TFF'den Fenerbahçe'ye 'Be Fair' yasağı

Orhan Gülek
11.08.2021 - 16:22 | Son Güncellenme: 12.08.2021 - 00:14

Türkiye Futbol Federasyonu TFF, Fenerbahçe'nin yayıncı kuruluş markası veya logosu aleyhine protesto amaçlı tutumunu yasakladı.

TFF'den Fenerbahçe'ye 'Be Fair' yasağı

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig ve 1. Lig yayın talimatını yayınladı. Talimatta en dikkat çeken nokta kulüplerin Yayıncı Kuruluş markası veya logosu aleyhine protesto amaçlı tutum, davranış ve eylemlerde bulunmasının yasaklanması oldu. Geçen sezon Fenerbahçe ile yayıncı kuruluş beIN Sports sarı lacivertlilerin protesto için giydiği "Be Fair" tişörtü yüzünden mahkemelik olmuştu.

Yayıncının logosu talimatta!

TFF'nin kulüplere getirdiği yayın şartları 8. maddede yer aldı. Madde şöyle:
"Kulüpler, Yayıncı Kuruluşa tanınan tüm hak ve yetkilere uygun hareket etmek, basına açık tüm antrenman ve etkinliklerine resmi Yayıncı Kuruluş görevlilerinin katılmasına izin vermek,
Yayıncı Kuruluş görevlilerinin görevlerini yerine getirmelerini engelleyici veya zorlaştırıcı tutum ve davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür. Bu kapsamda kulüpler, kulüp yöneticileri, görevlileri ve futbolcularının müsabakalarda;

a) Yayıncı Kuruluş markası veya logosu aleyhine protesto amaçlı tutum, davranış ve eylemlerde bulunmaları,

b) Yayıncı Kuruluşun münhasır yayın haklarını ihlal edecek şekilde oyun alanı ve tribünden görüntü almaları, kayıt yapmaları ve sosyal medya dahil olmak üzere herhangi bir mecrada yayınlamaları veya paylaşımda bulunmaları yasaktır.

Ağır ceza varTalimatın 9. maddesindeyse kulüplere verilecek cezalar bulunuyor. Madde şöyle:

8. fıkrada yer alan yükümlülük ve yasakların ihlali halinde kulüplere:

a) Süper Lig’de ilk ihlalde 250.000.-TL, ikinci ihlalde 500.000.-TL, üçüncü ihlalde 1.000.000.-TL, dört ve üstü ihlalde 1.500.000.-TL para cezası;

b) TFF 1. Lig’de ilk ihlalde 100.000.-TL, ikinci ihlalde 200.000.-TL, üçüncü ihlalde 400.000.-TL, dört ve üstü ihlalde 1.000.000.-TL para cezası verilir.

Yayıncı kuruluşa 'küfür' ve düzgün Türkçe ayarı

TFF, yayıncı kuruluşa için de bazı kurallar koydu.  Geçen yıl Karagümrük- Konyaspor maçında Fenerbahçe'ye edilen küfürlerin ekrana verilmesi sarı lacivertlilerde infial yaratmıştı. Bu konu yayın talimatına girerken dikkat çeken başka bir konu ise düzgün Türkçe şartı oldu.

Yeni talimat şöyle:  Yayıncı kuruluş ve tüm mensupları müsabakaların yayını esnasında ve müsabakaların yayınına ilişkin her türlü haber, içerik, program ve açıklamalarında tüm yasal mevzuat ile TFF, UEFA ve FIFA’nın talimat ve düzenlemelerine uygun hareket etmek zorundadır. 

Yayıncı kuruluş ve tüm mensuplarının müsabakaların yayını esnasında ve müsabakaların yayınına ilişkin her türlü haber, içerik, program ve açıklamalarında düzgün bir Türkçe kullanması zorunlu olup, kaba, kişilik haklarına aykırılık, hakaret, ırkçılık ve ayrımcılık içeren, taraflı ve futbolun değerini zedeleyecek dil ve üslup kullanamaz. Müsabakaların yayınına ilişkin kullanılan her türlü prodüksiyon ve ses efekti kaba, kişilik haklarına aykırılık, hakaret, ırkçılık ve ayrımcılık içeren, taraflı ve futbolun değerini zedeleyecek dil ve üslupta olamaz."

Fenerbahçe ile beIN Sports mahkemelik olmuştu

Geçen sezon kendilerine karşı adil davranılmadığını idda eden Fenerbahçe, yayıncı kuruluşu protesto etmek için birçok eylem yapmıştı. Futbolcu ve teknik direktörler "Be Fair" tişörtleriyle röportaj vermiş, bunlar yayıncı kuruluş tarafından sansürlenmişti. Fenerbahçe ile beIN Sports mahkemelik olmuş, en son sarı lacivertli kulüp 18 Temmuz'da şu açıklamayı yapmıştı: "beIN Media Group şirketi, Kulübümüze yönelik Marka (Tecavüzün Tespiti İstemli) dava açmış ve mahkeme "Be Fair" sloganının kullanılmaması yönünde "ihtiyati tedbir talebinin kabulüne" karar vermişti. Sonrasında Kulübümüzün yaptığı başvuru neticesinde tedbir kararı kaldırılırken, beIN Media Group şirketinin tedbir kaldırma kararına karşı istinaf talebi İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından kesin olarak oy birliğiyle reddedildi."

Başkan Koç "Para aldığı ortaya çıkarsa şaşırmam" demişti

TFF'nin aldığı bu kararla mahkeme sürerken Fenerbahçe'nin ' Be Fair' tişörtüyle protesto yapmasının önüne geçildi. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 9 Haziran'da yaptığı açıklamada TFF'de bulunan kişilerin yayıncı kuruluşla ilişkilerinin sorgulanması gerektiğini söylemişti. Koç, beIN Sports'un kulüplere verilecek paradan devamlı indirim yaptığını belirterek "Yapılan ihale sonrası şartlara uymayarak bu şekilde mağdur olunmasını Katar'ın bir şirketi nasıl yapıyor? Bir yerden güvence almadan olmaz. Bu kadar indirim almak için, yarın öbür gün birisi para almış bunun için deseler kimse şaşırmaz" ifadesini kullanmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler