TFF 1.Lig ciddiye alınmalıdır

16.03.2017 - 18:43 | Son Güncellenme: 16.03.2017 - 18:43

Ne yazıkki Hakem hataları ile yaşanan puan kayıpları, artık TFF 1.lig için final niteliğinde maçların oynandığı oldukça kritik haftalarda kabul edilemez seviyelere gelmiştir. MHK bu konuda basiretsiz, özensiz ve isyan ettiren uygulamalarına devam etmektedir. Bu sezonki kadar kadar alt liglerin önemsenmediği, özensiz ve düşünülmeden atamaların yapıldığı bir kurul ile hiç çalışmadım.

Göztepe-Ümraniyespor/Abdulkadir BİTİGEN

Süperlig hakem kadrosunda bulunmasına rağmen, 4.haftada oynanan Osmanlıspor-Adanaspor müsabakasından bugüne kadar Süperligde görev verilmeyen ve bunun moral bozukluğunun yanında 6 haftadır düdük çalmayan Abdulkadir Bitigen’e MHK kamikaze dalışı yaptırmak istedi ve bunda da başarılı oldu. Haftanın tüm ligler dahil, hakem performansının en çok tartışıldığı müsabakada Abdulkadir Bitigen önemli hatalar yaptı.

25. dakikada Halil AKBUNAR’ ın kullndığı serbest vuruşta ön direkte Ümraniyespor 22 numaralı Ömer TUNÇ çok net bir elle oynama ile, adeta bir kaleci gibi planjon yaptı. Pozisyona son derece hakim konumdaki Bitigen hazır ve kafasının rahat olmadığı bu kritik pozisyonda devam kararı vererek müsabakanın gidişatına yönelik önemli bir hata yaptı.
- Burada esas soru şu ki; geçen hafta topu eliyle düzeltip gol atan Fenerbahçeli Mehmet Topal’ dan herkes itirafta bulunmasını beklerken, bu haftada Ömer Tunç koşarak hakemin yanına gelip, “Bitigen Hocam sen görmedin Ben elle oynadım pozisyon Penaltı, özür dilerim” mi diyecek ! Tabiki hayır. Bunu görmek ve değerlendirmek hakemlerin görevidir onlarda görevlerini yapacaklar.

38.dakikasında Göztepe atağında, cezasahası içerisine doğru hareketlenen, Leo Schweclene Ümraniyesporlu Tarık Tekdal’ın sol ayağı ile hızla gelerek yaptığı haksız ve dikkatsiz müdahalesinin karşılığında karar Penaltı olmalıydı. Tüm bu tartışmalı kararlar ne yaptı? Tribünleri gerdi !

Hakemin Notu : 7.3

Samsunspor-B.B Gaziantepspor/ Özgür YANKAYA

Genelde istikrarsız yönetimleri yüzünden son yıllarda kendisine verilen büyük şansı tepen Özgür Yankaya, Tartışılacak pek bir pozisyonun olmadığı müsabakada maçın genelindeki doğru kararlarıyla başarılı bir yönetim sergiledi. Beni şaşırttı. Bozuk saat bile günde iki kez doğru zamanı gösteriyor !

