Takımlara yaz tatili yok

02.08.2022 - 14:43 | Son Güncellenme: 02.08.2022 - 14:55

13 yarışın geride kaldığı Formula 1 Dünya Şampiyonası'na bir aylık ara verilecek. Ajansspor yazarı Yiğit Yüksel takımların son durumunu değerlendirdi.

Takımlara yaz tatili yok

Yiğit YÜKSEL - AJANSSPOR

Formula 1 2022 sezonunda 13 yarışın ardından bir ay sürecek yaz arasına girildi. Sezonu 80 puan farkla Max Verstappen önde götürüyor. Sezon başından beri Leclerc’in nefesini ensesinde hisseden Hollandalı, sezon bitimine dokuz yarış kala üç yarışlık puan farkıyla yaz tatilini en çok hakeden sürücü oldu. 

Ferrari sakat sakat koşan bir at 

Önceki yazılarımda Ferrari’nin başarılı oldukça baskıyı yönetemeyip tökezlediğinden bahsetmiştim. Son yarışlarda izlediğimiz film de tam olarak bu şekilde. Basit taktik hataları, mekanik sorunlar sürücüleri çileden çıkarıyor. Ferrari pit ekibi hata yapıyor. Leclerc de bireysel hata yaptıkça kendine yükleniyor. Sonuç olarak takımda herkes birbirini aşağı çekmeye başladı. Bunun sonucunda Leclerc, Verstappen’in 80 puan gerisinde. Ferrari ise RedBull’un 97 puan gerisine düştü. Ferrari bu tarz düşüşlerden geri dönmeyi başarmakta zorlanıyor. Takım yönetimine bu gidişata son verecek yeni bir kan gerekiyor.

Şampiyonu Mercedes belirleyebilir

Sezona kötü bir başlangıç yapan Mercedes takımı, Russell’ın performansıyla kendini avuturken, son yarışlarda özellikle yunuslama sorununu çözerek performans açısından büyük bir sıçrama yaşadı. Aracını daha güvenle sürmeye başlayan Hamilton bunu anında performansına yansıttı. Hamilton son beş yarışı podyumda tamamladı. Russell’ın, Hamilton’ın performansının artmasıyla kendini biraz geri planda hissetmeye başladığını düşünüyorum. Bunun sonucu olarak özgüvenini yüksek tutmak için ek bir mücadele vermesi gerekecek. 

 

Mercedes ve sürücülerinin şampiyon olma ihtimalleri her ne kadar zayıf olsa da, bu başarılı ivmeyle kazanacağı puanların RedBull ve Ferrari mücadelesinde kritik bir rol oynayacak. Mercedes aynı zamanda kötü başladığı bu sezonu iyi başlayan Ferrari’nin önünde ikinci tamamlayabilir.

Sebastian Vettel: Bir efsanenin vedası

Vettel’i ilk kez 2006 İstanbul GP’sinde görmüştüm. Vettel o zaman 19 yaşında gencecik bir sürücüydü. İstanbul GP’si BMW Williams takımı için ilk kez bir F1 aracının başına test sürücüsü olarak geçtiği kariyerinin en önemli anlarından birisiydi. Vettel ayrıca İstanbul’da serbest antremanların ikincisinde en hızlı sürücü oldu. 

Şimdi F1’den her ayrılan efsane mi oluyor diye sorabilirsiniz. Veya Vettel neden efsane bir sürücüydü? Vettel, F1’de genç sürücülerin şampiyonaya dahil olabilmesinin ve az tecrübeye rağmen başarılı olabileceklerini gösteren en önemli sürücülerin başında geliyor. Kimi Raikkonen 22 yaşında F1’e geldiğinde büyük olay olmuştu. Hamilton 22 yaşında kariyerine başladı. Vettel 20 yaşında F1 kariyerine başladı. 22 yaşında ise ilk yarışını kazandı. Vettel ilk yarışını Hamilton gibi pistin en iyi araçlarından birini sürerek kazanmadı. Üç yıl öncesine kadar F1 tarihinin en başarısız takımlarından biri olan Minardi takımının yeni adı ve sahibi Scuderia Toro Rosso ile yağmur altında Monza’da kazandı. Bu muazzam başarı Alman sürücünün bir yıl sonra kendisini RedBull takımında bulmasına neden oldu. Vettel RedBull’daki ilk yılını ikinci olarak tamamladı. Ardından bu genç delikanlı dört sene üst üste şampiyon olarak tarihe geçti. 

Vettel tüm dünyaya bir gencin azminin ve enerjisinin dört kez kendisini nasıl şampiyon yaptığını gösterdi. Bu enerji sayesinde F1’de artık çok genç sürücüleri şampiyonluk mücadelesi için izleyebiliyoruz. Gençlerin tecrübesizliği enerji, daha hızlı öğrenme ve teknolojiye olan hızlı adaptasyonları sayesinde nasıl ekarte ettiklerine şahit oluyoruz. Vettel bir döneme öncülük etmiş başarılı bir sürücü olarak efsane sürücüler arasında yer almayı fazlasıyla hakediyor. 

Şampiyon sürücüler pist üzerinde yaptıklarıyla olay olur ve her zaman rakipleri tarafından tepki çeker ve hatta düşman toplar. Elbette Vettel’in de yaşadığı benzer durumlar oldu. Alman sürücü son yıllarda pist içinde ve dışında gösterdiği tüm centilmenlik ve hayırseverlik faaliyetleriyle herkesin gönlünü almayı başardı. Hakkinen’in ayrılık sebebine benzer şekilde ailevi nedenlerden ötürü ayrılmak istediğini belirten Vettel’i bundan sonra içimizi ısıtacak güzel işte göreceğimizi umut ediyorum. Sosyal medyaya karşı hep mesafeli duran sürücü yakın zamanda Instagram’da hesap açarak emekli olduktan sonra bizlerle arayı çok açmayacağının da sinyalini vermiş oldu. Motorsporlarının her zaman yeni Vetteller yaratması dileğiyle, teşekkürler #SV5!

Son 9

Sezonun bitimine dokuz yarış kaldı. Şu ana kadar heyecanlı bir tempoda giden sezonda, kalan yarışlarda Ferrari mücadeleden kopmaz ve Mercedes ivmelenmesini sürdürürse rekabetin yakın ilerleyeceğini düşünüyorum. RedBull takımı aracı başarıyla geliştirmeye devam eder ve mekanik hataların önüne geçebilirse hem sürücüler hem de markalar şampiyonluğunu kazanacak şekilde bir görüntü çiziyor. İlk üç yarış bu anlamda oldukça kritik olacaktır. Bu üç yarışı Verstappen kazanırsa eğer atı alan Üsküdar’ı geçebilir.

Senin için hazırladığımız haberler