TFF Başkanının "yabancı sınırı kalkacak" söylemi ne kadar gerçekçi?

16.10.2024 - 16:29 | Son Güncellenme: 16.10.2024 - 16:40

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, gelecek sezondan itibaren yabancı oyuncu sınırının kalkacağını söyledi. Peki bu açıklama ne kadar gerçekçi? Detaylar.

TFF Başkanının "yabancı sınırı kalkacak" söylemi ne kadar gerçekçi?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Ekol TV’de katıldığı Candaş Tolga Işık’ın Az Önce Konuştum programında yaptığı açıklamada gelecek sezondan itibaren yabancı oyuncu sınırının kalkacağını ifade etti. TFF Başkanı, konu ile ilgili herhangi bir ayrıntı vermezken kafalarda soru işaretleri bıraktı.

Çünkü sadece “yabancı sınırını kaldırıyoruz” demek pratikte yabancı sınırını kaldırmak için yeterli değil. Yabancı sınırının gerçek anlamda kaldırılması için Süper Lig Oyuncu Uygunluğu Talimatında başka bir değişikliğin de yapılması gerekiyor.

Türkiye’de çok uzun yıllardan bu yana kadrolar belirli sayıda sınırlanıyor. Örneğin geçen sezon TFF’ye bildirilen kadroda oyuncu sayısı otuz olarak belirlenmişti. Mehmet Büyükekşi Federasyonu 2024/25 sezonu için Ocak ayında yayınladığı 2024/25 sezonu talimatında bu sayıyı 26’ye indirdi. İbrahim Hacıosmanoğlu’nun göreve gelmesiyle arttırılan yabancı sayısı nedeniyle talimat değiştirildi ve kadrodaki oyuncu sayısı 28’e çıkartıldı.

İşte yabancı serbestisinde işin püf noktası da bu kadro sınırlaması. Avrupa liglerinde bizdeki kadro sınırlaması yok. Mesela Almanya’da ülkede yetişmiş en az 12 oyuncu kadroda bulundurmak kaydıyla kulüpler istedikleri kadar yerli ve yabancı oyuncuya kadrolarında yer verebiliyorlar.

Türkiye’de ise talimata göre bir takımın kadrosunda A Milli Takım’da oynama uygunluğuna sahip en az 14 oyuncu yer almak zorunda. Dolayısıyla şu andaki 28 kişilik kadro sınırlaması düşünüldüğünde kadrolarda en fazla 14 yabancı bulunabiliyor.

Ancak TFF, Hacıosmanoğlu’nun söylediği gibi eğer yabancı sınırlamasını kaldırırsa o zaman kadro sınırlamasına da son vermek zorunda. Böylece A Milli Takım’da oynama uygunluğuna sahip en az 14 oyuncunun üzerine kulüpler istedikleri kadar yerli ve yabancı oyuncuyu kullanabilirler.

Ya da TFF, kadro sınırlamasına son vermek istemiyorsa o zaman A Milli Takım’da oynama uygunluğuna sahip oyuncu zorunluluğunu kaldırıp 28 kişilik kadroda (veya kadro kaç kişi olarak belirlenirse) “kulüpler yerli yabancı istedikleri oyuncuyu bulundurabilir” şeklinde düzenleme yapabilir. O zaman da kadroda yabancı sınırının kaldırılmasından söz edilebilir.

Kısaca TFF’nin kadro sınırlamalarını kaldırmadan “yabancı sınırlamasını kaldırıyoruz” demesi sadece lafta kalır.

Senin için hazırladığımız haberler