TFF’ye çağrı: Gurbetçiler yerli sayılmasın

23.08.2021 - 20:47 | Son Güncellenme: 24.08.2021 - 12:43

Ajansspor yazarı Hüseyin Özkök, Türkiye Futbol Federasyonu'nun yabancı kuralını değerlendirip; UEFA'nın 'gurbetçi' oyunculara yönelik genel yaklaşımından bahsetti. İşte detaylar...

TFF’ye çağrı: Gurbetçiler yerli sayılmasın

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR


Türk futbolunda bitmeyen tartışmaların başında da yabancı oyuncu kısıtlamaları gelir. Bugünün ve 70’li yıllardan bu yana görev yapan federasyon yönetimleri, kendi sorumluluklarında olan oyuncu yetiştirme düzeninin iyi çalışmamasını yabancı oyuncu sayısının yüksekliğine bağlamışlardır.

Altyapı imkanlarının zayıflığı, çocukların özellikle şehirlerde rant yüzünden top oynayacak alan bulamamaları ve bunlara federasyonların oynayacak saha sunmaması, yetiştirici antrenör eksikliği esas sorunlar olsa da her zaman işin kolayına kaçılmış ve oyuncu yetişmemesinde işaret parmakları hep yabancı oyunculara döndürülmüştür.

1977/78 sezonunda 2 yabancı ile başlayan Türkiye’nin en üst liginin yabancı hikayesi daha sonra sayıların artması ardından artılı düzenlemeler ile 2015 yılına kadar sürmüştü. 2015 yılında Yıldırım Demirören Federasyonu o dönem Türkiye Futbol Direktörü olarak sıfatlandırdığı Fatih Terim’in hazırladığı en az 14 yerli kuralına 2015/16 sezonu itibarıyla onay vererek ilk 11’de sınırsız yabancı oynayabilmesinin de önünü açmıştı. 

Yabancı oyuncu alma mecburiyeti olmayan bu kural 2020/21 sezonunun sonuna kadar sürdü. Çünkü Nihat Özdemir Federasyonu hala tam olarak anlaşılamayan bir nedenle bu kuralı ortadan kaldırıp bu sezon 8+6 (sahada en fazla 8 yabancı) 2022/23’te 7+5 (sahada en fazla 7 yabancı) 2023/24 için de 6+4 (sahada en fazla 6 yabancı) kuralını getirdi.

Peki TFF bu düzenlemeyi neden yaptı? Onlara göre amaç yerli oyuncuların şans bulması ve Türk futbolunun bundan kazançlı çıkması. Ama şunun cevabını vermeliler ki bunu konuyu hiçbir zaman dile getirmemişlerdir.

Yurt dışında yetişen oyuncular Türk olmalarına karşın “futbol yabancısı” değiller mi? Bu oyuncuların yurt dışından gelen yabancılardan en ufak bir farkı yoktur. Örneğin UEFA kendi kupalarında yer alan kulüplerin yurt dışında yetişen oyuncularını yerli olarak kabul etmemektedir. Transfer henüz tamamlanmadı ama şu anda Süper Lig kulüplerinde tam 75 yurt dışında yetişmiş Türk oyuncu bulunmaktadır.

Aslında Türk futbolunda yerli oyuncu yetişmemesinin en önemli sebeplerinden biri, yurtdışında yetişen Türk oyuncuların “milli takımda oynama uygunluğu” kılıfıyla yerli statüsünde oynamalarıdır. Burada oyuncu yetiştirme sorumluluğunun baş aktörü TFF, bu konuda kendi işini iyi yapmadığı için Türk futbolunu adeta yurtdışında yetişen Türk oyuncuların sırtına yüklemiş durumdadır.

Buradan TFF’ye açık çağrı yapıyorum. Madem Türkiye’de oyuncu yetiştirilmesini istiyorsunuz o zaman Türkiye’de yetişmeyen Türk oyuncuları da yerli kabul etmeyin ki zaten onlar yerli değiller. Milli Takımda oynasınlar ama ligde yerli sayılmasınlar. Buna cesaretiniz var mı? O zaman bu topraklardan oyuncu yetiştirme hedefinizin samimi olduğuna inanırım.

Diğer yandan ülkelerin üst düzey ligleri parasını TV yayınlarına abone olan seyircilerin ödediği şov olarak nitelenebilecek organizasyonlardır. Milyonlarca insan parasını ödedikleri üründe kısıtlamalar görmek istemiyorlar. Daha önceki kuralda olduğu gibi “en az şu kadar yerli oyuncu olacak” şeklinde bazı düzenlemeler getirilebilir. Ama kısıtlama ve yasaklar insanların görmek istediği şeyler değil.

Senin için hazırladığımız haberler