Suudi Arabistan'da neler oldu? İlk kez Atilla Türker açıkladı

31.12.2023 - 00:09 | Son Güncellenme: 31.12.2023 - 00:56

Ajansspor yazarı Atilla Türker, Suudi Arabistan'da G.Saray ile F.Bahçe arasında oynanması planlanan ancak iptal olan Süper Kupa'da yaşanan olayları anlattı.

Suudi Arabistan'da neler oldu? İlk kez Atilla Türker açıkladı

AJANSSPOR-HABER

Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası'nın sahibi Fenerbahçe, 29 Aralık Cuma günü Turkcell Süper Kupa Finali'nde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da TSİ 20.45’te kozlarını paylaşacaktı. 

Atatürk tişörtleri ve pankartlarına izin verilmedi

Ancak Fenerbahçe'nin ve Galatasaray'ın Atatürk tişörtleri ve pankartlarla ısınmaya çıkmasına Suudili yetkililerin izin vermemesinden dolayı iki kulüp mücadeleyi oynamama kararı aldı. 

Kafile Türkiye'ye geldi

Süper Kupa'nın iptal edilmesinin ardından Galatasaray ve Fenerbahçe kafilesi Türkiye'ye geldi. 

İlgini Çekebilir
Rıdvan Dilmen, Suudi Arabistan'da yaşanan Süper Kupa krizini anlattı!
Habere Git

Atilla Türker, Suudi Arabistan'da yaşanan krizi anlattı

Ajansspor yazarlarından Atilla Türker, Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa maçını izlemek için Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad’da bulunuyordu. Türker, Süper Kupa finalinde yaşanan krizleri, olayları saat saat ve gelişmeleri tek tek anlattı.

"Ben kralı temsil ediyorum. Bütün herkes bize riayet edecek"

İşte Atilla Türker'in Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaşadıkları:

Biz özel uçakla maçtan bir gün önce yaklaşık 250 kişinin bulunduğu bir kafileyle gittik. 

Maç toplantısı maçtan bir gün önce perşembe günü akşam statta yapıldı. Burada en can alıcı olaylardan birisi şu: Suudi Spor Bakan Yardımcısı toplantıya geliyor. Ki onları temsilen 190 kişi var. Biz oraya Türk heyeti olarak 19-20 kişi gittik. Sözlerinde can alıcı kısmı söylüyorum 'Ben buraya Suudi Kralını temsilen geliyorum. Bütün herkes bize riayet edecek' dedi.

Maç günü

14:50: Atatürk tişörtleri krizi

Ertesi gün tekrar toplantı yapılıyor ana hatların belirlenmesi amacıyla. Tabii burada herkesin, tüm Türkiye'nin, tüm dünyanın vakıf olduğu gibi kriz çıkıyor. Nedir bu? Atatürk tişörtleri. Maçtan önce ısınma durumunda dünyanın her yerinde böyledir. "Dünyanın her yerinde ısınmada giyiliyor. Deniyor ki bizim kafileye 'O tişörtlerle sahaya çıkılırsa polisler müdahale edecek. Eğer siz bizim polisimize müdahale ederseniz tutuklanacaksınız. Atatürk tişörtüyle kesinlikle sahaya çıkılmayacak’.

İlgini Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan beklenen Süper Kupa açıklaması geldi!
Habere Git

"Polisler pankartları alıp çıkartmaya çalışıyorlar"

15:20: Soyunma odasında arbede

Fenerbahçe ve Galatasaray, maça aynı pankartla biri Türkçe diğeri İngilizce çıkma kararı alıyor. Pankartın üzerinde 'Yurtta sulh cihanda sulh' yazan biri Fenerbahçe cephesinin İngilizce biri Galatasaray cephesinin Türkçe. Soyunma odalarına kadar polisler geliyorlar pankartları alıp çıkartmaya çalışıyorlar. Kısa süreli arbede itiş kakış yaşanıyor. Fenerbahçe ve Galatasaraylı görevliler bu pankartlar bizim deyip geri alıyor.

15:30: Olaylar duyuldu

Genel olarak 15.30 civarı bu olaylar duyulmaya başlandı. Telefon trafiği başladı.

Eray Yazgan: "İstiklal Marşı'na izin verilmiyor"

15:35: İlk açıklama

Galatasaray Genel Sekreteri Eray Yazgan, "İstiklal Marşı'na izin verilmiyor. Galatasaray bunun için kimseden izin almaz, eğer müsaade edilmezse Galatasaray olarak biz sahaya çıkmıyoruz" açıklamasını yaptı. 

İlgini Çekebilir
Aboubakar'a bir talip daha çıktı! Görüşmeler başladı
Habere Git

U19 maçı oynanmadı

15:50: U19 maçı iptal edildi

Organizasyon çerçevesinde Galatasaray ve Fenerbahçe U19 takımları Süper Kupa maçı öncesi karşılaşacaktı. Her iki takımın U19 takımları ile bu koşulda mücadele çıkmak istemediler.

