TFF’nin yeni Süper Lig futbolcu Uygunluğu Statüsünün şifreleri

Ali Bozkurt
13.01.2024 - 11:56 | Son Güncellenme: 13.01.2024 - 14:02

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Süper Lig Futbolcu Uygunluğu ile ilgili 5 yıllık yeni bir statü yayınladı. Bu statü içinde en çok merak edilen ise yabancı sınırı oldu.

TFF’nin yeni Süper Lig futbolcu Uygunluğu Statüsünün şifreleri

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Süper Lig Futbolcu Uygunluğu ile ilgili 5 yıllık yeni bir statü yayınladı. Bu statünün futbol kamuoyunu en yakından ilgilendiren maddesi ise yabancı sayısıydı. Yeni statüye göre 2024/25 sezonundan itibaren yabancı oyuncu sayısı ilk üç yıl için 12’ye, kalan iki yıl için de 11’e indirildi. 8+3 kuralı ise kaldırıldı. Takımlar ilk 11’de sınırsızca yabancı futbolcu oynatabilecekler. 

''Yabancı sınırına karşıyım''

Öncelikle söylemeliyim ki, ben talimatı genel itibarıyla gayet olumlu buldum. Öncelikle yabancı sınırlamasına her zaman karşı olduğumu belirtmeliyim. Ancak 14 yabancı ve ilk 11’de 8+3 kuralı bana göre tam bir garabetti. Çeşitli zamanlarda yaptığım yorumlarda “gerekiyorsa yabancı sayısını biraz düşürün ama bu 8+3 saçmalığını kaldırın” demiştim. TFF’nin bunda ısrar etmemesini gayet olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. 

''14 kişilik kadroya girmesi artık mümkün olmayacak''

Yeni statüde UEFA’nınkine benzer başka kararlar alınması da gayet isabetli olmuş. Önceki statüde kulübünde ve Federasyon çatısı altında yetişmiş futbolcuların 15-21 yaş arasında sadece 1 yıl süreyle Türkiye’de herhangi bir takımda forma giymesi yeterli oluyordu. Önümüzdeki sezondan itibaren ise bu süre UEFA standartlarına getirilerek 3 yıla çıkartıldı. Yani artık A Milli Takım’da oynama uygunluğuna sahip oyuncuların 14 kişilik kadroda yer alabilmeleri için kulüpte veya ülkede toplamda en az 3 yıl veya 36 ay forma giymiş olmaları gerekiyor. Bir yıl geçmişi olan futbolcunun 14 kişilik kadroya girmesi artık mümkün olmayacak. 

İlgini Çekebilir
İşte TFF'nin yenin yayın modeli! Bazı maçlar naklen yayınlanmayacak...
Habere Git

''2 oyuncu şartı da değiştirildi''

Daha önce kulüpte yetişmiş 4 Federasyon çatısı altında yetişmiş 2 oyuncu şartı da değiştirildi. Kadroda A Milli Takım’da oynama uygunluğuna sahip 14 oyuncunun ilk üç sezonda en az 2’sinin kalan iki sezonda da en az 3’ünün kulüpte yetişmiş olması gerekiyor. Bunun yanında en az 5 oyuncunun önümüzdeki beş sezonda da TFF çatısı altındaki kulüplerde yetişmiş olması gerekmekte. 

Önemli bulduğum değişikliklerden biri de şu;

''Atılan bu adımı olumlu buluyorum''

Yorumlarımda TFF’nin ve kulüplerin sırtını yurt dışında yetişmiş oyunculara dayadığını ve onların A Milli Takım’da oynama uygunluğu olan büyük çoğunluğunu burada serbestçe Türk statüsünde oynayabilmelerinin Türkiye’de oyuncu yetişmesindeki en önemli engellerden biri olduğunu belirtiyordum. Kulüpleri kendi topraklarında oyuncu yetiştirmekle fazla uğraşmadan yurt dışında yetişmiş ve A Milli oynama uygunluğu bulunan oyuncuları sınırsızca getirip Süper Lig’de oynatabiliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte kulüpler artık A Milli Takım’da oynama uygunluğu olan en fazla yurt dışında yetişmiş 7 oyuncuyu 26 kişilik kadroya yazabilecekler. Bu kararlar kulüpleri artık Türkiye’de oyuncu yetiştirme konusunda daha fazla aktif olmaya zorlayacaktır. Benim beklentilerimi tam karşılamasa da yine de atılan bu adımı olumlu buluyorum.

