Tehlikeye dikkati çekti: "Derbi maçlarda önüne geçemezsiniz"

27.08.2020 - 15:11 | Son Güncellenme: 27.08.2020 - 15:16

Profesör Doktor Kubilay Korkut, koronavirüs salgının Türkiye'deki seyri hakkında konuştu. Korkut, yeni sezonda maçlara belli oranda seyirci alınacak olmasını da değerlendirdi. Korkut, özellikle derbi maçlar öncesi ve sonrası yapılacak aktivitelerin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Tehlikeye dikkati çekti: "Derbi maçlarda önüne geçemezsiniz"

Koronavirüs, tüm dünyayı etkisine aldı. Türkiye’de pandeminin seyri ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun maçlarda tribün kapasitesinin yüzde 30’u oranında seyircili oynanması kararı belli tartışmaları da beraberinde getirdi. Profesör Doktor Kubilay Korkut, konuyla ilgili değerlendirmelerini canlı yayında paylaştı. TFF’nin maçların kısmen seyircili oynanması yönünde aldığı karar doğru ve uygulanabilir bir karar mı? Korkut merak edilenlere yanıt verdi.

Radyospor’da Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Kubilay Korkut’un değerlendirmeleri şu şekilde:

“Okulların açılmasıyla birlikte tekrar bir hareketlilik olacaktır”

Kubilay Korkut, insan yoğunluğunun olmasıyla pandeminin yayılma riskinin arttığına dikkati çekti. Korkut, ”Türkiye’yi dünya ile birlikte aynı paralelde değerlendirmek gerek. Mücadele aynı şekilde devam ediyor. 1-2 ay öncesine kadar salgın kontrol altına alınmış olsa da tekrar hızlanma söz konusu. Okulların açılmasıyla birlikte biraz daha fazla hareketlilik olacaktır. İnsan yoğunluğu ne kadar artarsa hastalık o kadar kolay bulaşabiliyor. İnsanları öldürmeye kadar götürecek etkileri oluyor. Okulların açılması ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı kararlar var. Şöyle olacak, böyle olacak diyemeyiz. Okulların açılması toplumu etkileyecektir. Ne kadar olumsuz yansıması olacak? Tedbirlerle ne kadar kontrol altında olacak? Onları görmek gerek” diye konuştu.

“Maçlardaki etkinlikler olumsuz yansıyabilir”

Korkut, futbolda yaşanan duygu yoğunluğuyla birlikte bazı etkinliklerin yine olumsuz etkiler doğuracağını düşünüyor.

Kubilay Korkut, ”Futbol maçlarını, sadece izleyen ve futbolcu açısından değerlendirmemek gerek. İnsanlar duygu ve heyecanı paylaşmak istiyor. Futbolun içinde bu var. Maç öncesi ve sonrasında ne kadar etkinlik ve yoğunluk olursa o derece hareketlilik olabilir. Olumsuz etkileri olacaktır. Çok az sayıda insanın, toplanmadan stada gitmesi, mesafe bırakarak maçı izlemesi önemli. Giriş çıkışlara dikkat etmek gerekiyor. Tuvalet gibi ortak kullanımın olduğu yerlere de dikkat etmek gerekir. Önlemler iyi uygulanmalı. Ondan sonra görmek gerekiyor. İnsan hareketliliğin yaşanmasını şu an için hayal etmek mümkün değil. Kutlamalar ve diğer birlikte yapılan faaliyetlerin negatif etkileri olabilir” ifadelerini kullandı.

“Derbilerde önüne geçemezsiniz”

Oynanacak maçlarda tribün kapasitesinin yüzde 30’un dolu olmasının da farklı sonuçlar yaratacağını ifade eden Korkut, “İlden ile göre değişebilir. Oraya alacağınız insanlar maç öncesi ve sonrası bir aktivite içinde olmamalı. Derbi maçlarında bunu engellemek mümkün olmayacaktır. İnsanları belli aralıklarla stada almak gerekebilir. Ortak kullanım alanlarını da iyi düzenlemek gerek. Stadyumdan çıkışlar da aynı şekilde. İnsanların bir araya gelmemesi ve böyle bir organizasyon şemasında yürümek lazım. Okulların açılması da hepimizin hayatını çok etkileyecektir” açıklamasını yaptı.

20 kişi vefat etti, 1313 yeni vaka var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 26 Ağustos 2020 tarihli açıklaması şu şekilde:

Bugün 100 binden fazla test yaptık. Bu testler sonucunda 1.313 yeni hastamız var. Bazı illerimizde özel tedbirler almak zorunda kaldık. Tedbirlere birlikte uyarsak başarılı olabiliriz. Sonunda yenilen virüs olacak.

Senin için hazırladığımız haberler