"Trabzonspor'un ceza almasını..."

05.06.2020 - 14:32 | Son Güncellenme: 05.06.2020 - 14:40

Trabzonspor'un UEFA ile yaptığı anlaşmanın detayları neler? Galatasaray'ın 200 yılındaki başarısı tesadüf müydü? Kulüpler ekonomik anlamda düzlüğe çıkmak için hangi Avrupa kulübünü örnek almalı? Altyapı modelimiz nasıl olmalı?

"Trabzonspor'un ceza almasını..."

Galatasaray'ın eski yöneticisi Mete İkiz, Radyospor'a özel açıklamalarda bulundu. Trabzonspor'un UEFA ile yaptığı anlaşmanın detayları neler? Galatasaray'ın 2000 yılındaki başarısı tesadüf müydü? Kulüpler ekonomik anlamda düzlüğe çıkmak için hangi Avrupa kulübünü örnek almalı? Altyapı modelimiz nasıl olmalı? Mete İkiz tüm bu soruları Spor Kazanı programında yanıtladı.

Manchester United'ı örnek almalıyız!

Radyospor'da Spor Kazanı programında Özgür Sancar'ın sorularını yanıtlayan Galatasaray eski Sportif AŞ yöneticisi Mete İkiz, "Futbolu bir iş kolu olarak görmek lazım. Real Madrid ve Barcelona kendi modellerini üretiyor. Burada herkes Manchester United modelini örnek alıyor. Futbol ekonomisi olarak ilkleri yapan kulüp Manchester United. Türk futbolu oraya bakarak birçok şey yakalayabilir" şeklinde konuştu.

Manchester United başarılı olamıyor ancak gelirleri artıyor!

Mete İkiz, 'Money League' raporlarında Manchester United'ın uzun yıllardır zirvede yer aldığını ancak son dönemde Real Madrid ve Barcelona'ya geçildiğini söyledi. İkiz, "Uzun yıllardır herkes 'Money League' raporunu kullanıyor. Burada uzun zamandır Manchester United liderdi ancak Real Madrid ve Barcelona şu anda öne geçti. Real Madrid'in modeli Şampiyonlar Ligi'nde başarı kazanmak için transfere dayanıyor. Barcelona ve Manchester United biraz daha altyapıya önem veren kulüpler. Manchester United son dönemlerde başarılı olamıyor ancak gelirlerinde bir artış var. Burada en büyük etken Alex Ferguson. Alex Ferguson'un gidişiyle kulüp bir ivme kaybetti" dedi.

2000 yılındaki zafer bir tesadüf değil!

Mete İkiz, Galatasaray'ın 2000 yılında kazandığı Avrupa zaferinin bir tesadüf olmadığını söyledi. İkiz, "Galatasaray geçmiş yıllarda kendi modelini oluşturmuştu. Galatasaray'ın geçmiş yıllardaki bu başarısının en büyük sebebi altyapıya yapılan yatırımlar ve doğru yabancı transferleri. 2000 yılındaki kadronun başarısı bir şans değil. Bu başarının tekrarlanamaması beni çok üzüyor. Özellikle Galatasaray bu başarısını tekrarlamalı. Kulüpler çok zor bir döneme girdi. Yeni gelir kaynakları oluşturmamız lazım. Manchester United'ın sahada bir başarısı yok ancak gelirleri artmaya devam ediyor. Bu gelirlerin temel nedeni markalaşma. Büyük kulüplerimiz kendi markalarından para elde etmeli. Bunun zamanı geldi. Sadece futbola endeksli gelirlerle yaşamak artık çok zor" ifadelerini kullandı.

UEFA son derece objektif bir kurum!

