TFF'den beIN Sports'a hukuki süreç! İşte kritik zirveden çıkan kararlar

07.06.2021 - 18:20 | Son Güncellenme: 08.06.2021 - 11:24

Kulüpler Birliği, TFF Başkanı Nihat Özdemir ile bir araya gelerek, Süper Lig’deki yabancı sınırı, küme düşme, transfer limiti ve yayın gelirlerini tartıştı.

TFF'den beIN Sports'a hukuki süreç! İşte kritik zirveden çıkan kararlar

Salim MANAV-AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), kulüplerle görüşmeden yabancı kuralında değişiklik ilan etmesiyle oluşan kaos ve yayıncı kuruluş krizi bugün masaya yatırıldı. Kulüpler Birliği Vakfı’na üye 20 Süper Lig kulübünün yöneticileri, İstanbul Conrad Otel'de toplandı.

Özdemir: beIN Sports taksidini ödemedi

Toplantıya katılan ve görüşme bittikten sonra Ahmet Nur Çebi ile beraber açıklama yapan TFF Başkanı Nihat Özdemir, bütün taleplerin değerlendirileceğini söyledi. Kulüplerin sık sık şikayetçi olduğu yayıncı kurluşa ayrı paragraf açan TFF Başkanı, "Bugün beIN Sports’la yaşanan sorunlar da masaya yatırıldı. 2 milyar 600 milyon TL gibi bir rakama anlaşmıştık. Ödemeleri gereken son taksidi ödemediler. Bugün itibariyle hukuki işlemleri başlatacağız" dedi.

Yabancı kuralı yeniden değerlendirilecek 

Özdemir yabancı kuralı hakkında ise şu açıklamayı yaptı:

"Bizden istedikleri 1 yıl evvel önce almış olduğumuz yabancı futbolcu sayısındaki kısıtlamanın devam etmesiydi (14 yabancı). Biz bu kararı alırken federasyonda çok uzun zaman düşündük. Geçen yıl Türkiye’de oynayan takımların yabancı ortalaması 7,12’ydi. Bunu yönetim kurulunda çalışırken bir daha değerlendirdik ve 8 oyuncu ancak sahada oynayabilir diye bir karar aldık. Kulüplerimiz, geçen yıl ertelediğimiz bu kararın 1 yıl daha ertelenmesini talep etti. Biz bu isteği yönetim kurulumuzda değerlendireceğiz." 

Transfer harcama limitleri için kulüplere yeşil ışık

Süper Lig kulüplerinin, takım harcama limitlerinin tekrar gözden geçirilmesini de talep ettiğini anlatan Özdemir, "Evet, takımlarımız pandemiden ötürü seyirci sayılarından mahrum oldular. Saha içi reklamlarından mahrum oldular. Bunların değerlendirilmesi gerektiğini bize ifade ettiler. Biz de bunları değerlendireceğiz" dedi. 

'Ödemelerde kur sabitlensin isteği' dikkate alınacak

Nihat Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha başka bir konu, yabancı kurlardaki artıştan kaynaklanıyor. Futbolcu ödemelerinin yabancı kur üzerinden yapıldığını biliyoruz. Bu kur artışı için sabitleme görüşleri var. Bunu değerlendirmeye alacağız.

 

Bilançosu düzgün kulüplere ek gelir

Nihat Özdemir kulüplere sağlanacak kolaylıklardan birini de şöyle açıkladı: "Ayrıca, hiç borcu olmayan; bilançosu düzgün olan kulüplerimizin sağladığı sponsorluk gelirleri, futbolcu satışlarından gelirler ve reklam gelirlerinin normal statümüze göre ancak 1/3’ünü kullanabiliyorlardı. Eğer bilanço temizse tamamını kullanacaklar. Eğer bilançosu kötüyse eskide olduğu gibi 1/3’ünü kullanacaklar. Bunları da değerlendireceğiz." 

'Avrupa'da ligler 20 takımdan 18'e düşmeye çalışıyor'

TFF Başkanı Nihat Özdemir son olarak Süper Lig'deki takım sayısı hakkında, "Avrupa'da ülkeler 20 takımlı ligden 18'e düşmeye çalışıyor. Takvimler çok sıkışıyor. Biz 4 takım düşürmeye karar verdik. Kulüplerin talebi oldu, değerlendireceğiz" yorumunu yaptı.

Çebi: 'Özdemir'e sıkıntımız var' dedik

Kulüpler Birliği ve Beşiktaş'ın başkanı Ahmet Nur Çebi ise toplantının ardından şunları söyledi: “Sağ olsunlar bizi kırmayıp buraya kadar geldiler. Onurlandırdılar. Sayın başkanımızdan bugün yabancı sayısının 1 yıl daha ertelenmesini istedik. Sıkıntılarımız var dedik.

 

 

TFF'nin kararlarında yumuşama mesajı

Aslına baktığınızda sahada 11 yabancının olması hoş değil. Ancak limitler konusunda hoşgörüye ihtiyacımız olduğunu istirham ettik. Ve yayıncı kuruluşuyla ilgili bir görüşme gerçekleştirdik. Şu ana kadar almış olduğunuz kararlardan biraz yumuşama hissettim."

Ali Koç toplantıdan basket maçına gitti

Öte yandan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, takımının Anadolu Efes ile oynadığı basketbol maçına yetişebilmek için toplantının sonunu beklemeden ayrıldı. Galatasaray adına ise görüşmeye Başkan Mustafa Cengiz ile Abdurrahim Albayrak beraber geldi. Albayrak başkanından önce otelden ayrıldı. 

Senin için hazırladığımız haberler