Hakemin Notu : 8.3

E.Yeni Malatyaspor-Şanlıurfaspor/Serkan TOKAT

Sezon içerisinde geçmişe dönüp sürekli aynı şeyleri konuşmamak lazım ancak, Serkan Tokat malesefki her sezon verdiği ve vermediği kararları ile lige damga vurmaya devam ediyor. Pozisyon bazlı değilde genel yönetim olarak değerlendirdiğimizde de Serkan Tokat müsabaka boyunca oyuncuların üzerinde kendisine yönelik saygı ortamını oluşturmakta zorlandı. Kendisine fırça atan oyuncuya sırtını döndü. Oyuncuların güvenini kaybetti. Kart gösterilecek pozisyonlarda kartını kullanamazken, çok basit pozisyonlarda kartına başvurması, oyuncu ve izleyicilerinde gerilmesine sebep oldu.
12.dakika da Evkur Y.Malatyaspor atağında ceza alanına doğru atılan pasta Şanlıurfasporlu İzzet ve Y.Malatyasporlu İrfan birlikte hareketlendiler. İzzet’in el İrfan’ın omuzuna orantısız bir müdahalede bulunmadan verilen penaltı kararında hakem önce bekledi. Sonra telsizden yapılan istişare ile Penaltı noktasını gösterdi. Bu durumda hakem Serkan Tokat takdir hakkını Penaltıdan yana kullandı. penaltı kararının ardından Şanlıurfaspor yedek kulübesi adeta çılgına döndü. Yedek kulübesinde ayağa kalkan Şanlıurfasporlu Batuhan Karadeniz de hakeme yoğun bir şekilde itirazda bulundu.Ancak Şanlıurfaspor kalecisi Fatih’in lehine Tehlikeli oyundan dolayı bir serbest vuruşa hükmetseydi en doğrusu olacaktı. Şanlıurfaspor lehine serbest vuruş ile başlaması gereken oyun, Y.Malatyaspor lehine penaltı atışı ile başladı ve skor 1-0 oldu. Bu siyah beyaz bir hata idi.

Serkan Tokat müsabaka süresince panik içerisinde maç yönetti. Oyuncular ile iletişim kurmakta sınıfta kaldı. Müsabakanın 90+2 ci dakikasında Şanlıurfaspordan Artun Akçakın ile Y.Malatyaspordan Osman Fırat’ın birbiri ile olan didişmesinde kullanmış olduğu kırmızı kartları ise oyunu kontrolden kaçırmış bir hakem için malesefki çok üzüntü verici bir uygulama idi. Halbuki daha olaylar başlayacakken hakem kimliğini ön plana çıkartarak oyuncuları kontrol altına alsa idi, söz konusu oyuncuların birbirlerine karşı yapmış oldukları ihraçlık hareketleri engellemiş olacaktı. Müsabakanın son dakikası içerisinde bölesine bir olaya engel olması tüm hakemlerden beklenir. Polis hakem değil ! olay gerçekleşmeden önce önleyici hakemliktir esas olan. Tam olarak UEFA’nın da istediği budur.

Hakemin Notu : 7.7

Bandırma-Elazığspor/Caner AK

Yoğun yağış ve Fırtına’nın müsabakanın önüne geçtiği, oyuncuların oynamaktan, seyircilerinde izlemekte büyük zorluklar yaşadığı bu müsabakada öncelikle mücadele eden futbolcuları ve takımlarını yağmur,çamur fırtına demeden tribünlerde destekleyen taraftarlarını ayakta alkışlıyorum. Bu zorlu mücadele de deplasmanda 3 puan alarak derin bir oh çeken Elazığ takımınıda kutluyorum. Hakemlere gelince Caner AK’ın üzerine MHK akıl oyunları oynuyor gibi, çocukta kimya,fizik, biyoloji hiç bir şey bırakmadılar. Ne yapmak istediklerini anlamış değiliz. Sezonun ilk yarısı önemsiz, tecrübesiz B hakemlerinin bile yönetebileceği müsabakalarda kullandılar Caner AK’ı, sonra tansiyonu ve gerilimi düşük 1.lig müsabakalarında kullanmaya başladılar, derken bir anda!!!! haftanın en zorlu, etap çarşafında 5 yıldızlı müsabakasına benim en güvendiğim hakemim diyerek Caner AK’ı atadılar. Aklımızla dalga geçiyorlar yada ne yaptıklarını bilmiyorlar. Bence ne yaptıklarını bilmiyorlar.
Ne yaptı sevgili Caner AK, ben hakemim dedi, göreve her zaman hazırım dedi, bir sarıkart hatası dışında bölesine zorlu koşullarda, hatasız bir yönetim göstererek MHK ya iadeli taahhütlü geri yolladı. Planları bozdu.

Hakemin Notu : 8.5

Giresunspor-Eskişehirspor/Ümit ÖZTÜRK

Kayserispor Fenerbahçe Türkiye kupası müsabakasından sonra Kayserispor cephesinin büyük tepkisini çeken Ümit Öztürk, bu müsabakada da son derece başarılı bir performans göstererek oyuna etki etmeden, 90 dakika boyunca ekibi ile güzel bir iletişim içerisinde onlardan da faydalanarak başarılı bir hakemlik yaptı. Dikkat ediyorum 2 nolu yardımcı hakemi Osman Gökhan Bilir’i her müsabakaya yanında götürüyor ve iyi de yapıyor. Kendisine yakın hissettiği en azından bir yardımcı hakemini sürekli yanında götürmesi kendisi içinde başarılı. Aynı şehirde yaşıyorlar, idmanı birlikte yapıyorlar, birlikte yiyip birlikte içiyorlar. Kısacası Gökhan Ümit’in ne durumda ne yapacağını çok iyi biliyor. Ama sevgili Gökhan’a bir tavsiyem, “Saha içerisinde Ümit Hocanın oyuncular ile gereksiz muhabbet ve sohbete daldığını farkettiğin anda hakemini telsizden uyar lütfen.” uyarmaz isen 84. dakika da Eskişehirsporlu Akaminko’nun ihracı gibi pozisyonlar daha çok yaşanır. Güzel performansınıza gölge düşürmeyin.

Hakemin Notu : 8.3

Mersin İdman Yurdu-Altınorduspor/ Mustafa ÖĞRETMENOĞLU

Ligin Ateş hattında bulunan Mersin İdmanyurdu için hayati önem taşıyan müsabakada, Mersin İdmanyurdu evinde öne geçmesine rağmen üstünlüğünü koruyamadı ve Altınordu ile 1-1 berabere kaldı. Mersin Arena'da oynanan maçın 54. dakikasında ev sahibi takım Pedriel'le 1-0 öne geçti. Konuk takım 76. dakikada Enis Durak ile beraberliği sağladı. Hakem Mustafa Öğretmenoğlu ise kendisini zorlamayan bu müsabakada tecrübesi ile sabit son derece başarılı bir yönetim gösterdi.

Hakemin Notu : 8.4

Sivasspor – Balıkesirspor /Süleyman ABAY

Son yıllarda gösterdiği istikrarlı ve başarılı performansa rağmen hak ettiği sayıda Süper Lig'de görev alamasa da özellikle bu sezon içerisinde her yönettiği maçtan genel olarak gayet başarılı ayrılmasını biliyor. Bunca yıllık tecrübesini iyi yönetimleriyle birleştiriyor. Puan tablosu ve her iki takımında psikolojisinin getirdiği zorluklara rağmen bu maçta da iyi yönetim gösterdi Abay.

Müsabakada 45'inci dakikada Okan ceza alanı içinde topa elle müdahale edince hakem Süleyman Abay doğru bir karar ile penaltı noktasını gösterdi. Okay hava topuna çıktığı anda kolunu yukarı doğru uzatarak vücudunu genişletmiş ve haksız bir müdahale ile topu kolu ile kontrol altına almıştı. Atışı kullanan Gekas'ın vuruşunu kaleci Atilla çeldi, dönen topu tamamlayan Gekas takımını öne geçirdi. 1-0.
Müsabakanın 80. dakikasında ise bugün herkesin NUSRET tuz dökme hareketi nedeni ile sarıkart gösterdi şekli ile lanse edilen Süleyman Abay böyle bir sarıkart göstermeyecek kadar tecrübeli bir isim. Ve bu pozisyonda da Abay; Bekamenga’ya kartını golden sonra Sivasspor tribünlerine doğru koşarak gelip, burada sportmenlik dışı hareketler yapınca gösterdi. Kart göreceğini ve bu kart sonrasında da cezalı duruma düşeceğini anlayan Bekamenga ise son derece Zekice! Bir manevra ile Tam Süleyman Abay kendisine kart göstermek üzere yanına doğru hareketlenince gündeme gelen O hareketi yaptı ve cezalı duruma düşmesinin ihalesini spor kamuoyu önünde Süleyman Abay’a bırakmak istedi.

Hakemin Notu : 8.5

Senin için hazırladığımız haberler