Kadıköy'de taktik mi kalite mi kazanacak?

23.10.2020 - 16:09 | Son Güncellenme: 25.10.2020 - 08:24

Son dakika Fenerbahçe haberleri... TFF Süper Lig 6. hafta maçında Fenerbahçe ile Trabzonspor karşı karşıya gelecek. Sarı-lacivertli takım 11 puanla ikinci, bordo-mavili takım ise 5 puanla 14. sırada bulunuyor. İki takımın teknik direktörü de bu yıl birçok farklı formasyon ile sahaya çıktı. Detaylar haberimizde...

Kadıköy'de taktik mi kalite mi kazanacak?

İsa KETHÜDA-AJANSSPOR

Sezona 18 yeni transfer ve yeni teknik direktör ile giren Fenerbahçe, ligin 5. hafta maçında Trabzonspor ile sahasında karşılaşacak. Sarı-lacivertli takım 11 puanla ikinci sırada, bordo-mavili takım ise 5 puanla 14. sırada yer alıyor.

Fenerbahçe'de teknik direktör Erol Bulut bu sezon 5 lig maçında 3 farklı bir formasyon denedi. İstanbulspor ile oynanan hazırlık maçını da sayacak olursak buna 5 diyebiliriz.

İlk hafta maçlarında forma giyen Zanka ve Frey ile yollar ayrılırken 45 yaşındaki teknik adam ideal 11'ini 4. hafta sonunda oluşturmaya başladı. 

Çaykur Rizespor 1-2 Fenerbahçe (4-2-3-1)

Bulut, Çaykur Rizespor'u deplasmanda 1-2 yendikleri maçta 4-2-3-1 dizilişi ile takımını sahaya sürdü. Ozan Tufan, Sosa, Valencia gibi oyuncular maça yedek başlayıp ikinci yarı oyuna dahil olurken, Frey, Serdar Aziz, Zanka, Tolga Ciğergi gibi oyuncularla maça başladı. Fenerbahçe, ikinci yarı oyuna giren Sosa'nın penaltı golüyle maçı 2-1 kazanmasını bildi.

Fenerbahçe 0-0 Hatayspor (4-2-3-1)

45 yaşındaki teknik adam 2. hafta mücadelesinde Hatayspor ile 0-0 berabere kaldıkları iç saha maçında yine 4-2-3-1 formasyonu ile takımını sahaya çıkardı. Bu kez Ozan Tufan ve Valencia maça 11 başlarken, Sosa ise yine ikinci yarı oyuna dahil oldu. Lemos - Zanka ikilisi savunmada yer aldı. Rakip 2 kırmızı kart görmesine rağmen sarı-lacivertli takım sonuca gidemedi. 

Galatasaray 0-0 Fenerbahçe (4-5-1)

Süper Lig'in 3. hafta maçında Galatasaray ile deplasmanda oynadıkları karşılaşma da 4-5-1 formasyonu ile sahaya çıkan Fenerbahçe, maçtan golsüz berabere ayrıldı. 

İlk kez tandemde Tisserand ve Lemos'un bir arada forma giydiği maçta, önlerinde Gustavo, Sosa, Ozan Tufan ve forvette ise Valencia yer aldı. Tanzanyalı golcü Samatta ise ikinci yarı oyuna girdi.

Fenerbahçe 2-1 Fatih Karagümrük (4-3-3)

Erol Bulut, Fatih Karagümrük'ü 2-1 yendikleri maçta 4-3-3 saha dizilişi ile takımını sahaya çıkardı. Savunmada Lemos, Tisserand ve önlerinde Gustavo, Sosa ve Ozan Tufan'ı değiştirmeyen 45 yaşındaki teknik adam, hücumda ise Valencia, Thiam ve Samatta'ya görev verdi. Uruguaylı savunma oyuncusu Mauricio Lemos bu maçta kırmızı kartla oyun dışı kaldı.

Göztepe 2-3 Fenerbahçe (4-2-3-1)

45 yaşındaki teknik adam, son lig maçı olan Göztepe deplasmanında 4-2-3-1 formasyonu ile takımını sahaya çıkardı. Bu karşılaşmada da ideal 11'ini koruyan Bulut, Thiam'ın yerine yeni transfer Pelkas ve cezalı Lemos'un yerine ise Serdar Aziz'e şans verdi. Ayrıca Gökhan'ın yerine ise Sangare sağ bekte görev aldı.

İstanbulspor maçında 2 farklı formasyon

Ayrıca Erol bulut, İstanbulspor ile oynanan hazırlık maçında ise değişmeli olarak 4-1-2-1-2 ve 4-2-3-1 dizilişi ile takımını oynattı. 

45 yaşındaki teknik adam çift santrforlu düzene geçmesiyle birlikte Fenerbahçe'nin iç saha karşılaşmalarına 4-2-3-1 formasyonu ile çıkması bekleniyor.

