Trabzonspor UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Doğrudan Katılabilecek mi?

Akın Ungan
01.03.2022 - 16:38 | Son Güncellenme: 01.03.2022 - 16:58

Trabzonspor, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılabilecek mi? Rusya'nın ihraç edilmesi ile UEFA ülkeler sıralamasında Türkiye kaçıncı sırada olacak?

Trabzonspor UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Doğrudan Katılabilecek mi?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

FIFA ve UEFA’nın Rus takımlarını futboldan ihraç etmesiyle, Avrupa kupalarını yakından ilgilendiren UEFA ülkeler sıralaması ve buna bağlı olarak takımların kupalara katılımı nasıl etkilenecek? Bu sezonu şampiyon olarak bitirmesi neredeyse şimdiden kesinleşen Trabzonspor, böyle bir durumda Şampiyonlar Ligi’ne hangi turdan itibaren dahil olacak?

Az önceki soruların cevaplarını, bu durum henüz ortaya çıkmadan bir süre önce yazdığım yazıda anlatmıştım. Ancak bu konudaki kafa karışıklığı ve yanlış bilgilendirmeler devam ettiği için yeni bir yazı yazma ihtiyacı hissettim.

Savaş erken biterse Rusya dönebilir

Öncelikle şunu da ifade etmek gerek. Bu savaşın ve krizin ne kadar süreceği ve Rusya takımlarını ne kadar süre ile etkileyeceğini tahmin etmek zor. Yani hızlı bir şekilde bir anlaşma olur, yaptırımlara son verilirse, Rus ekipleri geri dönebilir. Bunu göz ardı etmemek gerekiyor.

Rusya geri dönerse ne olacak?

UEFA ülkeler sıralamasında Türkiye 2022/23 sezonundaki katılımları belirleyecek 2020/21 sezonunu 13. sırada tamamlamıştı. Rusya ise geçen sezonu 8. sırada bitirdi. Bununla birlikte Türkiye, Devler Ligi'ne 2 takımla başlarken, şampiyon 3. eleme turu, lig ikincisi ise 2. eleme turundan itibaren sahne alacak. Rusya, gruplara lig şampiyonunu direkt sokarken, lig ikincisi de 3. eleme turundan itibaren turnuvaya başlayacak.

Devler Ligi Şampiyonu, kendi liginden de vize alırsa...

Bilindiği üzere Türkiye’nin 2 sezon öncesinde 11. sırada yer almasına rağmen Beşiktaş’ın bu sezon katıldığı gibi, Şampiyonlar Ligi şampiyonu eğer kendi liginden de gruplara katılma hakkı elde ederse, o zaman ülkeler sıralamasında 11. basamakta olan ülkenin (İskoçya) takımı kontenjanda 1 takım eksik kalacağı için gruplara doğrudan katılacak.

Eğer bu durum bu sezon da gerçekleşirse Rusya şampiyonu yerine 12. sıradaki ülkenin (Ukrayna) şampiyonu gruplara doğrudan katılabilecek. Ama Şampiyonlar Ligi şampiyonu kendi liginden vize alamazsa bu durumda Rus takımının yerine 11. sıradaki ülkenin (İskoçya) takımı gruplara direkt katılım hakkı kazanacak.

Trabzonspor doğrudan gidemeyecek

Geçen sezonu 13. sırada tamamlayan Türkiye’de şampiyon olması beklenen Trabzonspor için Devler Ligi gruplarına doğrudan katılım mümkün değil. Ama her iki olasılıktan biri bile gerçekleşse, Türkiye Şampiyonu, Şampiyonlar Ligi’ne 3. Eleme Turu yerine, Play-Off turundan dahil olacak. Süper Lig ikincisi ise 2. Eleme Turunda'ki yerinde kalacak.

İlgini Çekebilir
Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ni istemeyecek mi?
Habere Git

Trabzonspor seri başı olamayacak

Bununla birlikte Türkiye Şampiyonu, Play-Off turunda yalnızca ülkelerinde şampiyon olan takımlarla eşleşecek. Ancak büyük ihtimalle şampiyon olacak Trabzonspor, Avrupa kulüpler sıralamasında 184. sırada yer aldığı için kura çekiminde seri başı olamayacak.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'de ikinci Joachim Löw zirvesi!
Habere Git

Rus takımlarının ihraç edilmesi, Avrupa Ligi'ne 3. Eleme Turu'ndan başlayacak Ziraat Türkiye Kupası galibinin Play-Off turundan start almasını sağlarken, Konferans Ligi'ne 2. Eleme Turu ile başlayacak olan Süper Lig üçüncüsü, 3. Eleme Turu'nda turnuvaya dahil olacak.

Senin için hazırladığımız haberler