Tarihi karar açıklandı! 5 oyuncu...

08.05.2020 - 16:01 | Son Güncellenme: 08.05.2020 - 16:25

FIFA devrim niteliğindeki karara imza attı. Takımlar, koronavirüs salgını sebebiyle verilen ara sebebiyle maçları yaz aylarında oynamak zorunda kalacak. Bu sebeple oyuncu değişikliği sayısında artış kararı çıktı. Bu sezon sonuna kadar geçerli olacak kural açıklandı.

Tarihi karar açıklandı! 5 oyuncu...

Koronavirüs salgını sebebiyle birçok lige zorunlu olarak erteleme geldi. Birçok ligin yaz aylarında oynanmak zorunda olması sebebiyle FIFA’dan radikal bir karar geldi. FIFA, 5 oyuncu değişikliğine karar verdi. Açıklama resmi olarak yapıldı. Takımlar, bu sezon sonuna kadar 5 oyuncu değişikliği yapabilecek. 2021 için ise FIFA ile görüşmeler yapılacak. Pekiyi bu kurallar hangi takımları kapsıyor? İşte detaylar...

Devrim gibi karar: 5 oyuncu!

Yaz aylarında oynanacak futbol karşılaşmaları öncesi FIFA'nın bu kararı futbolcuların sağlığı açısından oldukça önemli. FIFA bu konuda devrim niteliğinde bir karar aldı.

Oyuncu sağlığı için çok kritik bir karar

5 oyuncu değişikliği uygulamasıyla birlikte yoğun fikstürde fazla yüklenme ve sonrası oluşabilecek sakatlıkların önüne geçebilmek adına böyle bir karar alındığı bildirildi. Birçok lig de, söz konusu kararı uygulayacağını duyurmaya başladı.

Değişiklik nasıl yapılacak?

Buna göre takımlar; 90 dakika içinde 3 yerine 5 değişiklik yapabilecek. Bu gelişme teknik direktörlerin de elini rahatlatmış olacak.

Gereksiz duraklamaların da önüne geçilecek

Takımlar 5 oyuncu değişikliğini, karşılaşmalardaki gereksiz duraksamaları engellemek için devre arasında ve müsabaka sırasında oyunu en fazla 3 kez durdurabilecek şekilde yapacak.

Hangi kulüpleri kapsıyor?

Alınan bu karar, tüm kulüp ve milli takım maçlarında uygulanacak. Öte yandan kullanılmayan oyuncu değişikliği uzatmalara da taşınabilecek. Bu da bir avantaj olarak gösteriliyor.

IFAB onayı verdi

Futbolda oyun kurallarından sorumlu Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), FIFA'nın önerisini onayladığını açıkladı. Bu gelişmeyle birlikte 5 oyuncu değişikliği hakkı hayata geçmiş oldu.

VAR federasyonların kararına bırakıldı

IFAB, oyuncu değişikliği konusunun yanı sıra VAR ile ilgili de önemli bir karara imza attı. Başlaması planlanan liglerde Video Yardımcı Hakem kullanımı da o ülkenin futbol federasyonunun kararına bırakıldı. Federasyonlar karşılaşmalarda VAR sisteminin kullanımı kararını kendileri verecek.

IFAB ayrıca istemeyen federasyonların sezonun devamında VAR uygulamayabileceğini ancak uygulama devam ederse VAR protokolünün aynen geçerli olduğunu da açıkladı. Bir de kupa maçlarındaki uzatmalarda da ekstra oyuncu değişikliği hakkı geçerli dolayısıyla 6 oyuncu değiştirilebilecek.

Senin için hazırladığımız haberler