TFF'nin yeni başkanı seçiliyor! Mehmet Büyükekşi mi İbrahim Hacıosmanoğlu mu başkan olacak?

Özgür Koç
18.07.2024 - 08:18 | Son Güncellenme: 18.07.2024 - 19:47

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı yapılıyor. İbrahim Hacıosmanoğlu ile Mehmet Büyükekşi başkanlık için yarışıyor.

TFF'nin yeni başkanı seçiliyor! Mehmet Büyükekşi mi İbrahim Hacıosmanoğlu mu başkan olacak?

AJANSSPOR - HABER

Ankara'daki JW Marriott Hotel'de saat 11.00'de başlayacak toplantıda mali genel kurulun yanı sıra başkanlık seçimi de yapılacak. Seçimde 321 delege oy kullanma hakkına sahip bulunuyor.

Önce ibra ve bütçe oylaması

1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihlerini kapsayan dönemin hesap ve faaliyetlerinin ibraya sunulacağı genel kurulda ayrıca 1 Haziran 2024 ile 31 Mayıs 2025 dönemini kapsayan bütçe de onaya sunulacak. İbra ve bütçe oylamasının ardından başkanlık seçimi yapılacak.

TFF'nin Genel Kurul çağrısına göre, kongrenin toplanmasına ilişkin esaslara binaen ilk toplantıda salt çoğunluk (161 delege) aranacak. İlk gün çoğunluk sağlanamazsa genel kurul bir gün sonra delege tam sayısının 3'te biriyle (107) toplanabilecek. İkinci oturumda da çoğunluğun olmaması halinde genel kurul 26 Temmuz'da çoğunluğa bakılmaksızın yapılacak.

İlgini Çekebilir
Seçim bitti! İşte yeni TFF Başkanı
Habere Git

3 başkan adayının başvurusu kabul edilmişti

TFF, başkanlık seçimi için adaylık başvuru süresinin (11 Temmuz) tamamlanmasının ardından 12 Temmuz'da yaptığı açıklamada; mevcut başkan Mehmet Büyükekşi, Servet Yardımcı ve İbrahim Hacıosmanoğlu'nun başvurularının kabul edildiğini duyurmuştu.

Servet Yardımcı adaylıktan çekildiğini açıkladı

10 Temmuz'da adaylık başvurusunun kabul edildiğini açıklayan Servet Yardımcı, 11 Temmuz'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada başkan adaylığından çekildiğini belirtmişti.

65 delegenin ıslak imzalı desteği gerekiyor

Söz konusu 3 adayın başkanlık seçimine girebilmesi için kongre günü Genel Kurul Divanı'na, delegelerin 5'te 1'inden (65 delege) alacakları ıslak imzalı destekleri sunmaları gerekiyor. Her delege bir başkan adayı için imza verebiliyor.

Görev süresi Haziran 2027'e kadar olacak

Yeni seçilecek Türkiye Futbol Fedirasyonu Başkanı, Haziran 2027'ye kadar görev yapacak.

Divan Başkanlığı için adaylar Baykan ve Sancak

İbra oylaması için kritik öneme sahip Divan Başkanlığı için Büyükekşi ve Hacıosmanoğlu'nun adayları belirlendi ve yoğun bir çalışma yürütüldü. Büyükekşi'nin adayı Mehmet Baykan, Hacıosmanoğlu'nun adayı ise Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak.

Üç büyüklerin tavrı ne olacak?

Galatasaray'ın mevcut başkan Mehmet Büyükekşi'yi destekleyeceği; Beşiktaş'ın ise büyük ihtimalle iki adaya da oy vermeyeceği kulislere yansıdı. Büyükekşi'yi en çok eleştiren isim olan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un da iki adaya sıcak bakmadığı, genel kurulda söz alması halinde mevcut federasyona yönelik ağır eleştirilerde bulunucağı öğrenildi. 

Hacıosmanoğlu, Kulüpler Birliği ile bir araya geldi

TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu dün akşam Kulüpler Birliği Vakfı üyeleri ile bir araya geldi. Hacıosmanoğlu, kulüplerin şikayetlerini dinlerken, adaylığıyla ilgili sunum yaptı, projelerini anlattı.

Mecnun Otyakmaz, Hacıosmanoğlu'nun listesinde

Öte yandan Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz, TFF Başkan Adayı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun listesine girdi.

Bayram Saral ve Abdullah Bayraktar'nı da Hacıosmanoğlu'nun listesinde yer alacağı öğrenildi.

Büyükekşi'den revizyon

Mehmet Büyükekşi'nin ise, yönetim kurulunda revizyon yaparak bazı kulüplerin tepkisini alan üyeler arasında görev değişimi yapmayı planladığı vurgulanıyor. 

İbrahim Burkay ve Yusuf Günay'ın listede yer alması beklenmezken,Talat Papatya ve Veysel Bilen'in Büyükekşi'nin listesinde yer alacağı öğrenildi.

Mehmet Baykan Divan başkanı oldu

TFF Genel Kurulu'nda Adana Demirspor Kulübü Başkanı Murat Sancak ve AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan'ın aday olduğu Divan Kurulu Başkanlığı'na 146 oyla Mehmet Baykan seçildi. Murat Sancak ise 84 oy aldı.

 

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan 

Delege sayısı 274'e ulaştı

TFF başkanlık seçimi için toplanan genel kurulda, mevcut delege katılımı an itibariyle 274'e ulaştı. Oy kullanabilir delege sayısı 321 olarak belirtilmişti.

PFDK cezalarının iptalinin görüşülmesi gündeme eklendi

PFDK tarafından geçen verilen hak mahrumiyeti ve para cezalarının iptalinin görüşülmesi maddesi oy çokluğuyla gündeme eklendi.

Yoğun güvenlik önlemleri alındı

Genel kurul için alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Otele girişte yapılan üst araması ve kontrollerin dışında, genel kurul salonuna girmeden de delegeler ve basın mensupları iki kez güvenlik kontrolünden geçti. Güvenlik güçleri, delegeler ve basın mensupları alınmadan genel kurulun yapıldığı salonda arama yaptı.

Mehmet Büyükekşi ve İbrahim Hacıosmanoğlu'nun listeleri belli oldu

Buna göre TFF Başkan Adayı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun yönetim kurulu asil listesi şöyle:

  • Mecnun Otyakmaz
  • Bayram Saral
  • Zehra Neşe Kavak
  • Lale Cender
  • Fuat Gökdaş
  • Cengiz Gökay
  • Zafer Bahadır Saraç
  • Mevlüt Aktan
  • Bayram Akgül
  • Hasan Surözü
  • Ceyhun Kazancı
  • Mustafa Temel Bozbağ
  • Ural Aküzüm
  • Bilal Aslan


TFF Başkan Adayı Mehmet Büyükekşi'nin asil listesinde yer alan isimler ise şu şekilde:

  • Mustafa Eröğüt
  • Alkın Kalkavan
  • Yalçın Orhan
  • Müslüm Özmen
  • Hamit Altıntop
  • Ali Düşmez
  • Volkan Can
  • Ruşen Çetin
  • Haluk Kalyoncu
  • Ramazan Üçdan
  • Şafak Müderrisgil
  • Talat Papatya
  • Yunus Egemenoğlu
  • Veysel Bilen


23 ıslak imza geçersiz sayıldı

İki başkan adayının seçime katılabilmesi için Divan Kurulu Başkanlığı'na sunduğu ıslak imzalar yeniden sayıldı. Sayımda 23 ıslak imzanın iki adaya da kullanıldığı tespit edildi ve bu oylar gezersiz sayıldı. Yapılan son sayıma göre

Mehmet Büyükekşi 160 oy, İbrahim Hacıosmanoğlu ise 72 oy ile seçime katılmaya hak kazandı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile kurulları oy çokluğuyla ibra edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, yönetim kurulu ve denetleme kurulu, 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihlerindeki hesap ve faaliyetleriyle ilgili oy çokluğuyla ibra edildi.

Mevcut TFF Başkanı ve başkan adayı Mehmet Büyükekşi’nin, diğer aday İbrahim Hacıosmanoğlu ile yarıştığı TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu, Ankara'da bir otelde devam ediyor. Genel kurulda TFF başkanı, yönetim kurulu ve denetleme kurulu ile ilgili ibra oylaması yapıldı. Başkan Büyükekşi, yönetim kurulu ve denetleme kurulunun 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasındaki hesap ve faaliyetleri oy çokluğuyla ibra edildi.

Öte yandan, federasyonun 1 Haziran 2024 ile 31 Mayıs 2025 dönemindeki tahmini bütçesi de oy çokluğu ile kabul edildi. TFF Yönetim Kurulu'na da gerektiğinde bütçe tadilleri yapmak, taşınmaz alımı ve satımı ile ayni haklar tesisi için yetki verildi.

Sandık sonuçları

1. sandık

Hacıosmanoğlu: 25

Büyükekşi: 15


2. sandık

Hacıosmanoğlu: 14

Büyükekşi: 21


3. sandık

Hacıosmanoğlu: 17

Büyükekşi: 23


4. sandık

Hacıosmanoğlu: 18

Büyükekşi: 19


5. sandık

Hacıosmanoğlu: 15

Büyükekşi: 15


Toplam

Hacıosmanoğlu: 89

Büyükekşi: 93

TFF'nin yeni başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu seçildi

269 geçerli oyun 134'ünü alan İbrahim Hacıosmanoğlu TFF Başkanı seçildi. Diğer aday Mehmet Büyükekşi ise 129 oyda kaldı. 5 oyla kaybettiği görülen Büyükekşi, bir sandığa itiraz etti.

Hacıosmanoğlu'ndan ilk açıklama

TFF'nin yeni başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, "Futbolun adil yönetilmesi gerektiğine inanarak yola çıktık. Ben bir şey kazanmadım, Türk futbolu kazandı. İlk önce kardeşliği yayacağız. Bir adım gelene 10 adım gideceğiz. Oldu bittiye getirmeyeceğiz. Biz yaptık, uyacaksın demeyeceğiz. Sorunları masaya koyacağız. Bizdeki ve kulüplerin yetkili arkadaşları beraber çözeceğiz" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler