Trabzonspor-Altay Maçı Hangi Stat'ta Oynanacak?

Orhan Gülek
10.05.2022 - 14:07 | Son Güncellenme: 10.05.2022 - 16:52

Taraftar sahaya inip zemini bozduğu için Trabzonspor, Altay maçını Urfa'da oynamak istedi. TFF ise VAR gerekçesiyle 75 bin kişilik İstanbul'daki Atatürk Olimpiyat Stadı'nı verdi. Bu gerekçe doğru mu?

Trabzonspor-Altay Maçı Hangi Stat'ta Oynanacak?

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Trabzonspor’un şampiyonluğunu ilan ettiği Antalyaspor karşılaşmasında taraftarların maç bitmeden ve sonrasında olmak üzere iki kez sahaya inmesine karşı Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) uygulamaları pes dedirtiyor.

TFF, PFDK'ya işareti verdi!

Hakem henüz bitiş düdüğünü çalmadan binlerce taraftarın sahaya dolması ve bazı rakip oyunculara yapılan fiziksel tacizler çok büyük bir güvenlik açığını ortaya koydu. Bunun akabinde TFF'nin saha seyircisiz maç cezası vermesi gereken bu ihlale sadece 368 bin TL ceza verildi. Bu da kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) ceza açıklamasında resmi kanıt olarak kullanabileceği yayıncı kurum görüntüleri açıkken, karar metnine “Biz, bize gelen raporlar doğrultusunda ceza verdik” türünden alışılmadık bir ifade koydu. Zaten TFF de PFDK kararı öncesinde sevklerin "müsabakalarda görevli, temsilci ve hakem raporları esas alınarak" yapıldığına dikkat çekti. Yani bir nevi PFDK'nın ne yönde karar vereceğini önceden ilan etti! Ve tabii bu da soru işareti yaratan başka bir boyutu oldu.

Taraftar iki kez sahaya indi

Diğer yandan binlerce seyircinin Şenol Güneş Stadı zeminine iki kez inmesi sahanın da ağır hasar görmesine yol açtı. Trabzon medyasında yer alan haberlere göre oluşan hasar 10 milyon TL üzerinde. Sahanın maç oynanamayacak hale gelmesi üzerine ligdeki son iç saha maçını Altay ile oynayacak olan Trabzonspor’un bu karşılaşması TFF tarafından manidar bir şekilde İstanbul’a Atatürk Olimpiyat Stadı’na verildi.

İlgini Çekebilir
Urfa'da VAR sıkıntısı! Trabzonspor-Altay maçı...
Habere Git

Trabzonspor, Urfa'yı istedi İstanbul'u aldı

Ancak Trabzonspor Kulübü 7 Mayıs günü TFF’ye bir başvuru yaparak Altay maçının 12 yıl önce Fenerbahçe’yi 3-1 yenerek Türkiye Kupası’nı kazandığı Şanlıurfa GAP Stadı’na alınmasını talep etti. Karadeniz’in güzel stadyumlara sahip üç şehri Samsun, Giresun ve Rize’de ev sahibi takımların da bu hafta sonu maç yapacak olması nedeniyle GAP Stadı’nda oynama isteğini ileten Trabzonspor'a 9 Mayıs'ta TFF’den ilginç bir geldi: “GAP Stadı’nda VAR sistemi için yeterli altyapı yok. Maç Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak.”

Olimpiyat'ta fiber kablo yok

Yalnızca Süper Lig’de uygulanan VAR sisteminde takımların statlarına Türk Telekom tarafından fiber optik kablo döşeniyor. Ancak Karagümrük’ün bu sezon maçlarını oynadığı Atatürk Olimpiyat Stadı hariç! Çünkü orada kablo döşeli değil. TFF tarafından Türkiye Kupası son 16 turunda VAR uygulaması yapıldığı için bu tura erişen Süper Lig haricindeki takımların statlarına ve Karagümrük maçlarında Atatürk Olimpiyat Stadı’na seyyar VAR aracı gönderiliyor.

Urfa kupada son 16'ya kalsaydı ne olacaktı?

TFF, yetersiz gördüğü GAP Stadı’ndan çok daha kötü şartlardaki Hatayspor’un daha önce maçlarını oynadığı Antakya Atatürk Stadı’nda 2019 yılında Hatayspor ile Galatasaray’ın karşılaştığı ve VAR sisteminin uygulandığı maçı oynatmıştı. Dolayısıyla zaten VAR altyapısı yetersiz argümanı çok geçerli değil. Şanlıurfaspor, Türkiye Kupası'na son 16'ya kalsaydı (bu aşamada VAR sistemi uygulanıyor) ne olacaktı? GAP Arena'da oynayamayacak mıydı? Yoksa Mobil VAR mı gönderilecekti? Elbette ikinci şık.

VAR arıza yapınca ne yapacaksın?

TFF, Trabzonspor'un maçını VAR sıkıntısı nedeniyle Urfa'dan alıp yine VAR sıkıntısı olan İstanbul Atatürk Olimipyat Stadı'na aldı! Mantık bunun neresinde? Biri şampiyon diğeri küme düşmüş iki takımın maçı. Yani orta kritik bir durum da yok. Geçmişte ligin ortasında bazı maçlarda arıza nedeniyle VAR devre dışı kalmadı mı? Misal Fenerbahçe-Başakşehir maçı...

Herkes sahaya insin 75 binlik stat alsın!

Taraftarın sahaya inmesi nedeniyle Trabzonspor'a kapatma cezası beklenirken aksine 75 bin kişilik statta oynama şansı yaratıldı. TFF yönetimi futbol kamuoyunun aklıyla alay edercesine uygulamaya imza attı. En başta, Trabzonspor'un Olimpiyat Stadı'nda oynama isteğini kabul etse, zaten kimse şaşırmayacaktı. Bu kulağı tersten tutarak, 'oyun oynama'ya ne gerek vardı?

 

TFF'nin bu kararı gelecek sezonlar için bir örnek de teşkil edecek. Artık benzer durumda her şampiyon takımın taraftarı sahaya iner ve takımına 75 bin kişilik statta oynayarak çifte kazanç sağlama olananağı yaratabilir!

Senin için hazırladığımız haberler