İngiliz Futbolundan İhraç Edilen Bury FC'yi Taraftarlar Hayata Döndürdü

Burak Alaca
30.07.2023 - 15:03 | Son Güncellenme: 30.07.2023 - 15:35

2019-2020 sezonu öncesi finansal sebeplerden ötürü İngiliz futbolundan ihraç edilen Bury FC, taraftarların desteği ile 4 yılın ardından yeşil sahalara döndü.

İngiliz Futbolundan İhraç Edilen Bury FC'yi Taraftarlar Hayata Döndürdü

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

2018/19 yılında İngiltere Lig 2’de ikinci olarak Lig 1’e çıkma hakkı kazanan Bury FC, 2019/20 sezonuna başlayamadan EFL (English Football League) tarafından finansal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle ihraç edildi. Şu anda 138 yıllık bir tarihe sahip olan Bury Futbol Kulübüne Premier Lig'in altındaki üç ligi yürüten EFL tarafından gerekli olan fonu temin etmeleri için 27 Ağustos 2019 gününe kadar süre verilmişti.

Yıllar sonra ihraç edilen ilk kulüp oldu

Kulübün o dönemdeki sahibi Steve Dale, borçlarını ödeyebileceği ve ligde kalabilecek kadar bir bütçeye sahip olmalarını sağlamak, eğer bunu yapamazsa da kulübü satacağı bir plan yapmak zorundaydı. Ancak verilen zamandan kısa bir süre önce kulübü bütçe oluşturma çabaları ve kulübü devir işlemleri başarısızlığa uğradı. Son anda başka satın alma teklifleri olmasına rağmen EFL Kurulu, 27 Ağustos günü Bury’nin lig sisteminden tamamen ihraç edildiğini bildirdi. O dönem 134 yaşındaki kulüp, 1992'de ihraç edilen Maidstone'dan sonra İngiltere Futbol Ligi'nden ihraç edilen ilk takım oldu.

Sahipli kulüp her şeyi çözer mi?

Sahipli ancak çok kötü yönetilen tarihi bir kulübün acı sonuydu bu. Kulübün eski sahibi Steve Dale, 2022 Temmuz ayında kişisel olarak da iflas ettiğini açıkladı. Dale’in 2018 yılında Bury’i satın aldığı Stewart Day de aynı yıl Ekim ayında iflasını ilan etti. Bu da Bury FC’nin nasıl sahiplerin elinde olduğunu ortaya koyan bir gerçekti. 

İlgini Çekebilir
Hull City'ye transferi gerçekleşmedi, Championship'ten 3 talip
Habere Git

"Bu kararı vermek zorunda olmamız yürek burktu"

EFL Yönetim Kurulu Başkanı Debbie Jevans, Bury’nin lig sisteminden ihraç edildiği gün yaptığı açıklamada şunları söylemişti. "Bugün, şüphesiz ki ligin yakın tarihinin en karanlık günlerinden biri. EFL, bu sonuçtan kaçınmak için kararlı bir şekilde, yılmadan çalıştı. Bu kararı vermek zorunda olmamız gerçekten yürek burkan bir durum oldu"

En çok maç yapan 6 kulüpten biri

İngiltere'nin en eski kulüplerinden olan Bury FC, 1894'te ilk kez ligde boy gösterdi ve o dönemden beri ihraç edilene kadar 4852 maç yapmıştı. İngiltere Futbol Ligi'nde Bury’den daha fazla maça çıkan yalnızca 5 takım vardı. Notts County, Preston, Burnley, Wolverhampton ve Derby. Bunun yanı sıra Bury 2005'te İngiltere'nin 4 liginde ayrı ayrı olmak üzere 1000 gole ulaşan ilk kulüp olmayı başarmıştı. 

Taraftar kulübe sahip çıktı ve sahibi oldu

2019 yılında İngiliz futbol lig sisteminin ihracının ardından kulübün sadık taraftarları durumu el koydu ve kulübü yeniden ayağa kaldırmak için yıllar süren bir çabanın içine girdiler. Çok fazla ayrıntının olduğu uzun uğraşların sonunda İngiliz Taraftarlar Birliği’nin de desteği ile taraftarların sahipliğinde yeniden kurulan Bury FC kulübü ile 5 km uzaklıktaki Radcliffe kasabasında Bury FC’nin ligden atılmasından sonra kurulan Bury AFC kulübü, 5 Mayıs 2023 günü yapılan oylamayla birleşme kararı aldılar. Birleşmenin hemen ardından İngiliz Futbol Federasyonu (FA) Bury Football Club (Bury FC) adının yeninden İngiliz lig sisteminde kullanılmasına ve takımın İngiltere’de 9. Lig seviyesindeki “Premier Division of the North West Counties” liginde oynamasına onay verdi. 

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe takımdan gönderdi, Championship kancayı taktı
Habere Git

4 yıl sonra evlerine döndüler

Diğer yandan yeni kurulan Bury FC kulübü kulübe ait eski stadı Gigg Lane’i de yoğun bir çabayla tekrar kulübe kazandırdı. Ve Cumartesi günü, Bury FC'nin Gigg Lane'e tam 4 yıldır beklenen dönüşü gerçekleşti. Ligin ilk hafta karşılaşmasında Glossop North End takımı, North West Counties Premier League'de Bury’nin ilk rakibi oldu. Çok duygusal bir ortamda oynanan karşılaşmada Bury FC, yılların acısını çıkartırcasına rakibini 5-1 mağlup ederek ilk haftadan liderlik koltuğuna oturdu. Aradan geçen yılların ardından ilk gol maçta 2 gol atan Benito Lowe’dan geldi. Takım 9. Lig seviyesinde tekrar hayata dönmüş olsa da stadyumda kulübüne sahip çıkan taraftarlar açısından unutulmaz bir gün yaşandı. 

"Bu çalışma her şeye değer"

Kulübün bir yetkilisi "Bury taraftarları için uzun bir dört yıl oldu, ancak bu Cumartesi rekabetçi futbolun stadın kutsal çimlerinde kaldığı yerden devam etmesi taraftarlarımıza bol bol gözyaşı döktürdü. Çoğunluktan gelen güçlü hislerle ileriye doğru bir yol çizmek zordu. Ancak bu dönemin ızdırabı ve bunu tersine çevirmek için harcanan sıkı çalışma, her şeye değer" sözleriyle günün anlam ve öneminin altını çizdi. 

Senin için hazırladığımız haberler