TFF'den VAR ve Cüneyt Çakır açıklaması

10.07.2018 - 14:47 | Son Güncellenme: 10.07.2018 - 17:47

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Ali Düşmez, Lefter Küçükandonyadis sezonu öncesinde değerlendirmelerde bulundu. VAR uygulamasıyla ilgili bilgiler veren Düşmez, hakem Cüneyt Çakır’ın Dünya Kupası performansını da yorumladı.

TFF'den VAR ve Cüneyt Çakır açıklaması

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Ali Düşmez, Lefter Küçükandonyadis sezonu öncesinde değerlendirmelerde bulundu. VAR uygulamasıyla ilgili bilgiler veren Düşmez, hakem Cüneyt Çakır’ın Dünya Kupası performansını da yorumladı.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Ali Düşmez’in açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

"Bu sene hakem hatası çok daha az olacak"

Geçen sene tadı damağımızda kalan bir lig heyecanı yaşadık. Hem küme düşmede hem de şampiyonluk yarışında son yılların en heyecanlı ligi oldu. Bu sene çok daha ümitliyiz çünkü VAR devreye giriyor. Geçen sene hakem hataları düşüktü. %95 doğruluk oranı vardı. Dünya Kupası’nda VAR uygulandı ve %99’unda hakemlerin doğru karar verdiği görüldü. Bu sene ligde insan hatası, hakem hatası çok daha az olacak. Tüm kamuoyunun, tüm spor camiasının benimsediği bir ismi sezonun ismine verdik. Lefter Küçükandonyadis Sezonu olacak. Sevginin, barışın ve kardeşliğin, fair-play’in önde olduğu bir sezon temenni ediyor ve biliyorum.

Türkiye, VAR uygulaması için ne kadar hazır?

Dünya ile eş zamanlı olarak VAR sistemine geçiyoruz denebilir. İtalya’da ve Avrupa’da, belirli ülkelerde uygulandı. Dünya Kupası’nda da uygulanıyor. Biz de eğitim sürecimizi geçen sene tamamladık. Hatta Süper Lig’e çıkma play-off’larında uyguladık ve iyi neticeler aldık. Biz hazırız.

"VAR uygulaması futbolumuza kalite ve katkı getirecektir"

Önümüzdeki sezon VAR ve AVAR’ı (Yardımcı video hakem) uygulayacağız. Futbolumuza kalite ve katkı getireceğini düşünüyoruz. Dünya Kupası’nda da VAR ciddi bir testten geçti. Hakem hatalarının minimuma indiği bir Dünya Kupası gördük. Biz de aynı ümidi taşıyoruz. Tam manasıyla hazırız. Gelecek sezon insan ve hakem hatalarının çok aza indiği, olmadığı bir lig öngörüyoruz.

VAR hakemleri kimler olacak, ne zaman açıklanacak?

VAR ve AVAR için önümüzdeki günlerde zannediyorum MHK’den bir açıklama yapılacak. Şunu da ifade edeyim; Dünya Kupası’nda korkulan olmadı. Hem doğru olayları yakalama oranı çok yükseldi, hem de maçın durma handikabı olmadı. 25 saniye ve 80 saniye arasında pozisyonun karara bağlandığı bir düzen karşımızda. Bu bakımdan çok bir süre kaybımız yok. Hemen hemen 2.5-3.5 maç arasında değişen bir VAR’a başvurma durumu var. Ortalama 3 maçta VAR’a müracat oluyor. Futbolun heyecanını, kalitesini sekteye uğratacak bir düzen olmadığını Dünya Kupası’nda gördük.

"Cüneyt Çakır, geldiğimiz noktayı çok iyi özetliyor"

Türk futbolu hem maddi hem manevi güzel yerlerde. Seyirci sayımız ve rakamlar artıyor. TFF’nin lokomotifliği ile daha iyi yerlere gelecek. Cüneyt Çakır yarı final yönetiyor ve üzülüyoruz. Geldiğimiz noktayı ve çıtayı böyle özetleyebilirim. Hepimiz final yöneteceğini düşünüyorduk. Tüm basınıyla, kulüpleriyle, seyircisiyle ivmemizin ne kadar yükseldiğini kamuoyunun dikkatine sunmak istiyorum. Önümüzdeki günler yanlışlar yapmazsak, fair-play ve kaliteyi öne koyarsak futbol adına çok daha güzel günlerin bizi beklediğini ortaya koyabiliriz. Cüneyt Çakır’ın da daha yaşı genç. Çok daha güzel günlerde üst düzey maçları yöneteceğini de şimdiden öngördüğümü ifade etmek istiyorum.

Senin için hazırladığımız haberler