İngiliz Ragbi Birliği Açıkladı: Trans Kadınlar Diğer Kadın Sporcularla Oynamayacak

Feride Kara
23.07.2022 - 00:25 | Son Güncellenme: 23.07.2022 - 00:31

İngiliz Ragbi Birliği (RFU) yeni sezon öncesi yaptığı açıklama ile trans kadınların diğer kadın sporcular ile oynamasını yasaklayacaklarını duyurdu..

İngiliz Ragbi Birliği Açıkladı: Trans Kadınlar Diğer Kadın Sporcularla Oynamayacak

İngiliz Ragbi Birliği 2020 yılında trans kadın sporcuların diğer kadın sporcular ile oynamaları konusunda bir yasak dayatmadan önce daha fazla kanıt ve araştırmanın gerektiğini söyleyerek trans kadınların diğer kadın sporcular ile oynamaya devam edeceklerini duyurmuştu. RFU tarafından yapılan yeni açıklamada ise yeni sezon öncesi trans kadınların diğer kadın sporcular ile oynamasının yasaklanacağı açıklandı. İngiliz Ragbi Birliği aldığı yeni karar ile World Rugby politikalarına uygun hareket etmiş olacak

‘Zor bir karar’

RFU sözcülerinden biri tarafından ‘Zor bir karar’ olarak nitelendirilen yeni kararın alınması için uzun zamandır inceleme yapıldığı açıklandı. İngiliz Ragbi Birliği sözcüsü yaptığı açıklamada alınan kararın 11 binden fazla katılımın sağlandığı bir anket ve uzun bir inceleme sonrası alındığını ifade etti. 

‘Fiziksel farklılıklar söz konusu’

Konu hakkında açıklama yapan RFU sözcülerinden biri trans kadınların diğer kadın sporcular ile oynamasının neden yasaklandığını şu sözlerle ifade etti: ‘’İnceleme ve danışmalarımız sonucunda biyolojik cinsiyetleri erkek olarak atanan kişiler ve kadın olarak atanan kişiler arasında fiziksel farklılıkların söz konusu olduğu kararına vardık. Erkek olarak dünyaya gelen bireylerin ergenlik ile birlikte vücutlarında artan testosteron sonucu kazandığı ve bireyin ergenliğinden sonra da korunan güç, dayanıklılık ve fiziksel diğer avantajları göz önünde bulundurmalıyız.’’

‘Adil olmalıyız’

RFU tarafından yapılan açıklamada sporda adaletin daha ön planda olması gerektiği belirtilirken erkek olarak dünyaya gelen trans kadınların diğer kadın sporcuların yer aldığı ragbiye dahil edilmesinin güvenlik ve adalet düşüncesi ile uyuşmadığı ifade edildi. 

Etkilenecek sporcular ile temasa geçildi

İngiliz Ragbi Birliği yöneticileri trans kadın sporcuların spora katılmasını teşvik edebilmeyi önemsediklerini ve alınan bu karar sonrası sonuçtan etkilenecek olan kayıtlı trans kadın oyuncularla çoktan iletişime geçtiklerini aktardı. 

Trans erkekler için farklı 

Trans kadın sporcuların diğer kadın sporcular ile oynamasının adil olmayacağı yönünde karar alan RFU, erkek kategorisinde kadın olarak dünyaya gelen trans erkeklerin yazılı izin vermek ve risk değerlendirmesi yapmaları sonucu ile oynayabilmelerinin önerildiği belirtildi.
 
 

Senin için hazırladığımız haberler