Teknik Adamların Hakemlere İtirazına Tolerans Olmayacak

Ali Bozkurt
16.08.2023 - 13:46 | Son Güncellenme: 16.08.2023 - 13:55

Fenerbahçe- Gaziantep FK maçında Tadic'in eline gelen top konusu tekrardan MHK'da anlatılırken teknik adamların hakemlere itiraz konusuna da tolerans sağlanmayacağı konuşuldu.

Teknik Adamların Hakemlere İtirazına Tolerans Olmayacak

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Trendyol Süper Lig 2023/24 sezonunun ilk haftası geride kaldı. Merkez Hakem Kurulu ligin hemen öncesinde düzenlenen medya toplantısında bazı kurallar hakkında bilgilendirme yaptı. MHK’nin hakem eğitimcileri Hugh Dallas ve Tarık Ongun, bilgiler verdiler.

Takım arkadaşından seken top anlatıldı

Ancak yapılan sunumda seçilen bazı hatalı kelimeler ne yazık ki medya ve kamuoyunda yanlış anlaşılmalara neden oldu. Mesela topu kaleden uzaklaştırılmak için yapılan vuruşlarda top uzaklaştıran oyuncunun takım arkadaşının eline çarptığında bunun ihlal olmadığının anlatıldığı videoda Dallas yıllardan beri yapılan uygulama için “change” (değişti) deyince herkes bu uygulamanın yeni olduğunu sandı. Ofsayt konusunda IFAB’ın geçen yıl yaptığı ince ayar aslında geçen sezon uygulanmasına rağmen yeni olarak lanse edildi. 

Hakemlerin elleri güçlendi ama…

MHK’nin uygulama tanıtımında Hugh Dallas’ın söylediklerinin içinde en dikkat çekici olanı, sıfır (zero) tolerans açıklamalarıydı. UEFA’nın da geçen yılki Avrupa Ligi Finalinde Jose Mourinho’nun hakemlere karşı tutumu sonrası bu konuda 55 ülke federasyonlarından hakemlere karşı teknik ekip ve oyuncular tarafından uygulanan tacizlere kesinlikle müsamaha gösterilmemesi ve mutlaka sarı veya kırmızı kartla cezalandırılmasını istediği Dallas’ın sunumunda kamuoyu ile paylaşıldı. 

Yani MHK ve hakemler sezona bu konuda elleri çok güçlenmiş olarak başlayabileceklerdi. Sahaya çıkacak hakemlerin kendilerine uygulanacak tacizlere karşı elleri hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Çünkü arkalarında MHK ve UEFA desteği vardı. 

Hocalardan hakemlere sıfır tolerans

Sezonun başlamasıyla birlikte hemen görüldü ki, Süper Lig takımlarının teknik direktörleri bu sezon da tüm açıklamalara rağmen hakemlere karşı verdikleri kararlarda sıfır toleranslılar. Ligin ilk maçı olan Trabzonspor-Antalyaspor karşılaşmasında ev sahibi takımın teknik direktörü Nenad Bjelica, hakem Zorbay Küçük’e karşı en az iki kez kırmızı kart görecek itirazlarda bulunurken Zorbay Küçük “Yüzde yüz toleranslı” davranarak kendisine kart göstermekten imtina etti.

Oysa eli çok güçlüydü ligin ilk maçıyla birlikte takınacağı tavır diğer kulüplerin teknik direktörlerine ve diğer kadrolarına ciddi bir mesaj olacaktı. Ama o avucunun içine verilen bu şansı nedendir bilinmez kullanamadı. 

Bir tek Halil Umut Meler

Nitekim ilk haftanın diğer maçlarına bakıldığında hakemlerin henüz sıfır toleranslı davranacak cesaretleri olmadığı görüldü. Birçok karşılaşmada hakemler kenardan kendilerine itiraz edenlere ve saha içinde oyunculara gereğinden fazla toleranslı davrandılar. Özellikle de 1. Lig’de Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan da kırmızı kartlık itirazlarına karşın hakemden sadece sarı kart gördü. İlk haftanın sıfır toleransa en yakın maç yöneten hakemi ise Halil Umut Meler oldu. Kayserispor-Galatasaray karşılaşmasında istenen uygulamaları yapan Meler, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk’un itirazlarını ise kartla cezalandırma yoluna gitmedi. 

MHK’den hakemlere uyarı gitti

MHK, ilk haftadaki “sıfır tolerans” beklentisinin özellikle daha ilk haftada özellikle de ilk maçta ciddi anlamda sekteye uğraması üzerine tüm hakemlere bir uyarı yazısı göndererek kendilerine verilen yetkiyi mutlaka kullanmalarını istedi.

Senin için hazırladığımız haberler