Tankut ‘Hoca’ Eraslan ile Espor Arenasında Caster Olmak: Hikayesi, Tecrübeleri ve Türk Esporuna Dair Düşünceleri

31.10.2024 - 15:18 | Son Güncellenme: 31.10.2024 - 15:27

Türkiye'nin espor spikerlerinden Tankut ‘Hoca’ Eraslan, espor kariyerine adım atış hikayesini, unutulmaz yayın anılarını ve Türkiye'deki espor sahnesine dair görüşlerini Ajansspor'dan Melis Öztek'e anlattı.

Tankut ‘Hoca’ Eraslan ile Espor Arenasında Caster Olmak: Hikayesi, Tecrübeleri ve Türk Esporuna Dair Düşünceleri

Espor dünyasına nasıl adım attın? Seni bu alana çeken neydi?

Espor dünyasıyla tanışmam 2014 yılında üniversitedeyken arkadaşlarım vasıtasıyla izlediğim BJK - INTZ maçında oldu. O maçı izlerken 'Yahu bu ne keyifli bir şeymiş' diyerek LOL oynamaya ve ardından espor takip etmeye başladım. LOL'deki aksiyonu ve rekabeti gördükten sonra kendimi bu dünyaya kaptırdım. O an benim için bir dönüm noktasıydı ve o gün, esporun büyüsüne kapıldım.

Bir caster olarak maç sırasında en çok dikkat ettiğin şeyler neler? Karşılaşmaları analiz ederken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsun?

Maç sunarken genellikle aksiyon anlarında en büyük hedefim, tüm o takım savaşı heyecanını izleyiciye yaşatmak. Bunu başardığımda, oyuncular bile 'Abi biz oynarken fark etmiyoruz ama tekrar izlerken senin anlatışın aşırı heyecan katıyor, izlemesi keyifli oluyor' diyorlar. Bu geri bildirim beni çok mutlu ediyor. Karşılaşmaları analiz ederken ise, klasik şampiyon tercihleri dışında, takımların güçlü ve eksik yönleriyle bunları birbirlerine karşı nasıl kullanabileceklerine odaklanıyorum. Özellikle stratejik noktaları ve meta uyumlarını da göz önünde bulunduruyorum.

League of Legends sahnesinde gördüğün en büyük değişim ne oldu? Metalar ve oyun stratejileri nasıl evrildi?

Negatif anlamda, Korona öncesinde açılan espor sahnesi ekonomik zorluklarla düşüş yaşadı. Fakat, son dönemde her şey iyi olmasa da inanılmaz bir izleyici kitlesi var ve bu beni umutlandırıyor. Metalar açısından, özellikle takım savaşı odaklı 2v2 veya 3v3 oynanabilen erken-orta oyun kompozisyonlarını seviyorum. Anlatımda, 'Wombo combo' gibi ifadeler izleyiciye keyif veriyor. Şu anki metadan memnunum, ancak Smolder ve Ksante gibi karakterler dışında.

Özellikle Türkiye'deki League of Legends sahnesi hakkında ne düşünüyorsun? Türk oyuncuların ve takımların uluslararası sahnede başarılarının artması için neler yapılmalı?

Bireysel anlamda sadece oyun becerisi değil, iletişim becerileri de çok önemli. İyi oyuncuların bile iletişim sorunları yüzünden takımda tam performans gösteremediğini görüyoruz. Takımsal anlamda ise, önümüzdeki yıllarda EMEA’dan LEC’ye doğrudan çıkış imkânı olacağını düşünüyorum. Türkiye, EMEA seviyesinde devamlılık gösteremiyor; örneğin, IW şampiyon olduktan sonra çeyrek finalde LOL’den çekildi. Beşiktaş final oynadı ama diğer mevsimlerde devam edemedi. SUP ise EMEA’da beklenen başarıyı yakalayamıyor. Bu başarıları sürdürebilmek için sponsorluktan koçluk ekiplerine kadar profesyonel bir yaklaşıma ihtiyaç var.

Casterlık kariyerinde seni en çok etkileyen ya da unutulmaz bulduğun an hangisiydi?

2023 Mart ayında profesyonel olarak sunuculuğa başladım. Amatör olarak kendi liglerimi organize edip sunumlar yapıyordum. İlk offline sunum deneyimim, 2023 Yaz Mevsimi'nde oldu. Orada insanların gelip benimle fotoğraf çektirmek istemesi tuhaf gelmişti, çünkü orada Dora, Jhonnie gibi isimler vardı. Ancak LOL espor topluluğu yeni isimlere kucak açan bir topluluk. Bu bana motivasyon sağladı. Örneğin, ikinci lig watchparty etkinliklerini canlı yaptım çünkü bu eksikliği topluluk için doldurmak istiyordum. Canlı yayın olmadan ikinci lig watchparty etkinlikleri düzenlemek, sadece topluluğa katkıda bulunmak amacıyla yaptığım bir şeydi ve geri dönüşü harikaydı.

League of Legends’ta en sevdiğin şampiyon hangisi? Bu şampiyonla ilgili unutulmaz bir anın var mı?

BJK - INTZ serisinin bir maçında Thaldrin Hecarim oynuyordu. O maçta, Jhonnie ve Glandal’ın anlatımıyla 'AT GELİYOR' sahnesini izledim. O an, LOL’e başlama kararımı etkiledi diyebilirim. Hecarim, benim için çok özel bir şampiyon; hep onunla oynayarak en yüksek seviyelere çıktım. İleride Hecarim'e özel bir büst ya da heykel yaptırmak istiyorum.

Sence Türkiye'deki espor dünyasındaki en büyük zorluklar neler? Bu zorlukları nasıl aştın?

Bireysel anlamda en büyük zorluk 'kabul edilmek' oldu. İlk başladığımda, topluluk 'Bu kim ya?' diye yaklaşıyordu. Bunun üstesinden gelmek için ekstra istatistik çalışmaları yaptım, oyuncuların soloq hesaplarını takip edip sosyal medya hesaplarından detaylar edindim. Bu şekilde, kendimi iyi bir şekilde ön plana çıkardığımı düşünüyorum. Host olarak başladım ve ardından MSI 2023 ve EMEA 2023 ile birlikte maç sunumlarına geçiş yaptım. Sunucu olarak kendimi kanıtladığımı düşünüyorum. Topluluğun sevgi ve desteği, benim için çok önemliydi.

Türkiye’de esporun gelişimi için devlet, sponsorlar ve oyuncular arasındaki iş birliği nasıl olmalı?

Sponsorların, liglere sponsorluk yerine, bireysel oyunculara ve takımlara sponsor olmaları eğiliminde olmaları kısa vadeli kazançlar sağlıyor. Ancak, bence liglerin de 'Marka isim + Şampiyonluk Ligi' şeklinde sponsorlu olması gerekiyor. Bu şekilde liglerin de önemi artacak. Ayrıca, her takımın rekabetçi ve şampiyon adayı olabilmesi için güçlü bir lig yapısı gerekiyor.

Gelecekte espor dünyasında neler bekliyorsun? Bu alanın nasıl evrileceğini düşünüyorsun?

Gelecekte espor en çok izlenen ve para harcanan alanlardan biri olacak. Özellikle Avrupa’da yükselen takımlar, toplulukların ilgisini çekiyor. Fransa'da Karmine Corp gibi 'influencer takımları' kitlesel destek sağlıyor. Geleneksel sporlarla, Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi kulüplerin espor takımları da bu alana katkıda bulunacak. Esporun öldüğünü düşünen insanlar olsa da ben aksine 'Her şeyi daha iyi yapabiliriz' diyen biriyim. 2025 ve sonrasında LOL ve genel olarak espor sektörü için güzel gelişmeler olacak. EMEA’dan LEC’ye, oradan da Worlds’e gitme yolunun açılacağını düşünüyorum. 'Tankut Hoca demişti' dersiniz!

Senin için hazırladığımız haberler