TFF'yi kim PFDK'ya verecek? Kendi kurallarını böyle çiğnedi

Eren Tuncay
20.05.2021 - 14:29 | Son Güncellenme: 20.05.2021 - 14:33

Türkiye Futbol Federasyonu'nun 250'şer taraftar hakkı verdiği Antalyaspor - Beşiktaş maçında iki takıma aslında 480 kişilik bilet verildiği ifade edildi. TFF, kendi kurallarını çiğnemiş oldu.

TFF'yi kim PFDK'ya verecek? Kendi kurallarını böyle çiğnedi

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Tarih 15 Mayıs 2021. İzmir Gürsel Aksel Stadı’nda Göztepe-Beşiktaş karşılaşması oynanıyor. Tribünlerde çok sayıda içeri usulsüz şekilde alındığı anlaşılan seyirci var ve çoğunluğu da Beşiktaş taraftarı.

Tarih 18 Mayıs 2021. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) internet sayfasından disiplin sevkleri açıklanıyor. Açıklamanın 3 numaralı maddesinde şu cümle yer alıyor. “GÖZTEPE A.Ş. Kulübü'nün 15.05.2021 tarihinde oynanan GÖZTEPE A.Ş.-BEŞİKTAŞ A.Ş Süper Lig müsabakasındaki "usulsüz seyirci alınması" nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı'nın 49. maddesi uyarınca PFDK’ya sevkine karar verilmiştir” deniyor. Yani içeride çok sayıda Beşiktaşlı olmasına karşın Göztepe doğal olarak stadın sahibi olarak sorumlu tutuluyor.

Tarih 17 Mayıs 2021. Bir gün sonra İzmir Gürsel Aksel Stadı’nda Antalyaspor-Beşiktaş kupa finali oynanacak. Daha önce seyircili oynanacağı açıklanan karşılaşmadan bir gün önce yapılan açıklamayla kulüplere İçişleri Bakanlığı Genelgesi kapsamında stada sadece 250’şer kişi alma izni verileceği duyuruluyor. Ancak Tahir Kum’un bugün Hürriyet’teki yazısından öğreniyoruz ki hatta TFF Antalyaspor’a 482 Beşiktaş’a 480 bilet vermiş.

Açıklanandan daha fazla taraftar

Tarih 18 Mayıs 2021. Antalyaspor ile Beşiktaş kupa finaline çıkıyor. Maçın ev sahibi TFF. Kulüplere 250’şer kişi alma izni verildiği halde stadyumda binlerce kişi var. Belki de daha önce üçte bir oranında seyirci alınacak şeklinde açıklanan sayıdan daha fazla seyirci içeri girmiş.

Tarih 19 Mayıs 2021. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) internet sayfasından disiplin sevkleri açıklanıyor. Ancak daha 3 gün önce Göztepe’yi usulsüz seyirci almaktan disipline sevk eden TFF, kupa finaline usulsüz seyirci alımıyla ilgili tek bir sevk yapmamış. Yani stada usulsüz seyirci alan hiçbir mensubunu disipline sevk etmemiş.

Göztepe'nin suçu ne?

Peki o zaman Göztepe’nin suçu ne? Kısa süre önce Menemen’de binlerce Adana Demirspor taraftarının içeri alınması nedeniyle disipline sevk edilen Menemenspor’un suçu ne? Özellikle de bu sezon kişi bazında görevlileri usulsüz seyirci aldı diye hak mahrumiyeti alan tek kulüp olan Hatayspor’un suçu neydi?

Şu bir gerçek ki kulüpler kendi statlarından sorumlu olsalar da statlara usulsüz seyirci alımında tek sorumlusu TFF. Çünkü TFF’nin yayınladığı Covid-19 Talimatı kulüplere sadece 20’şer kişi misafir davet hakkı tanırken, TFF Başkanı ve onun tarafından görevlendirilecek kişiler maddesinde TFF’ye ESNEK yani sınırı belli olmayan sayıda kişiyi stada sokma hakkı tanınıyor.

Diğer yandan TFF’nin kulüplere usulsüz seyirci alınmasına sadece çok can yakmayan para cezaları verdiğini gören kulüpler son haftalarda usulsüz seyirci almakta sakınca görmedi. Bu durumu Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin ardından sıklıkla yaşadık. Bu bağlamda TFF usulsüz seyirci alımına para cezası kılıfıyla resmen göz yumdu. Son haftalarda PFDK tarafından verilen usulsüz seyirci alımıyla ilgili çok sayıda para cezası internet sayfasında duruyor.

Ama aynı işi kupa finalinde olduğu gibi kendileri de yapınca en ufak bir sorumluluk alınmıyor ve bize de söyleyecek tek söz kalıyor.

Balık baştan kokar.

Senin için hazırladığımız haberler