Toplama MHK: Çıta artık zemin seviyesinde!

Feride Kara
08.07.2022 - 23:01 | Son Güncellenme: 09.07.2022 - 09:17

Her MHK ile düşen çıta Sabri Çelik ve üyelerin açıklanmasıyla adeta yerle bir oldu. Hakemler meslekten atıldıktan sonra eğlence düzenleyen Aynur Aysun Akar'ın MHK üyesi olması dikkat çekti.

Toplama MHK: Çıta artık zemin seviyesinde!

HÜSEYİN ÖZKÖK- AJANSSPOR

2020 yılı ağustos ayında Serdar Tatlı’nın yeni MHK Başkanı olmasının ardından "TFF yerel kalmayı seçti" başlıklı bir yazı yazmıştım. Yerel vurgusunu yapmamın nedeni ise Serdar Tatlı’nın uluslararası kariyeri olmaması, lisan bilmemesi ve bu çağın hakemliği ile alakası olmayan yaş ortalaması 62,4’ü bulan bir kurul oluşturmasıydı. Bütün Avrupa federasyonlarının MHK başkanları, lisan bilen eski uluslararası hakemlerden seçilmişken, Nihat Özdemir TFF’si Serdar Tatlı’yı “her ne hikmetse” seçivermişti. Hatta FIFA’nın Türkiye sayfasında hakem kurulu başkanı lisan bilen Barış Şimşek olarak gösteriliyordu. 

TFF çıtayı daha da düşürdü

Ardından tarihler 28 Ekim 2021’i gösterdiğinde ise istifa eden Serdar Tatlı’nın yerine kariyeri boyunca 10 maç yönetmiş Ferhat Gündoğdu atanmıştı. Benim yazımın bu defaki başlığı “TFF çıtayı daha da düşürdü” oldu. Çünkü Gündoğdu adı hiç ortada yokken bir anda adeta gökten paraşütle indirilmişti. Ancak onun çok başka amaçlarla başkan yapıldığı daha sonra gerçekleşen 8 Mart hakem ve gözlemci kıyımı operasyonu ile ortaya çıktı. 

Sabri Çelik dışlanan hakemleri yeniden sisteme dahil etti

Hepinizin yakından bildiği 8 Mart skandalının sonrasında başta TFF Başkanı olmak üzere yaşanan istifalar sonunda TFF seçim sürecine girerken Ferhat Gündoğdu’yu zorla da olsa koltuğundan etti. Servet Yardımcı’nın geçici başkanlığındaki TFF yönetimi, olağanüstü Genel Kurul’a kadar Sabri Çelik’i Gündoğdu’nun yerine atadı. Çelik, bu kısa dönem için beklenenden güçlü bir MHK kurdu ve dışlanan hakemleri tekrar sisteme dahil etti. 

Sabri Çelik yeniden MHK Başkanı oldu...

Federasyon yönetiminin seçimle görev süresinin dolması otomatik olarak MHK’nin de görev süresinin sona ermesi anlamına geliyordu. Seçim yapıldı ve Mehmet Büyükekşi 16 Haziran günü 1 yıllığına TFF’nin yeni başkanı oldu. Ancak Büyükekşi hakemleri zorlu bir sezon beklemesine karşın uzun süre MHK Başkanı konusunda sessiz kaldı. Birçok ismin medyada telaffuz edilmesinin ardından kulağa yeniden Sabri Çelik ismi gelmeye başladı. Sonunda bugün (8 Temmuz) TFF internet sitesinden MHK’nin Sabri Çelik başkanlığında kurulduğuna dair duyuru yapıldı. 

Çıta artık zemin seviyesinde!

MHK yönetim listesini gördüğümde aklıma gelen ilk şey çıtanın iyice düşerek zeminle sıfırlandığı oldu. Tamamen zoraki şekilde oluşturulmuş toplama bir kadro var karşımızda. İçerisinde tecrübeli isim olarak bir tek Murat Ilgaz var. Peki neden kadro bu kadar vasat?

Ne MHK Başkanı ne kurul üyesi bulundu!

Anlaşılan o ki iki şey oldu.
1-Mehmet Büyükekşi MHK Başkanı yapmak isteyecek “sağlam” birini bulamadı ve sonunda yine Sabri Çelik’e sarıldı.
 2-Sabri Çelik de uzun uğraşlara rağmen istediği çapta bir kurul oluşturamadı ve dünyada örneği olmayacak şekilde 5 eski yardımcı hakemin de içinde olduğu vasat bir kurulla yola devam etmekten başka çare göremedi. 

Hakemler meslekten atılarken eğlence düzenleyen Aynur Aysun Akar MHK üyesi!

Listenin ilginç isimlerinden biri ise TFF Başkanı Büyükekşi’nin hemşerisi Gaziantep bölgesinden Aynur Aysun Akar. Akar İl Hakem Kurulu Başkanı olarak 8 Mart hakem ve gözlemci operasyonunun 10 gün sonrasında Gaziantep’te düzenlenen ve Belediye Başkanı Fatma Şahin ve vali yardımcısının da katıldığı eğlence gecesini Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Dayanışma Derneği Başkanı Abdurrahman Arıcı ile birlikte düzenleyen kişiydi. Hakemler ve gözlemciler kısa süre önce işten el çektirilmiş bir bilinmezliğin içine itilmişken, o dayanışma duygusundan yoksun bir şekilde hakem eğlencesi düzenleyebiliyordu. (Ajansspor’da haberini yapmıştık)

Aynur Aysun Akar konusunda soru işaretleri

Yalnızca 1 uluslararası maçı olan ve hakemlik kariyeri çok kısa süren Aysun Akar, yönetimde bir kadın olsun diye mi, yoksa Gaziantepli olduğu için mi veya 8 Mart sonrası düzenlediği Ferhat Gündoğdu’ya destek gecesinin ödülü olarak mı yönetime girdi onu bilemiyorum. Ancak hakemlik kariyeriyle girmediğini tahmin ediyorum. 

Gelecek MHK'da olmayacaklar!

Raf ömrü sadece 1 yıl olan TFF ve 1 yıl dayanacağı bile şüpheli MHK yönetimlerini çok zor bir sezon bekliyor. Futbolun ve hakemliğin bunca sorununun altından kalkmaları çok zor gözüküyor. Bu sezon çok fazla yıpranmasını beklediğim bu yönetimlerde yer alan kişilerin gelecek yıl yapılacak seçimde yeni kurulacak yönetimlere girmeleri çok fazla yıpranacakları için bence mümkün olmayacaktır.  

Senin için hazırladığımız haberler