TFF Başkan Adayı Hüseyin Yangın Yabancı Kuralı Kararın Açıkladı

12.06.2022 - 14:28 | Son Güncellenme: 12.06.2022 - 14:45

TFF Başkan adayı Hüseyin Yangın, seçim vaatlerini açıkladı. Yangın yabancıda 8+3'ün devam edeceğini ve rezerv lig kuracağını söyledi. İşte tüm detaylar...

TFF Başkan Adayı Hüseyin Yangın Yabancı Kuralı Kararın Açıkladı

AJANSSPOR-HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan adayı Hüseyin Yangın, seçilmesi halinde neler yapacağını açıkladı. 16 Haziran'da aday olmak için gereken yaklaşık 60 imzaya çok yaklaşan ve şu ana kadar 39 imza toplayan Yangın, neler yapacağını 13 maddede özetledi.

 

Eski Gaziantep FK Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye karşı en güçlü aday olarak öne çıkan Yangın özellikle 2. ve 3. lig kulüplerinin gelirlerini artırmayı vaat etti.

Deplasman yasağı bitecek, rezerv lig kurulacak

Futbol kulüpleriyle eşgüdüm içinde hareket edeceğini kaydeden eski Pazarspor Başkanı Hüseyin Yangın, yayın ihalesi gelirlerini de artırma sözü verdi. Deplasman yasağının kaldırılacağını ve rezerv lig kurulacağını vaat eden eski deniz kaptanı Yangın, "Rotamız futbol pruvamız neta olsun" sloganıyla şu vaatlerde bulundu:

Yabancı kuralı aynı şekilde devam

1. Maçları naklen yayınlanan liglerin yayın ihalesinin yine kulüplerin katılımı ile en doğru ve en değerli şekilde sonuçlanmasını sağlayacağız. Yönetimimizde bu konuda uluslararası tecrübesi ve ismi olan bir yöneticimiz de bu konunun takipçisi olacaktır.

 

2. Yabancı sporcu sınırlamasını kulüplerimizin talebi doğrultusunda mevcut haliyle (8+3) sürdürüp, olası değişikliği bir yıl sonra yapacağız. Bu konuda kulüplerimizle birlikte hareket edeceğiz. Daha önceden olan ancak sonrasında yetersiz rakamlara çekilen yabancı sporcu vize ücretlerini eski halinde olmasını sağlayıp, bu fonda toplanan bedelin önemli bir kısmını yabancı sporcu hakkını kullanmayan ya da az kullanan kulüplere ve belli bir bölümünü de 2. ve 3. lig kulüpler arasında belli kriterlerle paylaştıracağız.

MHK ortak kararla seçilecek

3. Deplasman yasağı olmayacak, pandemi öncesine dönülecek ancak sağlık bakanlığı ve bilim kurulunun öneri ve direktifleri doğrultusunda düzenleme getirilecektir.

 

4. MHK kulüplerimizin öneri, destek ve katılımı ile ortak akılla oluşturulacak.

 

5. Ziraat Türkiye kupasında yabancı oyuncusu bulunmayan 2. ve 3. lig, BAL ligi takımları ile müsabaka yapan Süper Lig ve 1. Lig takımları bu müsabakalarda yabancı sporcu oynatamayacaklar.

İlgini Çekebilir
Sahtecilikle suçlanan hakem de TFF’ye aday!
Habere Git

İsim hakkı payına yeni düzenleme

6. 2. ve 3. lig kulüplerinin TFF’ den aldığı kaynaklar, hakkaniyet çerçevesinde yeniden düzenlenecek. Özellikle isim hakkı paylaşımı münhasıran TFF yönetimi yetkisinde değil, 3833 sayılı yasada belirlenen ancak 2008 yılında statüye geçilirken yok edilen paylaşım kriterleri yeniden ihdas edilecek. Bu çerçevede liglerin isim hakları yayın ihaleleri içerisinde ihale edildiği için ihale bedelinin %10’u isim hakkı bedeli sayılacak. Bu bedelin paylaşımı da TFF yönetim kurulu tarafından %30’u 3. lige, %20’si 2. lige, %10’u 1. lige ve kalan rakamdan federasyon payı düşüldükten sonra tamamı en üst ligdeki kulüplere verilecektir.