"Suudi yetkililer bizim de marşımız çalınacak"

16:15: Arabistan marşı krizi

Suudi yetkililer diyor ki, bizim de marşımız çalınacak. Suudi Arabistan marşı 5 dakika. Önce İstiklal Marşı'mız çalınacak ikinci olarak onların marşının çalınması istendi 5 dakika. Orada şöyle bir mutabakata varılıyor. Onların marşının 40 saniyeliğine demo olması üzerine anlaşılıyor.

"Atatürk tişortleri ile ısınmaya çıkmalarını kabul etmiyorlar"

16:30: Atatürk tişortleri için baskı

Fakat her geçen dakika Suudi yetkilier Ulu Önder Atatürk tişörtü ile sahaya futbolcuların çıkmaması konusunda baskı yapıyor. Atatürk tişortleri ile ısınmaya çıkmalarını kabul etmiyorlar.

İlgini Çekebilir
Servet Çetin, Sivasspor'dan ayrıldığını resmen duyurdu!
Habere Git

"FIFA bakımından uygundur, saygı gösterilmesi gerekir"

Atilla Türker: "Her şeyden önce bu bir Futbol Federasyonu organizasyonudur. FIFA bakımından uygundur, saygı gösterilmesi gerekir. Buna bir şey demek zaten kimsenin haddine değildir."

"Ali Koç ve Dursun Özbek taviz vermedi"

16:45: Otele gelindi

"Sonrasında pankart ve tişörtte uzlaşma sağlanamayınca toplantı için otele gelindi. Toplantı benim de kaldığım otelin 4. katında gerçekleştirildi. Kulüp başkanları, Sayın Spor Bakanı, TFF Kurmay Heyeti oradaydı. Orada gerek Sayın Ali Koç gerek Sayın Dursun Özbek orada olması gerektiği gibi en ufak tavizi dahi vermiyor.


Atilla Türker: "Her iki ülke arasında futbol federasyonu düzeyinde sürekli yazışmalar sürekli yapılır. Suudi yetkililer iletişimi 10 gün öncesinde kesiyor. Sözleşmelerin ana hatları vardır. Değerli hukuçularımız da söylecektir. Bu tür işlerde sadece ana hatlarla yetinmek mi gerekir. Yoksa o tişörtün sözleşmede yer alması gerekir miydi? Suudi yetkililer 10 gün öncesinde iletişimi kesiyor. Belki de tuzağa çekiyor. Biraz önce belirttiği kral adına konuşan Suudi bakan yardımcısı şunu söyledi. 'Burası krallıkla yönetiliyor. Sizin Cumhuriyet şovu yapmanıza izin vermeyeceğiz' diyor o toplantıda. Bu net sağlam bir bilgi. O toplantıya katılan 19 kişiden de doğruladığım bir bilgi.”

Hakemler stada gitmek için otelden ayrıldılar

18:09: Hakemler stada gitti

Ali Koç, Dursun Özbek, Mehmet Büyükekşi ve Osman Aşkın Bak’ın yer adlığı toplantı devam ederken, karşılaşmayı yönetecek Abdulkadir Bitigen, yardımcılıkları Erdem Bayık ve Mustafa Savranlar, karşılaşmanın 4. hakemi Volkan Bayarslan stada gitmek için otelden ayrıldılar.

İlgini Çekebilir
G.Saray'da yıldız oyuncu operasyon geçirdi!
Habere Git

TFF: "Yapılan dezenformasyona itibar etmeyiniz"

18:40: TFF’den ilk açıklama

TFF'den yapılan açıklamada, "Süper Kupa maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama etkinlikleri, şehitlerimiz için saygı duruşu ve sanatçı Norm Ender'in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır. Bu konuda yapılan dezenformasyona itibar etmeyiniz" denildi.

İlk Araplar maçın oynanmayacağını açıkladı

20:20: Araplar iptali duyurdu

Maçın iptal edildiğini ilk olarak Suudi Arabistan tarafından duyuruldu. Nawaf Al Asya'nın haberine göre karşılaşmanın oynanmayacağı bilgisi paylaşıldı.

20:45: Okan Buruk'tan açıklama

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, "Maç iptal edildi, otelde bekliyoruz" açıklamasını yaptı. Sarı-kırmızılı takımın soyunma odası boşaltıldı.

İlgini Çekebilir
Beşiktaş'tan ayrıldı imzayı attı!
Habere Git

TFF, Süper Kupa maç haberini kaldırdı

21:00: TFF haberi kaldırdı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) resmi sitesinden Süper Kupa maç haberini kaldırdı.

21.40: Hakemler geri döndü

20:45’te oynanması gereken maçın görüşmeler sırasında 23:00’te oynanabilir mi fikrinden dolayı hakemler uzun süre statta bekledi ve maçın ertelendiği bilgisi alınınca 22.30’da otele döndüler.

TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe ortak açıklama yaptı

22:30: Ortak açıklama

TFF, Fenerbahçe ve Galatasaray ortak bir açıklama yaparak, “Bazı aksaklıklar nedeniyle kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

İlgini Çekebilir
İzlenme rekoru kıran Hamit Altıntop fotoğrafının hikayesi...
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler