TFF'den tarihi adım! VAR kayıtları soruşturmasının detayları!

09.11.2023 - 22:13 | Son Güncellenme: 10.11.2023 - 00:23

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), gündemdeki konularla ilgili açıklama yayımladı. VAR odası kayıtlarının eski hakem Cüneyt Çakır'a gitmesiyle ilgili soruşturmanın detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

TFF'den tarihi adım! VAR kayıtları soruşturmasının detayları!

AJANSSPOR - HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), VAR odası kayıtlarının eski yardımcı hakem Tarık Ongun tarafından eski hakem Cüneyt Çakır'a verildiği iddiasıyla ilgili açıklama yayımladı.

Açıklamada, "04.04.2022 tarihinde MHK, Tarık Ongun'un 26.11.2021 tarihinde AVAR olarak görevli olduğu bir müsabaka öncesinde kendisinin görevli olmadığı ve bir önceki hafta önce oynanan müsabakanın VAR kayıtlarını dinlediğine yönelik iddialarla ilgili Hukuk Müşavirliği'ne başvurmuştur. İddia edildiği gibi bir sezonluk değil bir tek maça ilişkin VAR kayıtlarının dinlendiği iddiası yer almıştır. Hukuk Müşavirliği; yaptığı incelemeler, ilgili kişilerden ve şahitlerden aldığı yazılı ve imzalı beyanlar neticesinde bu iddiayı destekler nitelikte herhangi bir bulguya rastlamamıştır.

Bir TFF Genel Kurul Üyesi tarafından yeniden gündeme getirilen iddialarla ilgili 01.11.2023 tarihinde YK kararı alınmış olup, MHK'dan Tarık Ongun'la ilgili iddiaların yeniden incelenmesi talep edilmiştir" denildi. 

Açıklamanın devamında MHK'nın konuyla ilgili soruşturma talebi ve Hukuk Kurulu'nun kararı paylaşıldı.

EK-6''daki paylaşımdaki tutanakta konuyla ilgili ifadelere ve Yaşar Kemal Uğurlu'nun dönemin MHK başkanı Ferhad Gündoğdu'ya ilettiği yer verildi:

Tutanakta şu ifadeler yer alıyor:

"Süper Lig hakemlerinden Yaşar Kemal Uğurlu'nun MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'ya kendisinin 13. haftada görevli olduğu Gs-Fb müsabakasının VAR kayıtlarının bir hafta sonra yetkisiz bir şekilde Tarık Ongun tarafından dinlendiğini ve bu olaya bizzat orada görevli Özgüç Türkalp tarafından şahit olunduğu iletilmiştir. 

Bu bilgi MHK başkanı tarafından araştırılmış ve olaya şahit olan Özgüç Türkalp dinlenmiştir. Edinilen bu bilgiler ışığında ve bir süre önce Cüneyt Çakır tarafından 'Bende tüm VAR kayıtları mevcut" ifadesini telefonda MHK başkanına söylemesi üzerine anılan olayın açıklığa kavuşturulması amacıyla hukuki işlem başlatılmasına karar verilmiştir. 

Bu sırada VAR kayıtlarının sözleşme yapılan firmadan talebi ile ilgili de işlem başlatılmıştır. Öncelikle sözleşmeye ulaşılmaya çalışılmaş ancak temin edilememiştir. LOG kayıtlarının hukuki yollar ile temininin sağlanması için de Hukuk Müşavirliği'nden talep edilmiştir. 

İşbu tutanaktaki bilgiler MHK PMİK ile paylaşılmış ve tutanak altına alınmasına karar verilmiştir. 

Yunus Yıldırım  Ahmet Şahin  Ferhat Gündoğdu"

Galatasaray-Fenerbahçe maçı sonrası Burak Elmas'tan tepki gelmişti

21 Kasım 2021'de oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçı 2-1 konuk ekibin üstünlüğüyle tamamlanmış; maç sonrası dönemin Galatasaray başkanı Burak Elmas sert açıklamalar yapmıştı. Elmas, "Halil Umut Meler’in maç raporunun açıklanmasını da isteyeceğim. Bazı kulüplere verildiğini biliyoruz. Biz de bu raporların kamuoyuyla paylaşılmasını isteyeceğiz. Hakem performansının nasıl değerlendirildiğini hepimiz görmüş olacağız. Gözlemcilerin de performansını değerlendirme şansı bulacağız" açıklamasını yapmıştı. 

Hukuk Kurulu yeterli delil bulamadı

Gizli ibareli tutanakta 27 Nisan 2022 tarihli soruşturmanın detaylarına ve Hukuk Kurulu'nun Merkez Hakem Kurulu başkanlığına gönderdiği yazı yer aldı. 

Hedefteki isim Tarık Ongun, iddiaları yalanlarken; Özgüç Türkalp, Ongun'un Galatasaray-Fenerbahçe maçının VAR kayıtlarını dinlediğini savundu. 

Yazıda Tarık Ongun'un o tarihte AVAR olarak görevli olduğu Medipol Başakşehir-Altayspor maçı öncesinde görevli olmadığı herhangi bir müsabakaya ilişkin VAR kayıtlarını dinlediğine dair hiçbir anımsaması olmadığını beyan ettiği; ancak Özgüç Türkalp'ın Tarık Ongun'un bir hafta önce oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçında OFR ile iptal edilen golün kayıtlarına bakmak için operatörden talepten bulunduğu, operatören bilgisayarı açtığı, Tarık Ongun'un kulaktan dinleme yapıp yapmayacağı talebinde bulunduğu, operatörün kulaktan verdiği ve yaşananları dinlediği sonradan odadan çıktıklarını söylediği yer aldı.  

Serkan Ok ise aynı tarih ve saatte VAR merkezinde AVAR olarak görevli olduğunu, iddia edilen olayın üzerinden uzun bir süre (4 ay) geçtiğini belirtilen olayı hatırlamadığını;  Barış Şimşek'in o tarihte ve saatte VAR merkezinde bulunmadığından konu ile ilgili bilgisi bulunmadığını, Alper Ulusoy o tarihte VAR merkezinde görevli olduğunu, iddia edilen olaya ait herhangi, bir ses kaydını kulağı ile duymadığını beyan ettiğini beyan etti. 

VAR odası teknisyenlerinin böyle bir olayın gerçekleşmediğini beyan ettiği kaydedilen yazıda, log kayıtlarının da olmaması üzerine de Hukuk Müşavirliği'nin o aşamada disiplin soruşturması açmak için yeterli delil olmadığı kanaatine vardığı belirtildri. Ancak Hakem Kurulu tarafından başka deliller sunulması durumunda konunun yeniden değerlendirileceği bildirildi.

Tarık Ongun'un savunması

Tarık Ongun savunmasında yaşananları anımsamadığını bildirirken, "04.04.2022 tarihinde; 2022-23 Sayılı, "VAR kayıtları" Konulu; tarafıma yönelttiğiniz soruya cevaben, 26.11.2021 tarihinde AVAR olarak görevli olduğum Medipol Başakşehir - Altayspor müsabakası, öncesinde, şahsen görevli olmadığım herhangi bir müsabakaya ilişkin VAR kayıtlarını dinlediğime dair hiçbir arımsamamm sözkonusu olmadığını beyan ederim" ifadelerini kullandı. 

Özgüç Türkalp'in ifadesi

Özgüç Türkalp'in el yazısıyla verdiği dilekçedeki ifadeler:  21.11.2021'de görevli olduğumuz M. Başakşehir-Altay  müsabakası için VAR merkezine Tarık Ongun ile beraber gittik ve müsabakanın hazırlıklarını yaptık. 

O sırada Tarık Ongun'un bir hafta önce oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçında OFR ile iptal edilen golün kayıtlarına bakmak için operatörden talepten bulunduğu, operatören bilgisayarı açtığı, Tarık Ongun'un kulaktan dinleme yapıp yapmayacağı talebinde bulunduğu, operatörün kulaktan verdiği ve yaşananları dinlediği sonradan odadan çıktık. Hatırladıklarım bundan ibarettir"

Erman Toroğlu'nun açıklamalarının ardından yeni soruşturma talebi

A Spor yorumcusu Erman Toroğlu'nun açıklamalarının ardından dosya yeniden açıldı. Göreve yeni gelen genel sekreter Taner Senseven imzasıyla 7 KAsım 2023'te MHK'ya gönderilen yazıda, "Merkez Hakem Kurulu'nun 26.03.2022 tarih ve 2022/09 sayılı toplantısında Süper Lig Yardımcı Hakemi Tank Ongun'un yetkisi olmadığı halde görevli olmadığı bir maçın VAR kayıtlarını dinlediğine yönelik edinilen bilgi ve beyanlar üzerine hukuk müşavirliğine sevk edilen dosyayla ilgili Hukuk Müşavirliğince yapılan inceleme sonucunda Hukuk Müşavirliğinin 27.04.2022 tarihli ve 2022-27 /67 sayılı Merkez Hakem Kurulu Başkanına hitaben yazdığı yazıyla, hakem Özgür Türkalp'in olay tarihinden 4 ay sonra yaptığı beyanları destekler başka herhangi yeterli bilgi, delile ulaşılamaması, olay tarihinde VAR Merkezinde görevli operatörler ve TFF teknisyenin böyle bir olay gerçekleşmediğini beyan etmeleri ile beyanlarını sunan diğer hakemlerin beyanlarının Özgüç Türkalp'in beyanlan ile örtüşmemesi nedeniyle bu aşamada disiplin soruşturması açmak için yeterli delil bulunmadığı kanaatine varıldığı ve bahse konu olay ve kişiler hakkında Merkez Hakem Kurulu tarafından ayrıntılı rapor ve delillerin sunulması halinde konunun Disiplin Müfettişliği tarafmdan yeniden değerlendirileceği bildirilmişse de bugüne kadar konuyla ilgili olarak Merkez Hakem Kurulu tarafından Hukuk Müşavirliğine aynntılı rapor veya delil sunulmamıştır.

Konuyla ilgili program yorumcusu eski hakem Erman Toroğlu tarafmdan A Spor kanalında 21.10.2023 tarihinde yayınlanan 90+1 isimli televizyon programmda soz konusu dosyayla ilgili evrakların bir yerde tıkandığı, Özgüç Türkalp tarafmdan verilen dilekçeyle ilgili herhangi bir işlemin yapılmadığı gibi iddiaların ortaya konmuş olması nedeniyle konunun tekrardan Merkez Hakem Kuruluna sorulmasına, Merkez Hakem Kurulunca degerlendirme yapılarak konuyla ilgili başkaca bir delil, belge, rapor var ise tarafımıza gönderilmesini hususunu bilgilerinize sunarım" denildi.

MHK'dan Ahmet İbanoğlu imzalı bir gün sonra yanıt

MHK, başkan Ahmet İbanoğlu imzasıyla Genel Sekreterliğe yanıtını bir gün sonra verdi ve "Hukuk müşavirliğince incelenen tutanaklarda yeterli delil bulunamadığını kanaatine varıldı" ifadeleri kullanıldı. 

İlgini Çekebilir
TFF kulüplere Passolig için yazı gönderdi! İşte o belge...
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler