"TFF'ye soruyorum: Bunu nasıl yaptınız?"

03.02.2020 - 17:52 | Son Güncellenme: 03.02.2020 - 15:18

"TFF'ye soruyorum: Bunu nasıl yaptınız?"

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, beIN Sports'un konuğu oldu. Başkan Cengiz'in mali kongre, seçim tartışmaları, şampiyonluk yarışı, TFF ile ilişkiler, Fatih Terim ve Arda Turan hakkında açıklamalarda bulundu.

Mustafa Cengiz'in sözlerinden Ajansspor.com'un derledikleri şöyle:

 Maç bittiği andan itibaren çok mutluyuz. Geçen hafta Digitürk ile tarihi bir sözleşme imzaladık. Bu yayının hedeflerinden biri de bu. Biz 2009 yılından beri sadece Digitürk platformundayız. Rahmetli Özhan Canaydın zamanında kurulan TV'yi biz de başarıyla sürdürdük. Bizim görevimiz bu bayrağı daha ileriye götürmek. Bizde başkanların verdiği bir söz var. Bu yayını bütün platformlarda yayınlamak istiyorduk. Galatasaray, Süper Kupa'dan bu yana Türkiye'nin adını bütün dünyaya duyurdu. Şili'den Sibirya'ya, Kuzey Amerika'dan Vietnam'a GS TV'yi ulaştırmamız gerekiyor. Bundan sonra bütün platformlarda olabileceğiz. beIN Sports büyük bir fedakarlık yaptı ve sinyal hakkını bize devretmeye söz verdi.

Emek en yüce değerdir. Digiturk emek sarf ediyor, değer yaratıyor. Buna saygı göstermek ve bu değerin bedelini ödemek insanın yapabileceği en doğru işlerden biridir. Bu emeğin hakkını çalarsanız hırsızlık etmiş olursunuz. Kesinlikle korsanla mücadele etmek gerekir. Bu herkesin görevi olmalı.

"Kemerburgaz mücadelemiz 2 yıl sürdü. Batı ile Doğu bir araya gelse Florya olmaz demiştim, bu oldu. Bundan dolayı devletimize teşekkür ediyoruz. Burayı almak için bir bedel ödedik. 120 milyon + 37 milyon bedelle. Devlet desteği ile yaptık ama bu bir bağış değil. Legal sınırlar içinde yaptık. Zamanında devletten destek alarak bir noktaya geleceksiniz, sonra devlet desteği alanları eleştireceksiniz. Bu drama, trajikomik bir durum. Kemerburgaz'da 6 sahayı realize etmek zorundayız.Florya'dan TT Stadyumu'na gitmek 1.5 saat sürüyor. Kemerburgaz arazisinde ruhsatı iptal edilen madencinin tahliyesine fiziki olarak başlandı. Kemerburgaz projemiz hazır. Yıkım tahliye olayı bitince realizasyona geçeceğiz. Buradaki yatırım 150 milyon TL. Camiaya sesleniyorum. Büyük inşaat şirketleri var. Onlardan rica ediyorum, lütfen Kemerburgaz'ın yapımına destek olsunlar. Kimse destek olmazsa da yaparız ama özel bir destek olursa onun heykelini dikeriz. Riva'da 1500'e yakın villa var. İleriye dönük değeri arttı. Bizim Florya için ödeyeceğimiz bedeli Riva kompanse edecek. Riva'da seçme alternatifleriniz daralıyor. Almak isteyenler gidip bakabilir. Ben de alacağım.

Galatasaray'ın mali tablosu ne durumda?

Göreve geldiğimiz andan itibaren en önemli husus mali disiplindi. Bunu sağladığımıza inanıyoruz. Binlerce hacizle karşılaştık. Mali bir çıkmaz içindeydik. Geldiğimizde futbol ve basketbolda transfer yasağımız vardı. Şu anda dernek olarak bizim kimseye borcumuz yok. Sadece bir basketbol antrenörüne 1 milyon 250 bin dolar borcumuz var. Biz diğer borçların tamamını ödedik. 2 yılda sadece yayın geliri ve Şampiyonlar Ligi geliriyle bunu çözmek mümkün değil. Sürekli olarak başarıya ihtiyaç duyan dinamik bir süreçteydik. Aslanın hedefine ulaşmasını sağlamak durumundasınız. Sadece mali disiplini sağlayarak gelirinizi artırmak zorundasınız. Hedefleri büyütmek ve ulaşmak zorundasınız. Biz geldiğimizde UEFA ile ilgili ciddi sorunlarımız vardı. 4 ay UEFA, 4 ay da CAS süreci oldu. Sürekli ve düzenli olarak mücadele verdik. UEFA bizi anlayışla karşıladı. Bize 3 yıllık bir periyot verildi ve bu süreçte 1 milyar TL zararımız vardı. Müthiş bir sunum hazırladık ve 4 ay süre istedik. Batılılar için ahlaki davranış ve tutumunuz çok önemli. Batı finansı yatırımla birleşmesi için üretim ve kalkınma haline gelmesi için kişiye bakar. Bizlere güvendiler. 4 ayda uçağın burnunu kaldırdık. Burada taraftarın çok büyük desteği vardı. Biz 147 milyon Euro zarar etmemize rağmen 4 yıllık anlaşma yaptılar. Yaş ortalaması 70 olan jüriye 2.5 saat sunum yaptık. Bizleri dinlerken tuvalete bile gitmediler. UEFA'ya binlerce mektup gitti. UEFA, Disiplin Komitesi'ni suçlayarak bize dava açtı. Aramızda çok sert yazışmalar oldu. Komitenin bize doğrudan ceza verme ihtimali vardı ve CAS'a başvurduk. Burada haklılığımızı gösterdik. İlk defa bir Türk takımı haklı bulundu. Avrupa'ya gidemeseydik 60 milyon Euro gibi bir gelirden mahrum kalacaktık. CAS sürecinin ardından mali olarak nefes aldık. Derneğin geçmişten gelen yükü vardı. 200 milyon dolar gibi bir rakamdı. Bunu eritmemiz zaman alacak. Biz ilk defa çıplak gelirde artıya geçtik. Bu çok önemli. Galatasaray tarihinde bu yok. İlk defa Mali Genel Kurul'da ek bütçe istemeden geçtik.

Fenerbahçe ve TFF'ye harcama limiti tepkisi

UEFA'nın mali disiplininin bütün kulüplere uygulanması, Türk takımlarını düzlüğe çıkarır. Biz TFF'nin lisanslama talimatına yardımcı olduk ama son 1 ayda çıkarıldık. UEFA, 'Neden Galatasaray yok' dedi. Biz de öyle öğrendik. Yıllardır, 'Kulüpler yasası çıksın, yöneticiler har vurup harman savuruyor' denmiyor mu? Bunu kim disipline edecek? Siz uygulamayı koydunuz. Bütün kulüplere ilan ettiniz. Hepimiz bağımsız denetimden geçmiş raporları federasyona verdik. Federasyon bunu 15 Aralık'a kadar kabul etti. 15 Aralık 2019 tarihine kadar hepimiz, mali durumumuzu TFF'ye bildirdik. 31 Aralık'ta da TFF limitleri açıkladı. 31 Aralık'tan sonra 8 Ocak'ta bir kulübümüz çıkıp diyor ki, 'Bizim limitlerimizi artır.' 17 Ocak'ta başvuruyla ek limit veriliyor. 49 milyon TL ile birlikte kulübü rahatlatıyorlar. 49 milyon TL ile birlikte neler oluyor? Puan silme, para cezası, transfer yasağı, kadro sınırlaması gibi cezalar erteleniyor. 49 milyon TL'lik ekle yüzde 5 sınırına geriliyor ve ihtara bırakılıyor. TFF'ye soruyorum: Bunu nasıl yaptınız? Bu kararlar usulsüz. Diğer bir İstanbul kulübünün talebi reddedildi ve 2 milyon TL harcama limitiyle kaldı. Başvuru 15 Aralık'ta kapandı. Bu çok açık. TFF geriden gelen birini nasıl öne taşıdı? Ben şeffaflık bekliyorum. TFF kimin ne limiti vardı, açıklayacak. Ali sızdırdı, Veli sızdırdı! Bunlar hoş değil. Neden net olamıyoruz? Ben dürüstüm demekle dürüst olunmaz, bunu kanıtlamanız gerek. TFF buradaki soruların cevabını vermek zorunda. Haklılarsa saygıda kusur etmeyiz. Bize göre kesinlikle haksızlar.