İlgini Çekebilir
TFF'den şehitlerimiz için karar!
Habere Git

''A takım kadrosunda sınırsızca yer alabilecekler''

Kulüplerin UEFA’da B listesi olarak adlandırılan genç oyuncuları 26 kişilik kadroya yazmak zorunda olmadan oynatmaları bu yeni statüde de aynen devam edecek. Buna göre beş sezon boyunca 15 yaşını tamamlamış 20 yaşını aşmamış ve kulübünde en az 6 ay tescili bulunan genç oyuncular A takım kadrosunda sınırsızca yer alabilecekler.  

''Kerem Demirbay, sözleşmesinin bitimiyle yabancı oyuncu statüsüne geçecek''

Bunların dışında TFF, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olarak A Takım Listesine yazılan 1 futbolcuyu ve Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmamakla birlikte Türk Vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olarak A Takım Listesine yazdıkları 1 futbolcuyu yabancı kontenjanına ek olarak oynatabilmeleri uygulamasını da kaldırdı. Şu anda bu statüde oynayan futbolcular sözleşmelerinin bitiminin ardından bu statülerini kaybederek yabancı statüsüne geçecekler. Sözleşmeleri sırasında ise yurt dışında yetişmiş 7 oyuncu kontenjanından kadroya girebilecekler. Örneğin, Galatasaray’da bu statüde oynayan Kerem Demirbay, sözleşmesinin bitimiyle yabancı oyuncu statüsüne geçecek. 

''26 kişilik kadroda yerli oyuncu olarak listeye yazılabilecekler''

Türk vatandaşlığına sonradan geçen yabancılar ise başka ülkelerin A Milli Futbol Takımında oynamamış, vatandaşlığa kabul için yapmış oldukları ilk müracaat tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra ve Türkiye Genç Milli Takımlarının herhangi bir yaş kategorisinin en az bir resmi müsabakasında oynamış olmaları koşulu ile 26 kişilik kadroda yerli oyuncu olarak listeye yazılabilecekler. 

İlgini Çekebilir
TFF, saldırı maddesinde değişiklik yaptı! Yeni fıkra eklendi...
Habere Git

''A takım kadrolarının 30’dan 26’ya indirilmesi...''

Diğer yandan kulüplerin A takım kadrolarının 30’dan 26’ya indirilmesi de yine başka olumlu bir karar. Böylece kadroların şişmesinin bir nebze de olsa önüne geçilmiş olacak. 

''Fon bedelleri ve teşvik sistemi ise daha sonra ilan edilecek''

TFF aynı statüye alt yapı fonları ve teşvik sistemi ile ilgili alınan yeni kararı da yazdı. Buna göre 2024- 2025 Sezonu Birinci Transfer ve Tescil Döneminden itibaren tescili yapılacak Türkiye A Milli Takımında Oynama Uygunluğu bulunmayan futbolcular için kulüplerden Federasyonca daha sonra belirlenecek esaslar çerçevesinde alt yapı fon bedeli alınacak. Bu fon bedellerinin büyük bir kısmı daha sonra belirlenecek usul ve esaslara göre Türkiye A Milli Takımında oynama uygunluğu bulunan futbolcu oynatan kulüplere yerli futbolcu teşvik fonu olarak geri ödenecek. Fon bedelleri ve teşvik sistemi ise daha sonra ilan edilecek.

Senin için hazırladığımız haberler