Mete İkiz, Trabzonspor'un UEFA tarafından aldığı cezayı değerlendirdi ve Galatasaray'ın yaptığı anlaşmaları örnek gösterdi. İkiz, "UEFA'nın son derece oturmuş ve net bir işleyişi var. UEFA'nın kurallarını değiştirmek mümkün değil. UEFA'nın kurallarına uymalıyız. Eğer bu kurallara uyulmazsa cezalar geliyor. UEFA'nın şartları çok belli. UEFA çok objektif bir kurum. Bizim UEFA ile yaptığımız anlaşmada 2016'dan sonraki 3 sezonu kapsayan bir durum vardı. Son 3 sezon itibariyle toplam zararın 45 milyon Euro'yu geçmemesi lazımdı. UEFA bunu yavaş yavaş aşağıya indirdi. Bu zarar daha sonra 30 milyon Euro oldu. Kural bize son 3 sezonun toplamı 30 milyon Euro'yu geçemez diyordu ancak Galatasaray'ın zararı 147 milyon Euro'ydu" şeklinde konuştu.

Trabzonspor'un ceza almasını istemiyorum!

Mete İkiz, Trabzonspor'un anlaşmasındaki detayları anlattı. İkiz, "Trabzonspor'un anlaşması bizim anlaşmamıza çok benziyor. UEFA'nın buradaki tek istisnası sermaye artışı üzerineydi. Eğer sermaye artışı yapılırsa 30 milyon Euro'ya kadar zarar edilebiliyor. UEFA'nın açıklamasından Trabzonspor'un bu anlaşmaya uyum sağlayamadığını görüyorum. CAS bu kararı onayabilir veya Trabzonspor'un cezasını kaldırabilir. CAS'ın burada daha ağır bir ceza vereceğini düşünmüyorum. CAS'ın bir üst ceza verme yetkisi yok. Halka açık her şirketin yayınlanan denetim raporları vardır. Bu raporlar açıklanıyor ancak UEFA kendi başına da bu hesapları yapıyor. Birçok kulübün başka şirketleri olabiliyor. UEFA'yla anlaşma yapmış olan şirketlerin sadece denetim raporlarına bakmak doğru olmaz. UEFA'nın burada sadece kulüplerle paylaştığı kendi hesapları da var. Burada sadece UEFA'nın rakamları dikkate alınıyor. UEFA burada bir başa baş uygunluk bekliyor. UEFA, Trabzonspor'a zarar etme izni vermiş ancak bu yılın sonu için bir başa başlık beklemiş. Ben okuduğum anlaşmada bunları gördüm. Trabzonspor'un ceza almasını istemiyorum" dedi.

Altyapı hocaları iyi maaşlar kazanmalı!

Mete İkiz, son olarak kulüplerin altyapıya önem verilmesi gerektiğini ve burada İzlanda modelinin uygulanabileceğini söyledi. İkiz, "Galatasaray yıllar içerisinde altyapısından önemli oyuncular yetiştirdi. 2000 yılındaki başarı bir tesadüf değil. Galatasaray'ın dışarıdaki başarılarında altyapıdan gelen oyuncuların ve kaliteli yabancıların payı çok büyük. Avrupa bizim her zaman öncelikli hedefimizdir. Futbolda büyük değişimler olacak. Artık lafta kalmadan altyapılara önem vermeliyiz. Burada önemli olan yetenekli gençleri yetiştirmek. Herkes Barcelona'nın bu konudaki başarısından bahsediliyor. Johan Cruyff döneminden sonra Barcelona kulübü altyapıya yatırım yapmaya başladı. Doğru model bu. Barcelona'nın sahibi üyeleri. Türk kulüpleri üyeleri tarafından yönetilmeli. Bu durum geniş kitlelerin kulüplerine daha fazla sahip çıkmasını sağlıyor. Burada en kritik husus altyapı hocaları. İzlanda modeli burada örnek alınabilir. 20 sene önce İzlanda'da futbol yoktu. Altyapı hocaları iyi maaşlar kazanmalı" diyerek sözlerini tamamladı.

Senin için hazırladığımız haberler