Nihat Özdemir ve Fenerbahçe sözleri

Nihat Bey, 'Galatasaray yapsa da cezaları vereceğiz' dedi. Bundan eminim. Galatasaray bunları yapmış olsaydı cezayı veriridi. Diğer kulübe neden verilmedi? Gerekçelerini çürütmeye hazırız. Kurallar baskıyla delenir. Hem TFF'de hem de lisans kurulunda çok değerli insanlar var ama siz baskıyla giderseniz bu olur. Legal olarak yapılmış ama bu kulübümüz hala yeterli değil diyor. Alacağını almış zaten. Bu Galatasaray'a olsaydı, biz cezamızı çekerdik. Neden? Çünkü biz örnek olmalıyız. Yaptığınız yanlış cezalandırılmazsa işte o zaman suç legal hale gelir. Bir ulusu diğerlerinden ayırt eden şey düzen ve kaidelerdir.

Ne Fenerbahçe, ne Beşiktaş ne de Trabzonspor bizim düşmanımız. Bütün kulüpler bizim değerli rakibimiz. Aynı platformda eşit şartlar altında mücadele etmek istiyoruz. Bizi ayıran dil, din, ırk, sınıf, mezhep yok. Sadece aynı ailede iki kardeşin biri o diğeri de bu rengi seviyor. Benim yaptığım sert konuşmalara bakın. Durup dururken öyle konuşmam. Dikkatli olmak lazım. Siz cam kulede otururken etrafa taş atmayın, size de taş atarlar kuleniz yıkılır. Bizi suçluyorlar. Devlet diyorlar. Biz yarattığımız gelirlerle devlete kazandırdık. Seyrantepe boş araziydi. Minimum 7 milyar dolarlık cazibe merkezi oluşturdu. Galatasaray bulunduğu yere bereket getirdi. Bize, 'Vergi kaçırıyorsunuz' dendi. 217 milyon TL'lik vergiyi taksitlendirdik. Toplam 515 milyon TL vergi ödedik. Suçlamak çok kolay. Vergi kaçıracaksanız bunu giderden kaçırmazsınız. Gelirden kaçırırsınız. Giderinizi çok gösterip gelirinizi az göstererek vergi kaçırırsınız. Ben neden giderimi beyan etmeyeyim ki? Bu benim zararıma. Ödeyeceğim vergiyi artırır. Danışmanlık ücreti altında olsa bile bütün menajerlik harcamalarını bildirdik. 13.7 milyon Euro toplam. Bunun birçoğu eskiden kalma. Elmander'in menajerlik ücretini ödemek bize düştü. Bizi haczetmeyen çok az menajer vardı. Siyah listemiz var. Menajerlerin bize neler yaptığını dosyalıyoruz diğer yönetimler için.

Biz yolun düzünü bulamıyoruz. Vergi yasası çıkmadan önce Avrupa'nın en düşük vergi alan ülkesiydik, şimdi en yükseği olduk. %15'lik dilim %45 oldu. Bize yansıması için 1.6! Bununla ilgili amatörlere müthiş bir yasa çıkmıştı. Peşin ödediğinizin vergiyi %15'lik dilimini amatörlere harcayabiliyordunuz. Bunun devam etmesi lazım. Kulüpler Birliği de bunu dile getirdik. Cumhurbaşkanımıza bunu ilettik. 

Mustafa Cengiz'den PFDK ve Tahkim Kurulu'na

Barış tek taraflı olur mu? Tek taraflı yarışta sürekli tokat yersiniz. Galatasaray'ın doğrudan sataştığı kimse var mı? Bize sataşanlara cevap veriyoruz. Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu bize karşı acımasız. Bu ceza uygulamasının eşit olmasını diliyoruz. Sadece bir kulübe karşı cesur olmak yanlış.

Mustafa Cengiz Fenerbahçe derbisine gidecek mi?

Kadıköy'deki derbiye inşallah gideceğim. Ben kimseye laf atmıyorum. Bizim taraftarımız disiplin olarak en az ceza yiyen takımlardan biri. 'Rakibe saygı, kendine saygı' dedik. Biz kurallara uyuyoruz. Rakiplerimiz bizim öyle davranmadığımızı düşünebilir. Her şey meydanda. Galatasaray olarak kendimize saygı duyuyoruz, rakibimize saygı duyuyoruz. Kimseye ayrıcalık verilmesini istemiyoruz.

Fenerbahçe olmazsa Galatasaray da olmaz. Zıtlar ama birlikteler. Biri olmazsa diğeri kopar. Buna Beşiktaş ve Trabzonspor da dahil. Kadıköy'deki son maçta iyi gidiyorduk ama olmadı. 6 yediğimiz senede de şampiyon olmuştuk. 

Mustafa Cengiz: "Diagne'yi taraftar da çok istedi"

Sistemi otutturmak tabii ki teknik ekibin işi. Bu konuda konuşmak haddime değil. Biz 2 yılda 33 futbolcu transfer ettik. 20'ye yakın futbolcuyu gönderdik. Şimdi her teknik adam ister ki, sıfırdan kendi kadrosunu kurmak ister. Sorumluluk teknik adamların. Bu kadar dinamik bir yapılanmada taşların yerli yerine oturması çok zor. Dinamik futbolu hemen beklemek çok zor. Haddime değil fakat bir taraftar olarak bizi rahatlatan sonuçlar alıyoruz. 13 milyon Euro artıdayız. Diagne'yi taraftar da çok istedi. Çok maliyetli oldu. Bu da o kadar izafi bir kavram. İngiltere Ligi'ndeki orta sınıf takımların transferlerine bakın. 13 milyon Euro'luk bir transfer orada maliyetli bir transfer değil. Diagne'nin ücretini biz ödüyoruz. Club Brugge gecikmiş 1 milyon Euro'muzu ödemedi. Diagne'yi biz aldığımızda sevinçle karşılaştık .Konu FIFA'lık hale gelecek, paramızı ödemelerini bekliyorum.  Biz Diagne'yi mali zorluğa düşerek aldık. Tutmadı, olmadı.Anderlecht ile Club Brugge Diagne için birbirlerine girdi. Futbolcu Brugge'ü tercih etti. Ama Brugge bizi aldattı. Bizim futbolcumuz 1 ay Senegal'de. Futbolcuyu neredeyse ölüme mahkum etti. Bugün Club Brugge'e bir yazı gönderdik. "Hem parasını ödemiyorsun hem de futbolcuyu olduğu gibi bırakıyorsun. 15.5 milyon Euro'yu bize ödemek zorundasın" dedik. Bunu onlara yakıştıramadım.

