Trabzonspor'dan FIFA'ya 6 maddelik başvuru

06.03.2021 - 17:34 | Son Güncellenme: 06.03.2021 - 17:41

Trabzonspor haberleri... Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu'nun, ligde yaşanan hakem kararları ile ilgili geçtiğimiz gün FIFA'ya başvuracaklarını açıklamıştı. İşte bordo-mavili takım, FIFA'ya bu 6 madde ile başvuracak.

Trabzonspor'dan FIFA'ya 6 maddelik başvuru

Trabzonspor'un pazartesi günü FIFA'ya yapacağı başvurunun detayları belli oldu. Bordo-mavili takım 6 madde şeklinde FIFA'ya başvurusunu yapacak. İşte o 6 madde...

Sabah'ta yer alan habere göre; Bordo-mavili yönetim, başvuruda Türkiye Futbol Federasyonu ve kurullarının FIFA'nın bağımsız ve özgür olma kriterlerine aykırı davrandığını savunup şu maddelere yer verdi:

1- ÖMER RIZA'NIN BAŞVURUSU İLHAM OLDU

Trabzonspor'un eski oyuncusu Ömer Rıza ile bordo-mavili kulüp arasındaki sözleşme sorununda TFF'nin Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, oyuncuyu haksız bulmuştu. Rıza bunun üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmiş ve davayı kazanmıştı. AİHM kararında, UÇK'nın "bağımsız ve tarafsız bir organ olmadığını" ve "yapısının değiştirilmesi gerektiğini" vurgulamıştı. Bu başvuru, bordo-mavililer için emsal oldu.

2- CEZALARIN HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Trabzonspor ise aleyhine de olsa bu kararı emsal göstererek hazırladığı dosya ile TBMM'ye bağlı Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurup, spor yargılaması konusunda tavsiye kararı istedi. Bu başvuruda ise ana konu "Türkiye'de cezalar kişiler ve kurumlara göre değişiyor. Örneğin 75 günlük bir ceza almak için hangi açıklama yapılmalıdır, bunun bir dayanağı yok" oldu. KDK ise 20 sayfalık bir tavsiye kararı verdi.

3- ATAMA İLE GELENLER BAĞIMSIZ SAYILAMAZ

Söz konusu raporda tıpkı AİHM'in belirttiği gibi, TFF'nin kurullarının (PFDK, MHK, UÇK, Tahkim vs.) bağımsızlığının olmadığı vurgulanarak, "Göreve gelen federasyonun iradesi ile yapılan atamalardan oluşan kurumların bağımsızlığı gibi bir durum söz konusu olamaz" ifadelerine yer verildi.

4- FIFA KRİTERLERİ UYGULANMIYOR

AİHM ve KDK'nın tavsiye kararlarının da yer aldığı şikâyet dilekçesinin esasını ise, Türkiye Futbol Federasyonu'nun FIFA'ya üye olma kriterlerinin en önemli maddesi olan, bağımsız ve özgür olma ilkesine aykırı hareket ettiği iddiası oluşturuyor.

5- FIFA İLE UYUMSUZ

Raporda bu başvurunun TFF'nin mevcut sisteminin FIFA Etik Kod 19'uncu maddeye aykırı olması nedeniyle, kökten değişmesi gerektiği ve FIFA standartlarına uygun hale getirilmesi için yapıldığı da vurgulandı.

6- DİĞER KULÜPLERİN DE ŞİKAYETLERİ VAR

TFF'nin FIFA'ya üye bir kurum olmasına rağmen FIFA kriterlerine ve talimatlarına aykırı hareket ettiği de madde madde ve örnekleriyle vurgulanırken, birçok kulübün şikâyetleri de dosyaya eklendi.

Senin için hazırladığımız haberler