Tolunay Kafkas'tan altyapı ve yabancı sınırı açıklaması

29.01.2018 - 20:56 | Son Güncellenme: 29.01.2018 - 20:56

Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Gelişim Direktörü Tolunay Kafkas, açıklamalar yaptı! Kafkas, beIN SPORTS'a verdiği röportajda altyapı ve yabancı sınırı ile ilgili çarpıcı ifadeler kullandı.

Tolunay Kafkas'ın sözlerinden Ajansspor.com'un derledikleri şöyle:

"TFF gelişim direktörü, genç milli takımlar sorumsuluyum. Genç milliler 14 yaşında başlıyor 19 yaşına kadar devam ediyor. 17 ve 19 yaş grupları yarışmacı gruplar. Bunların Avrupa ve Dünya şampiyonaları başlıyor. Hocalarımız 14 yaşından 17 yaşına kadar eğitiyor, daha sonra başa getiriyor. Genç milli takımlardan A takıma daha fazla oyuncu gelmesi gerekiyor. Daha önce daha fazla oyuncu geliyordu. Yabancı oyuncu fazlalığı sebebiyle yerli genç oyunculara ilginin az olması nedeniyle milli takım portföyünün az olması bir takım sıkıntılara neden oluyor. Federasyonumuzun bu konuda destekleri var . Futbol gelişim direktörlüğünde üç tane temel eğitim var. Bir, antrenör eğitimi, ikincisi genç futbolcu gelişimi, üç grassroots. Bunlar olmazsa olmaz. Hem ülke futbolu için hem federasyon için ciddi projeler geçirdik. Ülke futbolunu başkanımızla dile getirdik. TFF'nin ciddi projeleri var. TFF sadece hakemler ve milli takım olarak değerlendirilmemeli, bunun altını çizmek gerekiyor. Ciddi çalışmalarımız var. Yıldırım Bey'in büyük destekleri var. Kulüpler genç oyuncuların gelişimine ilgi göstermiyor. Tesis anlamında sorunlarımız mevcut maalesef. Bunları yapmak zorundayız. Burak, Emre, Volkan Babacan genç milli takımlarından çıktılar. Kulüplerin yapılarını ciddi şekilde değiştirmeleri gerekiyor. Burada ciddi sorunlar var; eğitmen, pedagog, tesis bunların olması gerekiyor. Eğer bunları yapamıyorsanız Türk futbolunun geleceğini iyi görmüyorum. Altyapıdaki hocaların yeterliliği çok önemli, bunun yanında da maaşları çok önemli.

Türkiye'nin genel sorunu denetim sorunu. TFF büyük bir gelir elde etti. Bunu gidip kulüpleri borçlandırın diye vermiyorlar. Bunun kotrolunü yapmak lazım. Kulüpleri zarara uğratmamak lazım. Kulüplere karşı daha dikkatli olmak lazım . Bakın altyapı hocalarına değer vermiyoruz genç oyunculara ilgimiz çok az hemen bir şeyler istiyoruz. Bu doğru değil! Eğitim vereceksin ki bir şey alasın. Altyapı direktörünün bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Bu konuda duyarlı olmak istiyoruz. Altınordu'nun altyapıya verdiği değeri diğer kulüplerin de vermesi için çaba sarf ediyoruz. Türkiye'de yabancı sayısı sınırı sekiz olmalı ve kademeli olarak indirilmesini isterim. Önce kendi oyuncularımıza değer vermemiz gerekiyor. Eğitim ve genç oyuncu eğitimi benim hep ilgi alanım oldu. Ben hırslı oyuncuları seviyorum eğer bir oyuncuda hırs yoksa başarılı olamaz. Türkiye'de teknik direktörlük çok zor. Genelde dünyada da çok zor. Anadolu takımları diye tabir ettiğimiz takımların sorunu maalesef ligde kalmayı başarı olarak görmeleri. Sık sık hoca değiştirmek doğru değil."

Kulüpler de teknik direktör seçimlerinde fikir anlamında sınırlı. Onların uzun bir zaman o hoca ile çalışmaları gerekir ki başarı gelsin. Oyuncuların bazı sıkıntıları olabilir, bizim için böyle oyuncuların sorunlarını bulup onları oynatabilmek önemli. Her oyuncu oynamak ister. 13 yıllık hocalık tecrübem var. Bir kulüp başkan ve teknik direktörle yönetilmeli; oyuncu ile değil. Genç oyuncu gelişimi grassroots dediğimiz projemiz var. Servet Bey bu konuda bize çok yardımcı oluyor. Her çocuğun futbol ile gelişimi ile ilgili okullarla dirsek temasında olacağız. Biz çok büyük organizasyonları yapabilecek konuma geldik. Yıldırım Bey genç oyuncu gelişimine çok önem veriyor. Bu konuda çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir. Çok iyi genç milli takım hocalarımız var. Oyuncularımıza değer veriyoruz. Almanya'daki oyuncuları izlemeye giden bir ekibimiz var. Federasyonumuz çok iyi işler yapıyor. Gelişim direktörlüğü çok önemli bir görevdir. Bunu layıkıyla yapacağımıza inanıyorum"

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler