu !Ve tabii ülkemizi onurla temsil eden Cüneyt Çakır ve ekibine teşekkür ediyorum.
 
Bana sordular nasıl oldu da cesaretle Yarı final takımları ile tur atlayacakları ve finali kimin kazanacağını  tahmin ettiniz ve şampiyonu söylediniz!? Kırk yılı aşkın bir futbol kültürü ve eğitimciliği ile desem .! Ama asla fal bakmadım !

Senin için hazırladığımız haberler