Arda Turan, Fatih Terim ve stoper transferi yorumu

"Arda Turan'ın yolu açık olsun. Bize karşı mücadele de etti. Buna tepkimiz yok. Bu futbolun içinde var. Biz bunun uygun olmadığını gördük, ayrı görüşlere düştük. Bu da normal. Konu artık kapandı. Arda'yla kişisel bir sorumuz yok. Başarılı olmasını diliyorum. Moralini bozmasın, devam etsin. Hocamızla da konu kapandı. Ayrılık lafı etmedik. Hocamızla birlikte de onun 9. Galatasaray'ın da 23. şampiyonluğuna ulaşacağız. Taraftarın bir tepkisi oldu. Baltalar; ölüm dansları yapıldı bize karşı. Özel durumlar dışında karışmayız. Görüşler ayrı olabilir ama bir noktada buluşuyoruz. Hocamıza saygı duyuyorum, bir mücadele veriyor. Bazen eğrisi doğrusuna denk gelemiyor. 2 Ocak 2020'de 4 saatlik toplantıda bir stoperle ön anlaşma yapılmıştı. Hanımı gelmek istemedi. Ocak transferi çok kısıtlıdır. Ocakta kontrat bitmez. Biz Galatasaray'a Donk, Ahmet Çalık gibi değerli stoperlerimizin üstünde bir oyuncuyu FFP kriterleri içinde bulamadık"

Florya, Riva ve Kemerburgaz sözleri

Kemerburgaz, Florya ve Riva birbirine yapışık 3 kardeş gibi. Florya'yı verdiğimiz bedel üzerinden aldık. Bazılarının dediği gibi tapuda tarla olarak görünmüyor, imarda konut oldu. Biz Florya'yı verdiğimiz bedel üzerinden aldık. Florya şu anda aldığımız değerinin, ekspertiz değilim ama sanıyorum 5-6 katı. Artık imara açılmış durumda. Bu alan bize yeterli değil. Altyapıda 8 yaş grubunda takımımız var. Biz geçen yıl 7 yaş grubunun 5'inde şampiyon olduk. Birinde Altınordu, diğerinde ise Trabzonspor oldu. Bu vesileyle altyapı hocalarımızı, sorumlularımızı kutluyorum. Buraya sahamız yetmiyor.

Mustafa Cengiz: "Davalar istediğimiz gibi gitmiyor"

 
Kulübü faaliyette artıya geçirdik ancak konsolide olarak da artıya geçirmemiz gerekiyor. Real Madrid Başkanı Perez, 'Biz futboldan alıp, basketbola veriyoruz' dedi. Biz Galatasaray olarak mali disiplin içerisinde erkek basketbola daha önce yapıldığı gibi 35-40 milyon Euro veremeyiz. Şu an para peşindeyiz. Falcao'nun Galatasaray'a gelmesi en büyük spor olaylarından biri oldu. Geçen yıl 230 bin olan forma satışı şu an 250 bin. Hani nerede 1 milyon forma? Bizim 20 milyon Euro'luk değere ihtiyacımız var. Bunun yaratılması için destek kampanyası düşünür müyüz bilmiyorum ama düşünebiliriz. Bunu kapatmak için projelerimiz var. Camiaya yakında müjdelerimiz de olacak. Stadyumun isim hakkı bunlardan biri. Sermaya artışı ile ilgili çalışmalarımız var. Halka açılmakla ilgili düşüncelerimiz var. Roma bir günde kurulmuyor. Zamana ihtiyacımız var. Bir sürü son var. Her şeye konsantre olamıyoruz. Camia emin olsun, olumlu olan her işin içindeyiz. Ada bizim kırmızı çizgimizdir, hatta kırmızı bile az değil. Karşıdaki işletmeci hukukun labirentlerini kullanarak davayı uzatıyor. Davalar istediğimiz gibi gitmiyor. Açık ve şeffaf olarak Ada'yı yasal olarak camiaya en kısa sürede kazandıracağız.

