Testler onaylandı! Ofsayt kuralında büyük değişiklik...

Özgür Koç
22.03.2024 - 10:08 | Son Güncellenme: 22.03.2024 - 10:18

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB) futbolun en tartışmalı ve kafa karıştırıcı kurallarından biri olan ofsaytta değişikliğe hazırlanıyor. Yeni kuralın testleri onaylandı.

Testler onaylandı! Ofsayt kuralında büyük değişiklik...

AJANSSPOR - HABER

Futbolda oyun kurallarını belirleyen Futbol Birliği Kurulu (IFAB), ofsayt durumunun daha net bir şekilde belirlenmesi ve tartışmaların azaltılması hedefiyle kuralda değişikliğe gidiyor.

Testler onaylandı

FIFA Futbol Gelişim Sorumlusu Arsene Wenger’in gündeme getirdiği ve en ilerdeki hücum oyuncusunun sadece tüm vücudu rakibinin önündeyse ofsayt çalınacak uygulamanın testleri yapılmaya başlanmıştı. 

IFAB; bir süredir İtalya’daki U18 maçlarında yapılan yeni ofsayt kuralı değişikliğinin testlerini onayladı.

Ofsayt sayısı yarıya yarıya düştü

Yapılan testller sonucunda yeni kuralın mevcut ofsayt kararlarının sayısını yarı yarıya azalttığı tespit edildi. Kural değişikliği için ileri tetkiklere başlanması kararını alınırken gol sayılarını artıracak gelişmenin, gelecek sezon kural kitapçığına işlenmesi beklentisi de arttı.

Tüm vücut öndeyse ofsayt olacak

Ofsaytta güncel olarak uygulanan kurala göre, hücum eden takımın en ilerisindeki futbolcu kaleye, son adam olan defans oyuncusundan daha yakın olamıyor. Bu savunmacıyla aynı hizada olsa bile, kolu, bacağı, kafası, omzu daha ilerde olursa yarı otomatik ofsayt sistemi tarafından tespit edilerek ofsayt kararı veriliyor. 

Yeni kurala göreyse hücum oyuncusunun küçük bir kısmı dahi rakip savunmayla aynı hizada olursa ofsayt kararı çıkmayacak. Yarı otomatik sistem de bundan böyle bu esası dikkate alarak çalışmaya başlayacak.

Senin için hazırladığımız haberler