TFF, MHK’da çıtayı daha da düşürdü!

28.10.2021 - 13:01 | Son Güncellenme: 28.10.2021 - 14:19

TFF, kariyeri yetersiz bulunan Serdar Tatlı’nın yerine üst ligde Hepi topu 10 maç yöneten Ferhat Gündoğdu’yu MHK Başkanı yaptı!

TFF, MHK’da çıtayı daha da düşürdü!

 Hüseyin Özkök-  AJANSSPOR

Ağustos 2020’de Serdar Tatlı, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanlığı görevine geldiğinde “TFF Yerel kalmayı seçti” başlıklı bir yazı yazmıştım. Yazıda Tatlı’nın globalleşmiş futbol dünyasında bu görev için çok yerel kaldığını belirterek, seçimin yanlış olduğunu vurgulamıştım. TFF’nin o dönem Tatlı’da karar kılması ise ayrı bir muammaydı. Ama dünya futbolu için yetersiz olsa da Süper Lig’de 162 maç yönettiği bir kariyeri vardı yine de.

Sistem dediler, yine isim değişti

Trabzonspor - Fenerbahçe maçından sonra Ali Koç’un yaptığı açıklamaların akabinde MHK’da çözülmeler başladı. Tüm kulüpler “İsim değil, sistem” dese de, değişen yine isimler oldu. Önce Metin Tokat gitti, sonra Tatlı ve tüm ekibi. Haliyle gözler MHK’nin yeni başkanının kim olacağına çevrildi. Dışarıdan mı olacaktı, yabancı biri mi gelecekti, yoksa yine daha önce MHK Başkanlığı yapmış birinde karar kılınacaktı?

Sürpriz! Ferhat Gündoğdu!

Bunların hiçbiri olmadı. TFF, Serdar Tatlı’nın istifasından kısa bir süre önce istifa ettirilen Metin Tokat’ın yerine atadığı ve hakemlik kariyeri Tatlı’dan da düşük olan yeni MHK üyesi Ferhat Gündoğdu’yu sürpriz bir kararla MHK Başkanlığı'na atadı. Bu atamanın gerekçeleri de aynı Serdar Tatlı’da olduğu gibi tam bir muamma.

Subay hakemin sadece 10 maçı var

Emekli bir subay olan Gündoğdu, 2000/01 sezonunda Süper Lig’de 5, Türkiye Kupası’nda 2, 2001/02 sezonunda da Süper Lig’de 3 maç yönetmiş eski bir hakem. Yani en üst seviyedeki hakemlik kariyeri sadece 10 maçtan ibaret. Gündoğdu, Sabri Çelik döneminde MHK üyeliği ve ayrıca TFF bünyesinde Bölgesel Amatör Lig hakemleri eğitim sorumluluğu üstlenmiş.

FIFA kokartlı ve elit olmalı

Giden başkan Serdar Tatlı için yazdığım yazıda ayrıca şunları belirtmiştim: “Oysa bugün Avrupa’daki futbol federasyonlarının hakem kurullarına baktığınızda başkanların tamamının eski FIFA kokartlı elit veya 1. Kategori hakemi olduğunu görürsünüz. Bu kişilerin hepsi birbirini tanır ve karşılaştıklarında isimleriyle hitap ederek görüş alışverişinde bulunurlar. Çünkü o kategorideki bir hakem olarak yıllarca uluslararası seminerlerde birlikte bulunmuşlar büyük turnuvalarda beraberce kamp yapmışlar ve Avrupa’da çok sayıda maç yönetmişledir.”

Sıfıra yakın bir kariyer!

Yani Serdar Tatlı günümüz dünya futbolunda hakem kurulu başkanlığı yapacak donanımda biri değildi. Yeni başkana baktığımızda, TFF hakemlik kariyeri açısından çıtayı uluslararası anlamda daha da aşağı çekti. Çünkü kariyeri sıfıra yakın bir kişiyi MHK Başkanı yaptı. Şunu belirteyim: Ne Tatlı ne de Gündoğdu’nun insani vasıfları ve diğer meslekleri ile bir sorunum var. Hepsine saygı duyuyorum. Eleştirilerim tamamıyla MHK Başkanlığı’ndaki liyakat sorunu ile ilgili.

Üç günde kariyerinde zirve yaptı!

Sormamız gereken asıl soru ise şu: Ferhat Gündoğdu bir anda nasıl oldu da başkan oldu? Çünkü Metin Tokat’ın üyelikten istifası sonrası kurula atanalı 3 gün olmuştu ve hakemlik dünyasını en iyi bilen insanlar bile onun geleceğini tahmin edememişti. Peki nasıl oldu? Sadece bazı tahminler yapabiliriz.

Ferhat Gündoğdu nasıl başkan oldu?

 - TFF Başkanı Nihat Özdemir, Ferhat Gündoğdu’yu subaylık döneminden de tanıyor. (Oda TV, Gündoğdu’nun askerlikteki yükselişinde Özdemir’in kayınpederi eski korgeneral Metin İyidil’in etkili olduğunu iddia etti) Hem askeriyedeki yöneticilik pozisyonu hem akademik kariyerinden ötürü Gündoğdu’nun iyi bir başkan olabileceğini düşünmüş olabilir.

- Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus gibi üst düzey isimlerin MHK Başkanı olabilmesi için düdüğü astıktan sonra 1 yıl beklemesi gerekiyor. Özdemir,statü değişikliğine kadar, Gündoğdu’yu geçici olarak da düşünmüş olabilir.

- Ya da kariyerinde maç sayısı çok az olan ve haliyle de başta büyükler olmak üzere kimsenin gazabına uğramamış olan Gündoğdu’nun suni tartışmalara mahal vermeyeceğini düşündüğü için de göreve getirmiş olabilir.
-Veya Nasreddin Hoca misali göle maya çalıyor Özdemir ve “Bir de akademik kariyeri de olan eski bir subayı deneyelim, belki tutar ne kaybederiz” demiştir!

Senin için hazırladığımız haberler