TFF’den gece yarısı operasyonu! Takımlar artık...

22.10.2020 - 11:06 | Son Güncellenme: 22.10.2020 - 12:55

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un şampiyonluk parolasıyla yola çıktığı Süper Lig’de koronavirüs talimatı değişti. Nihat Özdemir başkanlığındaki TFF'nin, Covid-19 talimatında neden değişiklik yaptığı ortaya çıktı. Takımlar pandemi döneminde kaç sağlıklı oyuncu ile maç çıkabilecek?

TFF’den gece yarısı operasyonu! Takımlar artık...

Hüseyin ÖZKÖK-AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) son günlerde kulüplerde görülen yüksek pozitif vaka sayısı sonrası maçların ertelenmesi üzerine, Covid-19 Talimatında değişiklik yaparak bunu dün gece geç saatlerde duyurdu. 27 Ekim günü yürürlüğe girecek talimatta maçların ertelenmesinin mümkün olduğunca önüne geçmeyi amaçlayan ek tedbirler alındı.

Süper Lig ve TFF 1. Lig için yeni kararlar

Yeni yapılan talimat değişikliğinde Süper Lig ve TFF 1. Lig takımları için bu sezon tanınan 30 kişilik A Takım listesinde eksik oyuncu bildiren kulüplere bu eksik kontenjanlarını 2000 ve yukarısı doğumlu testi yapılmış oyuncuyla doldurma zorunluluğu getirildi. Ayrıca ligin ilk yarısında kadrodaki oyuncu sayısının 14’ün altına inmesi durumunda karşılamaların ileri bir tarihe erteleneceği ifade edildi. 

Geçici Madde 2 b fıkrası ile birlikte Süper Lig ve TFF 1. Lig’deki takımların ligin ikinci yarısından itibaren 30 kişilik kadrolarına 2000 veya yukarısı doğumlu ve A Milli Takım’da oynama uygunluğuna sahip 5 oyuncuyu ekleyerek toplam 35 oyuncuya her maç öncesi test yapma zorunluluğu getirildi. 

Bununla birlikte TFF, 30 oyuncu yerine 35 oyuncu üzerinden kadrodaki oyuncu sayısının 14’ün altına düşmesi durumunda maçların ertelenebileceğini karara bağladı.

Kupada hükmen yenilgi geldi

TFF daha önce de 30 Eylül günü yaptığı talimat değişikliğinde Ziraat Türkiye Kupası’nda müsabakaların ertelenmeyerek kadrosu pozitif vakalar nedeniyle 14 futbolcunun altına inen takımların hükmen yenik sayılacağı ancak gelecek yıl kupadan ihraç edilmeyeceklerini açıklamıştı. Alınan kararlar sıkışık ve artık neredeyse yer olmayan takvimde maçların ertelenmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

TFF’nin internet sitesinde yayınlanan ilgili maddeler...

MADDE 7 – İLAVE SAĞLIK TEDBİRLERİ

8- Takımların A Takım Listesinde bulunan futbolculardan test sonuçlarına göre müsabakalarda görev alacak olanların sayısı 14 futbolcunun altına inmesi halinde, müsabaka oynatılmayarak TFF tarafından ileri bir tarihe ertelenir. Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarında anılan hüküm uygulanmaz ve A Takım Listesindeki oyuncu sayısının 14’ün altına inmiş olması sebebiyle Ziraat Türkiye Kupası müsabakaları ertelenmez. Kulüp/kulüplerin bu sebeple müsabakaya katılmaması halinde hükmen mağlubiyet kararı verilmekle birlikte, anılan kulüp/kulüpler hakkında Ziraat Türkiye Kupası Statüsü’nün 8. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen takip eden sezonda Ziraat Türkiye Kupası’nda yer alamayacağına dair hüküm uygulanmaz.

Milli takıma uygun olma kriteri var

GEÇİCİ MADDE - 2

İşbu talimatın 7. Maddesinin 8. Fıkrası 27.10.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

8- A Takım Listesindeki oyuncu sayısı Lig Statülerinde belirtilen maksimum sayıdan eksik olan kulüpler, müsabakalarda oynama uygunluğu olan 01.01.2000 ve daha sonra doğmuş olan Türkiye A Milli Takımında oynama uygunluğu bulunan futbolcularına eksik olan sayı kadar her müsabakadan önce işbu talimatta belirtilen süreler içerisinde test yaptırmak zorundadır.

a) Test yaptırılması zorunlu olan futbolculardan (Süper Lig ve TFF 1. Lig 30 futbolcu, Misli.com 2 ve 3. Lig 25 futbolcu) test sonuçlarına göre müsabakada görev alacak futbolcu sayısının pozitif vakalar sebebiyle 14’ün altına inmesi halinde, müsabaka oynatılmayarak ileri bir tarihe ertelenir.

b) 2020 – 2021 Sezonu ikinci devresinin ilk resmi lig müsabakasından itibaren Süper Lig ve TFF 1. Ligde bulunan kulüpler yukarıda belirtilen düzenlemeye ilave olarak her bir resmi lig müsabakasından önce işbu talimatta belirtilen süreler içerisinde Lig statülerinin oyuncu uygunluğu bölümünde belirtilen 01.01.2000 ve daha sonra doğmuş Türkiye A Milli Takımında oynama uygunluğu bulunan Genç futbolculardan en az 5 futbolcu daha olmak üzere toplam 35 futbolcularına test yaptırmak zorundadır.

c) 2020 – 2021 Sezonu ikinci devresinin ilk resmi lig müsabakasından itibaren Süper Lig ve TFF 1. Ligde test yaptırması zorunlu olan 35 futbolcudan test sonuçlarına göre müsabakada görev yapacak futbolcu sayısının pozitif vakalar sebebiyle 14’ün altına inmesi halinde müsabaka ileri bir tarihe ertelenir.

d) Ziraat Türkiye Kupası müsabakaları pozitif vakalar sebebiyle oyuncu sayısının yukarıda belirlenen sayıların altına inmesi halinde ertelenmez. Kulüp/kulüplerin bu sebeple müsabakaya katılmaması halinde hükmen mağlubiyet kararı verilmekle birlikte, anılan kulüp/kulüpler hakkında Ziraat Türkiye Kupası Statüsü’nün 8. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen takip eden sezonda Ziraat Türkiye Kupası’nda yer alamayacağına dair hüküm uygulanmaz.

Senin için hazırladığımız haberler