Tesis yardımında adil dağılım

7. Yasal zorunlu giderlerden olan tesis ve futbolla ilgili projelere ayrı kalemlerde verilen %15'lik pay her iki kalemde eşit olarak uygulanacaktır. Bugüne kadar 2. ve 3. lig kulüpleri için verilen tesis yardımı, bir birimken genelde Süper Lig kulüplerine verilen futbol ve altyapı ile ilgili diğer %15'lik yardım beş-altı birim olarak dağıtılmakta idi. Göreve geldiğimizde bu adaletsiz paylaşımı ortadan kaldırıp bu konuda da eşit paylaşımı sağlayacağız.

Alt liglere seyahat desteği

8. 2. ve 3. liglerdeki seyahat ve konaklama desteği yeniden düzenlenecek, bu kalemden kulüplere tahsis edilen pay kulüplerin bu harcamalarını karşılayabilecek seviyede olacaktır. Ya da bu uygulamanın başındaki gibi bu kaynak doğrudan kulüplere verilmeyip, anlaşma yapılan seyahat şirketi üzerinden ve 25 kişilik kafile bazında sağalacaktır.

 

9. 2. ve 3. lig kulüplerine sponsor desteği uygulaması devam edecek ve makul artık yapılacaktır.

İlgini Çekebilir
TFF’nin de FIFA’nın da başkanlığına aday!
Habere Git

Süper Lig için rezerv lig kuracak

10. Kulüplerin sporcu ve teknik ekip lisanslama bedelleri azaltılacak, teknik ekip vize ücretleri antrenörler derneğine üye olsun olmasın eşit olacaktır. Anayasaya uygun hale getirilecektir.

 

11. Süper Lig kulüplerinin rezerv lig talebi gündeme alınacak, ancak tüm giderleri kulüpler tarafından karşılandığı taktirde federasyonumuza hiçbir maddi yük getirmediği takdirde uygulamaya konabilecektir.

Hocaları KPSS sınavıyla alacak

12. Futbol gelişim departmanı ve milli takımlar yapılanması yeniden gözden geçirilecek. Genç milli takımlara sporcu seçiminde adil ve rekabetçi bir sistem kurulacak. Piramidin tabanında en doğru isimleri seçilmesi sağlanacaktır. TFF bünyesindeki genç milli takım teknik direktörleri KPSS’na tabi olacaklar. Oradan alınan ve lisan bilme seviyelerine göre kendileri ile uzun süreli çalışma koşullarında anlaşma yapılacaktır.

13. Akademi Ligleri:


 - Süper lig ve 1. ligdeki akademi ligleri uygulamaların eksiklikleri gözden geçirilerek devam ettirilecek.


 - 2. ve 3. liglerdeki tüm kulüplerin katılımı zorunlu olmak şartıyla U-18 yaş grubunda tek takım olarak uygulanacaktır. (Daha önce uygulanan ve verimli sonuç alınan deplasmanlı süper gençler gibi.)

Hüseyin Yangın Kimdir?

Hüseyin Yangın, Rize'nin Pazar ilçesinde doğdu. İlköğrenimimi Pazar'da, orta öğrenimi Kabataş Erkek Lisesi ve Pazar Lisesi'nde bitirdi. Yükseköğrenimi İTÜ Denizcilik Fakültesi'ni (YDO) 1977 yılında bitirerek tamamladı. Pazarspor‘ da ve üniversite takımında kaleci olarak futbol oynadı. Uzun yol deniz kaptanlığı yapan Hüseyin Yangın, sahibi olduğu Granmar Denizcilik A.Ş.‘de kimyasal tanker işletmeciliği yapıyor. Fatma (Vardal) Yangın ile olan Hüseyin Yangın'ın Dicle Deniz isimli bir kızı çocuğu bulunuyor.

Senin için hazırladığımız haberler