"TFF Ali Palabıyık'a 'bırak' baskısı yaptı"

Burak Alaca
08.12.2023 - 21:44 | Son Güncellenme: 08.12.2023 - 22:38

Eski Merkez Hakem Kurulu Genel Sekreteri Ali Kunak hakemliği bırakan Ali Palabıyık'ın Türkiye Futbol Federasyonu tarafından baskı altında bırakıldığını ifade etti.

"TFF Ali Palabıyık'a 'bırak' baskısı yaptı"

AJANSSPOR-HABER

Eski Merkez Hakem Kurulu Genel Sekreteri Ali Kunak, Radyospor'da Özgür Sancar'ın sunduğu "Spor Kazanı" programında önemli açıklamalarda bulundu.

"Nerede ne hata yaptım demeli"

Eski hakem Ali Kunak, Ali Palabıyık hakkında "Ali Palabıyık, üzerinde emeğim olan bir hakem. Çokta severim kendisini, ama hakemin ne olursa olsun sahada güçlü olması lazım. Sahadan çıktığında yaptığı hataların kabul edilebilir olması lazım. Ali'nin son iki sezonda yönettiği maçlardaki performansı maalesef iyi değildi. Birçok maçta eleştirildi. Bir hakemin yaptığı hataları bir daha yapmaması, dinlendirildiği dönemde maçlara nasıl hazırlanmasıyla da ilgili. Burada mutlaka kendisin de hataları vardır. Tabii ki de belki Federasyonun da hataları vardır. Belki Merkez Hakem Kurulunun'da hatası vardır. Ama bir hakem 4 hafta dinlendirildiğinde, evde yatarak kinlerini daha da kışkırtacak düşüncelerde olacağına, ben nerede hata yaptım diyebilmeli." dedi.

"Ali Palabıyık'ı yeniden sahalarda gördük"

Ali Palabıyık'ın geçen sezon oynanan Adana Demirspor-Fenerbahçe maçındaki performansından bahseden Kunak "Geçen sene, 2 Şubat'ta bir maç vardı Adana Demirspor - Fenerbahçe maçında Mert Hakan'ın eline değdi  mi değmedi mi diye tartışılan o maç. Evet, Ali Palabıyık kötü bir maç yönetti. Ardından deprem oldu ve liglere 3-4 hafta ara verildi. O 3-4 hafta geçtikten sonra, biz Ali Palabıyık'ı yeniden sahalara döndürdük." dedi.

İlgini Çekebilir
"Seri başı uygulamasına karşıyım, TFF bunu elimizden aldı"
Habere Git

"Kendi yanlış kararının arkasında durunca maç vermeme kararı aldık"

Lale Orta yönetiminde Ali Palabıyık'a uyguladıkları bir yaptırımdan bahseden Kunak "Altınordu - Bandırmaspor maçı... Hiç unutamıyorum, hatta kendisiyle de konuştum maçtan önce ve dedim ki "İyi dön, iyi yönet senden eski Ali Palabıyık'ı bekliyorum." Ali Palabıyık olmak kolay değil. Şampiyonlar Ligi'nde maç yönetmiş hakem. "Hadi güzel bir maç yönet ve eski günlerine dön" dedim. Ama Ali Palabıyık, hiç iyi hazırlanamamış. Altınordu - Bandırmaspor maçında, VAR'ın ikaz etmesine rağmen kararını düzeltmeyip kendi yanlış kararının arkasında durunca ve gözlemci notları da düşük gelince biz dönemin Merkez Hakem Kurulu olarak, Ali Palabıyık'a sezon sonuna kadar maç vermeme kararı aldık. Ama sezon sonuna da 6 hafta kalmıştı zaten. Bizim kafamızda asla Ali Palabıyık'ın hakemliğini bitirmekle ilgili bir düşünce asla geçmedi. Türkiye Futbol Federasyonu istemedi ama biz bu arkadaşımızın arkasında duralım dedik hatta Lale Orta'da dedi bunu. Ben de Türkiye Futbol Federasyonuna bu cümleleri kullandım. İyi bir terapiyle Ali Palabıyık, Türkiye'de çok güzel maçlar yönetir. Ama bizim görev süremiz yetmedi. Daha sonra gelen yönetim Ali Palabıyık'ın hakemliğini bitirdi." dedi.

"TFF Ali Palabıyık'ın hakemlik yapmasını istemiyordu"

Ali Palabıyık için verilen kararı değerlendiren Kunak "Türkiye Futbol Federasyonu, Ali Palabıyık'ın hakemlik yapmasını istemiyordu. Hangi kurum, hangi mecra istemedi Ali Palabıyık'ı onu da kamuoyuna bırakıyorum. Ali Palabıyık'ın açıklamasına göre, Fenerbahçe ve Beşiktaş istememiş onu. Federasyon Başkanına ya da yönetimine bu neden kaynaklandı, neden bu karara vardınız demedik. Sadece, iyi bir terapi ile güzel maç yönetmeye devam eder bu çocuk dedik." dedi.

"Sen bırak hakemliği dedi"

TFF'nin Hakem Eğitim Danışmanının Ali Palabıyık ile arasında geçen bir diyaloğu paylaşan eski genel sekreter "Hugh Dallas demiş ki Ali Palabıyık'a, 'Sen bırak hakemliği'. TFF Başkanının parayla eğitimcilik yaptırdığı, maaşla çalıştırdığı Hugh Dallas, 'Sen hakemliği bırak' demiş Ali Palabıyık'a. Bu da işin bir başka yüzü." dedi.

İlgini Çekebilir
Samsunspor'dan TFF ve MHK'ya Abdülkadir Bitigen çağrısı: "Hatadan dönün!"
Habere Git

"Ben olsaydım verme derdim"

Ali Palabıyık'ın istifa süreci hakkında görüşlerini paylaşan Kunak "Federasyon tarafından 'bırak' baskısı yapılmış Ali Palabıyık'a. Yeni gelen Merkez Hakem Kurulu Başkanı'da telefon açarak Federasyonun kendisiyle çalışmak istemediğini ve hakemliği bırakmasını tavsiye etmişler Ali Palabıyık'a. O da vermiş dilekçeyi. Ben olsam vermezdim ya da bana sorsaydı 'verme' derdim. Niye veriyorsun abi sonra çıkıp konuşuyorsun. Ali'ye kızıyorum ben, o zaman neden verdin dilekçeyi vermeseydin?" dedi.

"Açık açık konuşmaları lazım"

Hakemliği bırakan isimlerin nedenlerini açıkça açıklaması gerektiğini savunan eski hakem "Sadece Ali Palabıyık olayı değil, geçen hafta da Serkan Çınar konuştu. Hakemliği bıraktırılan kişiler konuşmaya başladı keşke neden bırakıldıklarını da açık açık konuşsalar. Türkiye'de böyle hakemliği bırakan insanlar çok, Bülent Yıldırım'da bu şekilde bıraktırıldı o da FIFA hakemiydi. Geçen sezonda hakemliği bıraktırılacak ama sonrasında çiçek verilip 'Gel seni VAR yapalım' denilen iki hakem var. Biri Suat Arslanboğa, diğeri de Hüseyin Göçek. Onların da hakemliği bitirildi aslında ama 'Hadi gelin VAR'da olun' denildi onlara." dedi.

"Nasıl hakemlerden başarı bekliyorsun"

Sözlerini hakemlerin güven duygusunun sarsılmasına değinerek tamamlayan Kunak "Hakemlerin kimseye güvene kalmadı. Yani arkalarında duracak kimse yok. Bir kulüp başkanı gidiyor TFF Başkanının yanına 'Bunun hakemliği bitsin' diyor ve hakemlik bitiyor. Ali Palabıyık'ın dediği bu, ki böyle bir otamda nasıl başarı bekliyorsun hakemlerden.

Bu olayın gidişatı şu bak: Bazı hakemlerim klasmanı düşürülecek, bazı hakemlerin de ismi silinecek!

Türkiye'de oynanan her maçta kaygım var. Hakemlerden kaynaklanmıyor, sadece hakemlere güvenmeyen ve hakemi aldatmanın mübah olduğunu görenlerden kaynaklanıyor. Abdülkadir Bitigen çok iyi bir hakem. Ben bu akşamki Galatasaray - Adana Demirspor maçında iyi yönetim sergileyeceğini düşünüyorum." dedi.

İlgini Çekebilir
Hakemliği bırakan Ali Palabıyık: 3 büyüklerin beni istememe sebebi...
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler