TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu: "FIBA her geçen gün bir çöküş yaşıyor"

06.09.2022 - 17:00 | Son Güncellenme: 06.09.2022 - 17:15

2022 Avrupa Şampiyonası A Grubu dördüncü maçında Belçika'yı 78-63 mağlup eden A Milli Erkek Basketbol Takımı'nda federasyon başkanı Hidayet Türkoğlu, maç sonu değerlendirmelerde bulundu.

TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu: "FIBA her geçen gün bir çöküş yaşıyor"

AJANSSPOR - HABER

EuroBasket 2022'de mücadele eden A Milli Basketbol Takımımız, A grubunun 4. maçında Belçika ile karşı karşıya geldi. Millilerimiz grupta ilk maçını Sırbistan ile oynamış ve sahadan 72-68 galip ayrılmıştı. İkinci maçta Bulgaristan'ı 101-87 yenen 12 Dev Adam, olaylı Gürcistan maçını 88-83 kaybetmişti.

A Milli Basketbol Takımı, 2022 Avrupa Şampiyonası A Grubu 4. maçında Belçika'yı 78-63 yenerek, üçüncü galibiyetini elde etti.

"Bu istek ve arzuları önümüzdeki maçlara da yansıyacaktır"

Karşılaşma sonrası Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, açıklamalarda bulundu. Takımın performansını her geçen gün daha iyiye gittiğini söyleyen Türkoğlu "Kazandıkları galibiyetten dolayı kutluyorum. Bu istek ve arzuları önümüzdeki maçlara da yansıyacaktır. Böyle oynadıkça her geçen gün performansımız da daha iyi olacaktır. Genç ve kaliteli oyunculardan kurulu bir ekibiz. Bugün verdikleri mesaj da hem kendilerinin moral bulmasından dolayı hem kaostan dolayı itici güç olacaktır." dedi.

"Tüm hukuki süreçleri başlattık"

Olaylı geçen Gürcistan maçına da değinen Türkoğlu şu ifadelerini kullandı:

 

"Süreç o kadar üzücü ki... Son verilen kararlardan sonra çok şaşkınız. FIBA her geçen gün bir çöküş yaşıyor diye düşünüyorum. 2022 EuroBasket olaylarına bakıldığında her geçen gün FIBA güç kaybediyor. Biz eski sporcular olarak bize öğretilen maçın son saniyeye kadar oynanmasıydı. Bize 22 saniyenin maçın sonucuna etkisi olmayacağına yönelik verdikleri cevabı tüm dünya şaşkınlıkla izlemiştir. Zamanında son saniyelerde maç kazandırmış bir insan olarak 22 saniyenin bu kadar bir şekilde çalınmasına FIBA'nın göz yumması ve izin vermesi kabul edilebilir değil. Gençlerimize 22 saniyesinin çalınmasının hesabını veremiyoruz. Tüm hukuki süreçleri başlattık. Organizasyonların bu derece kötü olması, FIBA'nın organizasyonu beceremeyen ülkelere hangi nedenlerle organizasyon verdiğini de sorgulamak gerekir. Bu sürecin takipçisi olacağız.

İlgini Çekebilir
12 Dev Adam, Gürcistan'ın acısını Belçika'dan çıkardı
Habere Git

"Tüm dünya kabullenemedi"

Bu utanç FIBA'nın utancı. 22 saniyenin bu kadar çabuk ve anlatılır bir şekilde kabullenilmesi zor. Bu ayıp tüm Avrupa anlamında FIBA'nın büyük ayıbıdır. İnanıyorum ki ekip olarak gerek CAS gerekse uluslar arası her platformda, yaptıkları açıklamanın kabul edilebilir olmadığını, kendi sitelerinde bile kurallarının uygulanmadığı süreçten bahsediyoruz. İnsanların son saniyeye kadar mücadele ettiği basketbolda 22 saniyenin bu kadar kolay harcanmasını tüm dünya kabullenemedi."

Ne olmuştu?

FIBA 2022 Avrupa Şampiyonası A Grubu'nda A Milli Erkek Basketbol Takımı, iki kez uzatmaya giden maçta Gürcistan'a 88-83 mağlup oldu. Milli Takımımız, Furkan Korkmaz ile Duda Sanadze'nin tartışma yaşadığı pozisyonda maç saati devam ettiği için maç sonucuna itiraz etmişti. Ancak FIBA, Türkiye'nin itirazını reddetti.

Gürcistan Basketbol Federasyonu gerilimi tırmandırmak istiyor

Öte yandan Gürcistan Basketbol Federasyonu, Türkiye-Gürcistan mücadelesinde yaşanan olaylarla alakalı açıklamalarda bulundu.

Yapılan resmi açıklama şu şekilde:

 

”Gürcistan Ulusal Basketbol Federasyonu, Türkiye A Milli Takımı başantrenörünün provokatif hareketlerinden duyduğu öfkeyi açıklıyor. Yaşanan durumu daha da tırmandırmaya yönelik hareketlerde bulundu, maçın hakemlerine ve seyircilere yönelik kaba hareketler sergilemekten çekinmedi. Daha önceki basın toplantılarında etik olmayan davranışlarda bulunması Türk Milli Takımının oyuncularını da etkiledi. Furkan Korkmaz’ın Gürcistan Milli Takımının oyuncularına karşı fiziksel saldırganlık göstermesi bir örneği. Gürcistan Milli Takımının oyuncuları, Türk Milli Takımının taraftarları tarafından tehdit ve özel hayata saldırı gibi bu tür birçok mesaj aldı.

"Ömer Onan’ın, açıklaması şaşırtıcı ve sınırları aşıyor"

Gürcistan Ulusal Basketbol Federasyonu, Türk Milli Takımının başantrenörünün kasıtlı olarak kışkırtıcı davranışlarına karşılık olarak FIBA’dan söz konusu konuyla ilgili uygun bir yanıt talep ediyor.

Aynı zamanda Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Yardımcısı Ömer Onan’ın, oyuncularına polisin ve Gürcistan Milli Takımının oyuncularının saldırmasıyla ilgili iftira niteliğindeki açıklaması şaşırtıcı ve sınırları aşıyor. Gürcistan Basketbol Federasyonu, Ömer Onan’ın yanlış ve hareket dolu ifadesini çok yakında açıklığa kavuşturmak için her türlü çabayı gösterecek. Ömer Onan’ın yaptığı açıklamalar dostane federasyonumuza ve devlet yapımızın tutumunu yansıtmıyor. Herhangi bir kanıtla desteklenmeyen bu açıklamalar ve gerçeğin ortaya çıkması için özel bir soruşturma talep ediyoruz.

Gürcistan Ulusal Basketbol Federasyonu, kendisini her türlü şiddetten tamamen ayrı tutmaktadır. Bizim düşüncemiz, oyuncular ve teknik ekipler arasında yaşananların saha sınırlarının ötesine geçmemesi gerektiğidir.”

Furkan Korkmaz'a saldırdılar

EuroBasket 2022’nin dördüncü gününde parkeye çıkan taraflardan Furkan Korkmaz ile Duda Sanadze arasında gerginlik yaşanmıştı. Sonrasında soyunma odasında Korkmaz’a saldırıldığı haberleri gelmişti. Ayrıca açıklamada Ergin Ataman ile ilgili bahsedilen kısım, maçın son bölümünde hakeme yaptığı itirazlar sonrası oyundan atılmasıyla ilgili.

Senin için hazırladığımız haberler