Spor salonu ve stattaki koltuklar

Spor salonu bir yatırım. Sponsor bulmadıkça oraya kazma vurmamız mümkün değil. Orası için gerekli ruhsatı aldık. Ülkenin içinde bulunduğu inşaat durumu, ekonomik durum bizi etkiledi. Bununla ilgili olarak temaslarımız var. Oraya yapılması gereken yatırımı henüz temin edemedik. Biz E-Spor için de kullanmak istiyoruz. Voleybolda 500 TL gibi bilet gelirimiz oluyor. Güvenliklerin parasını bile ödemiyor bu. Sportif A.Ş'den takviye yapıyoruz. Bu spor salonu bizim için gerekli. Teknokenti de orada uygulamak istiyoruz. Ama adımlarımızı yavaş yavaş ve sağlam bir şekilde atıyoruz. İnşallah bizimle ya da bizden sonra orada Galatasaray'a yakışan bir spor salonu yükseleneceğine eminim.

UEFA'nın bize verdiği uyarıyla kale arkasındaki koltukların kaldırılmasını talep ettik. 11 bine yakın bir kapasite artırımı olacak. Bununla ilgili yurt dışından da koltukların siparişi verildi. Bu sezonun bitmesi gerek. Yasal prosedür bitti. Geçen hafta TFF bununla ilgili talimatı yayınladı ama yönetmeliğin çıkması da lazım. Bunu bekliyoruz. 4 bine yakın VIP koltuğu da eskidi. Bunları da değiştireceğiz.

Burger King'le imzalanan sponsorluk anlaşması hakkında

200'e yakın loca var. Bazılarını hala satamadık. Kombinede doyma noktasına geldik. 3 bin adet bilet satabiliyoruz. Seyirci sayısında da artışımız oldu. Projelerimiz var, gece gündüz bunun için çalışıyoruz. Camiama seslenmek istiyorum. Bize haksız eleştiriler geldi. Ana sponsorumuz bir gıda firması. 1+1 yıllık anlaşmamız var. İnşallah opsiyonu kullanırlar. Son yaptığımız anlaşmaya tepki geldi. 2 tür sponsorluk vardır. Biri statik diğeri dinamik. Bizim bir hafta önce yaptığımız bir protokoldü. Bu açık ve net. Ana sponsorumuzdan izin aldık. Ana sponsorumuza yanlışlık yapmadık. Bize 2.5 milyon TL garanti edildi. Hiç menü alınmasa bile...

TFF Başkanlığı için adayı var mı?

Mükemmeli bulmak mümkün değil. TFF Başkanlığı ateşten gömlek. Ulusal, kutsal bir görev olduğuna inanıyorum. Bulunduğumuz coğrafyada zor bir süreç yaşıyoruz. Bizim insanımızın tek çıkış noktası futbolcu. Bunun doğru yönetilmesi çok önemli. Türk futbolunda konulan kurallara uyulmasını isterdim. Şu an Nihat Bey görevde. Başka bir şey diyemem. Bu futbolu yönetmek herkes için çok zor. Ben futbolu yönetenlere dirayet diliyorum. Eşit davranmak çok önemli. Fakat bunların hepsi izafi sözcükler. Lisanslama yapılırken baştan sonra sürecin içindeydik fakat son 1-2 ay UEFA'dan bir haber aldık. Sürece neden katılmadığımızı sordular. Biz toplantılara katılmadığımızı öğrendik.

Ben isterim ki 11 tane Türk çocuğu oynasın. Bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Futbolda yabancı serbestliğinin belli bir süre teşvik yapacağına inanıyorum.

Son 2 yılda Avrupa kupalarında istediğimiz sonucu alamadık ama bir gün dünyanın tepesine olan yürüyüşümüzü stabil şekilde, sürdürülebilir şekilde yürüteceğimize inanıyorum.

Elazığ'a yardım kampanyasına futbolcularımız da katkıda bulundu. İnşallah ülkemiz bu acı depremi de, coğrafyamızdaki acı olayları da aşacak.

Senin için hazırladığımız haberler