Erol Bulut'un Trabzonspor maçı muhtemel 11'i

(4-2-3-1): Altay, Gökhan, Tisserand, Lemos, Caner, Gustavo, Sosa, Ozan, Pelkas, Valencia ve Samatta.

Eddie Newton da birçok maçta farklı formasyon denedi

Trabzonspor'un yeni teknik direktörü Eddie Newton da tıpkı Erol Bulut gibi bu sezon birçok maçta farklı formasyon denedi. Ancak onunki mecburiyetten. Çünkü takımda birçok eksik ve geç gelen transferler buna neden oldu...

Trabzonspor 1-3 Beşiktaş (4-2-3-1)

İlk hafta maçında Beşiktaş ile karşılaşan Fırtına, 4-2-3-1 dizilişi ile sahaya çıktı. Sol bek de sakatlığı devam eden Marlon'un yerine Kamil Ahmet, yine sağ bek de sakat olan Pereira'nın yerine ise Serkan Asan maça 11'de başladı. Genç oyuncu Abdurrahim Dursun yedekler arasında yer aldı. Guilherme forvet arkası, Ekuban ise forvette görev aldı. 

Denizlispor 0-0 Trabzonspor (3-5-2)

İngiliz teknik adam ligin 2. hafta mücadelesinde Denizlispor deplasmanında takımını 3-5-2 formasonu ile sahaya sürdü. 

Bu kez forvet arkası Guilherme'nin yerine Abdülkadir Ömür oynadı. Cezalı Flavio'nun yerine ise Baker görev yaptı. Sol tarafta Kamil Ahmet yerine Abdurrahim Dursun'u oynatan Newton, savunma da ise Hüseyin, Campi ve Edgar'a şans verdi. 

Trabzonspor 3-1 Yeni Malatyaspor (4-1-4-1)

Ligdeki ilk galibiyetini Yeni Malatyaspor karşısında alan Trabzonspor, bu maça 4-1-4-1 formasyonu ile sahaya çıktı. 

Forvet arkasında yine değişikliğe giden Newton, bu kez Baker'ı oynattı. Forvette ise Afobe'ye görev verdi. Sakatlıktan geri dönen Marlon sol bek deki yerini aldı ve Fırtına ile ilk kez lig maçına çıktı. Tandemde ise Hüseyin Türkmen ve Edgar'a forma şansı verdi.

Gaziantep FK 1-1 Trabzonspor (4-4-2)

48 yaşındaki teknik adam Gaziantek FK ile deplasmanda oynanan maçta 4-4-2 ile sahaya çıktı. İngiliz teknik adam bu maçla birlikte ideal 11'ini bulmaya başladı.

Bu maçta da savunmayı bozmayan Newton, sakatlıktan geri dönen Pereira'ya formasını geri verdi. Baker ve Flavio'yu önlibero, ileride ise Nwakaeme, Ekuban, Abdülkadir Ömür ve Afobe'yi oynattı. Kale Uğurcan Çakır'ın yokluğunda Erce Kardeşler'e emanet edildi.

Trabzonspor 0-2 Başakşehir (4-2-3-1)

Ligde galibiyeti ve golü bulunmayan Başakşehir'i 5. hafta maçında sahasında konuk eden Trabzonspor, bu karşılaşmaya 4-2-3-1 sistemi ile çıktı. Flavio ve Abdülkadir Parmak'ın yokluğunda takımın joker oyuncusu Kamil Ahmet Çörekçi bu mevkide görev yaptı. Hugo'nun transfer edilmesiyle Hüseyin Türkmen yedeğe çekildi ve Edgar - Hugo ikilisi tandemde yer aldı. Hasta olan Ekuban'ın yerine genç oyuncu Safa Kınalı, Nwakaeme'nin yerine Diabate oynadı. Forvette ise yine Afobe görev yaptı.

Eksik çok, transfer yok

Trabzonspor'da Eddie Newton sezon başından beri takımını henüz tam kadro sahaya çıkaramadı. Trondsen'in çapraz bağlarının kopması, Joao Pereira ve Marlon'un sakatlığı ve Flavio'nun ilk hafta kırmızı kart görmesi İngiliz hocanın işini daha zorlaştırdı. Ayrıca geç gelen forvet ve savunma transferlerini de buna eklemek gerek...

Sosa, Novak, Sörloth gibi kaliteli oyuncuların yerlerine her ne kadar oyuncu transfer edilse de bu oyuncular gidenlerin yerlerini dolduracak kaliteye sahip oyuncular değil. Trabzonspor'un mutlak şartta ön liberoye, orta sahaya ve sol açığa kaliteli bir oyuncu transfer etmesi şart. Savunma sorunu ise bir nebze Vitor Hugo ile giderildi.

Ancak, geçen sezonki kadroya bakacak olursak bordo-mavili takımda kalite oldukça düştü. Ayrıca hakemlerin de Trabzonspor maçlarında oldukça formsuz olduklarını da söylemek gerek. 

Fenerbahçe'nin orta sahası formda

Fenerbahçe - Trabzonspor karşılaşmasında sonucu büyük ihtimalle orta sahadaki oyuncuların kalitesi belirleyecektir. Sarı-lacivertli takım Bordo-mavili takıma göre daha üstün görünüyor. Çünkü Gustavo, Jose Sosa ve Ozan Tufan gibi oyuncular çok formdalar. Özellikle Gustavo bölgesinde Türkiye'nin en iyi oyuncularından biri. Sol ayağı, sağ ayağı ve vücudunu oldukça iyi kullanıyor. Jose Sosa ise Türkiye'nin en iyi orta saha oyuncularından biri. Oyunun her iki tarafını da ender oynayan oyuncularından biri. Buna geçen sezon Fenerbahçe'de forma giyen Emre Belözoğlu'nu da örnek gösterebiliriz. Tam bir 8 numara.

Ayrıca bu oyunculara yeni transfer Pelkas da eklenebilir, ancak bir maçla yine de değerlendirmek doğru olmaz. Erol hocanın onu Yeni Malatyaspor'dan beri takip ettiğinin de notunu düşelim. Tandemde Lemos ve Tisserand da iyi bir ikili oluşturdu.

Erol Bulut 2-3 maçtır aynı orta saha ve aynı hücum hattı ile oynuyor neredeyse. Eldeki oyunculara ve formasyona göre Fenerbahçe bir adım daha önde diyebiliriz. 

Trabzonspor'da eksikler can sıkıyor

Trabzonspor ise bu sezon hiçbir karşılaşma da istediği 11 ile sahaya çıkamadı. Beşiktaş maçından tut son lig maçı olan Başakşehir karşılaşmasına kadar her maç farklı bir formasyon ve farklı oyuncular ile sahaya çıktılar. Örnek olacak verecek olursak savunma hattı sürekli değişiyor. İlk maçta Hüseyin-Campi ikilisi görev yapmıştı, ikinci maçta üçlü savunma da Edgar, Hüseyin ve yine Campi oynamıştı. 

Newton'un bu maçta işi gerçekten çok zor olacak. Her ne kadar başkan Ahmet Ağaoğlu hocaya destek verse de, sistemin oturacağından bahsetse de Fenerbahçe karşısında alınacak bir mağlubiyet Newton'ın sonu olabilir.

Sarı-lacivertli takımın orta sahasına karşın Flavio, Baker gibi oyuncular Trabzonspor'da sahada olacak. Baker tam hazır değil ve Başakşehir maçında kritik bir yerde kaybettiği top sonrası takım golü yedi. Flavo ise bu sezon şanssız bir şekilde 2 kırmızı kart gördü ki kariyerinde daha önce kırmızı kart görmemişti. Jose Sosa, Ozan Tufan ve Gustavo'nun olduğu bölgede Flavio ve Baker'in olacağını düşünürsek Fenerbahçe orta sahada oldukça ağır basıyor. Maçın kilit noktası buradaki oyuncuların göstereceği performans olacaktır. 

Fırtına'da 5 oyuncu yok

Son olarak Fırtına'da Caleb Ekuban ve Abdülkadir Parmak koronavirüs salgını nedeniyle maçta forma giyemeyecek. Ayrıca bir oyuncunun daha koronavirüs test sonucu pozitif çıktı. Bu oyuncunun ise kim olduğu henüz belli değil.

Trabzonspor, Fenerbahçe maçının kamp kadrosunu açıkladı. Hasta olan Hüseyin Türkmen'de kadroda yer almazken sakatlıkları devam eden Trondsen ve Muhammet Tepe de forma giyemeyecek. 

Bakalım sonucu taktik mi, yoksa kalite mi belirleyecek...

Trabzonspor'un Fenerbahçe muhtemel 11'i

(4-2-3-1): Uğurcan, Pereira, Vitor Hugo, Edgar, Marlon, Baker, Flavio, Nwakaeme, Abdülkadir Ömür, Diabate, Afobe

Maçta öne çıkacak oyuncuların performansları

  • Samatta (Fenerbahçe): 3 maç 3 gol
  • Afobe (Trabzonspor): 5 maç 2 gol

  • Jose Sosa (Fenerbahçe): 5 maç 2 gol 1 asist
  • Lewis Baker (Trabzonspor): 4 maç 1 asist
  • Caner Erkin (Fenerbahçe): 5 maç 3 asist
  • Ozan Tufan (Fenerbahçe): 5 maç 1 asist
  • Flavio (Trabzonspor): 3 maç 1 asist, 2 kırmızı kart

  • Nwakaeme (Trabzonspor): 4 maç 1 gol
  • Pelkas (Fenerbahçe): 1 maç 1 gol
  • Abdülkadir Ömür (Trabzonspor): 5 maç 1 gol

Altay Bayındır ve Uğurcan Çakır'ın performansı

Altay Bayındır

  • Kalesine gelen şut: 18
  • Kurtarış: 13

Uğurcan Çakır

  • Kalesine gelen şut: 16
  • Kurtarış: 10

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler