TFF'den büyük operasyon! Statlarda çalışma var

06.06.2022 - 13:39 | Son Güncellenme: 06.06.2022 - 13:47

Yeni sezondan itibaren VAR sistemi TFF 1. Lig maçlarında uygulanacak. Federasyon bu nedenle hem hakemlerle hem de statlarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

TFF'den büyük operasyon! Statlarda çalışma var

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Süper Lig’de dördüncü sezonunu geride bırakan ancak tartışmaların azalmasını sağlayamayan VAR sistemi, yeni sezonda TFF 1. Lig’de de uygulanacak. Türkiye Futbol Federasyonu 16 Aralık 2021 günü yaptığı açıklamada 1. Lig’de 2022/23 sezonu itibarıyla VAR sisteminin uygulanacağını duyurmuştu.

Avrupa ülkelerinden sonra Türkiye'de alt lige VAR geldi

Tüm dünyada kadınlarda ve erkelerde çok sayıda lig, kupa ve uluslararası turnuvalarda kullanılan VAR, ülkelerin ikinci liglerinde ilk olarak Bundesliga 2’de uygulanmaya başladı. Daha sonra İtalya Serie B, La Liga 2, Brezilya alt ligleri, Kore Lig 2’de de kullanıma sunuldu. TFF de 1. Lig kulüplerinden gelen talep doğrultusunda önümüzdeki sezondan başlayarak Süper Lig’in bir alt liginde VAR teknolojisini kullanacak.

TFF hakemleri eğitiyor

Bu kararın ardından VAR eğitimlerini arttıran TFF, Süper Lig maçlarına 2 AVAR atamaya başladı. Bununla birlikte 1. Lig maçı dahi seyretmemiş alt liglerden genç hakemler de dahil çok sayıda hakemin gerçek zamanlı olarak tecrübe kazanması amaçlandı. Ayrıca bu hakemlerin teorik eğitimleri de gruplar halinde halen sürdürülüyor.

İlgini Çekebilir
Ali Koç'un FETÖ imasına Büyükekşi'den yanıt: "Cümleye dostum diye başlayıp..."
Habere Git

Nitelik mi önemli nicelik mi?

Şu anda 200’e yakın VAR sertifikası almış hakem olduğu tahmin edilirken MHK’nin bu kadar insana ihtiyacı var mı yoksa daha az sayıda doğru hakemi seçip onların kalitesini arttırmak mı daha iyi, bu tartışılacak bir konu. Bunu başka bir yazıya bırakıp teknik donanım konusunda neler yapılacak ona bakalım.

Olimpiyat Stadı hariç bütün statlarda altyapı var

Süper Lig’de oynanan karşılaşmalarda Atatürk Olimpiyat Stadı hariç kulüplerin statlarında Türk Telekom’un döşediği fiber optik kablolar üzerinden Riva’daki VAR merkezi ile doğrudan bağlantı kuruluyor. Kablo düzeni olmayan Atatürk Olimpiyat Stadı ve kupa maçlarında son 16 turuna kalan Süper Lig’in dışındaki kulüplere ait diğer statlara ise mobil VAR aracı gönderiliyor.

Mobil araç yerine fiber kablo

Ancak mobil araç TFF için ekstra maliyet anlamına geliyor. Aracın ve görevlilerin seyahat harcamaları oldukça yüklü meblağlara ulaşıyor. Bu nedenle TFF, 1. Lig’de gelecek sezon yer alacak Altay, Göztepe, Rizespor ve Yeni Malatya gibi Süper Lig’den düşen takımların dışında kalan takımların statlarına fiber optik kablolar döşeyerek maçların Riva’daki VAR merkezinden izlenmesini sağlayacak.

 

Ayrıca bu sezon Süper Lig’e yükselen Ankaragücü’nün Eryaman Stadı’na da fiber optik kablo döşenecek. Ümraniyespor ve İstanbulspor’un maçlarını hangi stadyumda oynayacakları ise henüz tam olarak netleşmediğinden bu takımlarla ilgili durum daha sonra belli olacak.

Senin için hazırladığımız haberler