Transfer kuralları yasa dışı bulunmuştu: FIFA'dan küresel hamle geldi

14.10.2024 - 22:26 | Son Güncellenme: 14.10.2024 - 23:11

Avrupa Adalet Divanı'nın eski futbolcu Lassana Diarra'nın açtığı davadaki kararının ardından FIFA, Oyuncuların Statüsü ve Transferi Yönetmeliği'nin 17. maddesi hakkında küresel diyalog başlatacak.

Transfer kuralları yasa dışı bulunmuştu: FIFA'dan küresel hamle geldi

AJANSSPOR - HABER

Avrupa Adalet Divanı'nın FIFA'nın mevcut kuralları hakkında geçtiğimiz günlerde verdiği karar dikkat çekti. FIFA ise yasa dışı ilan edilen kurallarının ardından küresel bir adım atacak.

Diarra 16 milyon ceza aldı

Eski futbolcu Lassana Diarra, 2014'te ekibi Lokomotiv Moskova'da yaşadığı maaş anlaşmazlığının ardından Rus takımı ile olan sözleşmesinin süresi dolmadan feshedildi. Takımda antrenmanları da boykot ettiği belirtilen Diarra, 16 milyon İngiliz Sterlini para cezası aldı. Konuyu Spor Tahkim Mahkemesi'ne taşıyan eski futbolcunun cezası 8 milyon İngiliz Sterlin'ine düşürüldü.

İlgini Çekebilir
FIFA'nın kuralları yasa dışı ilan edildi: Futbolda devrim mi yaşanacak?
Habere Git

Eski futbolcu FIFA'yı dava etti

Diarra ise yaşananların ardından yeni bir ekibe transfer olmakta sorun yaşadı. Eski futbolcu o dönemde transferindeki problemlerin ardından FIFA Oyuncuların Statüsü ve Transferi Talimatı (RSTP) kapsamındaki iki maddeyi gerekçe göstererek bu kuralların Avrupa Birliği'nin çalışma yasalarına aykırı olduğunu belirterek FIFA'ya dava açtı.

FIFA'nın hangi kuralları dava edildi?

Diarra'nın gerekçe gösterdiği ilk madde olan 17.2. maddesinde oyuncunun haklı bir sebep olmaksızın sözleşmesini feshetmesi halinde, yeni kulübün eski kulübüne ödenecek tazminattan oyuncuyla birlikte müştereken sorumlu olacağını belirtiyor. İkinci madde ise futbolcunun eski kulübünün ulusal federasyonunun, sözleşme anlaşmazlığı olması durumunda oyuncunun uluslararası transfer sertifikasını (ITC) tutmasına izin veriyor.

FIFA'nın kuralları yasa dışı ilan edildi

Avrupa Adalet Divanı ise konu hakkındaki kararını verdi. Kararda, FIFA’nın mevcut kurallarının futbolcuların serbest dolaşma hakkını engellediğini belirterek şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu kurallar, yeni bir kulüpte çalışarak faaliyetlerini geliştirmek isteyen profesyonel futbolcuların serbest dolaşımını engelleyecek niteliktedir."

FIFA, kararlar için görüşmeler yapacak

Avrupa Adalet Divanı'nın FIFA'nın kuralları hakkındaki kararın ardından FIFA'dan yeni bir hamle geldi. FIFA bugün yaptığı açıklamalarında Fransız eski futbolcu Lassana Diarra'nın açtığı davaya konu olan FIFA Oyuncuların Statüsü ve Transferi Talimatı (RSTP) 17. maddesinin revize edilmesini amaçlayan görüşmeler yapılacağını duyurdu. Bu görüşmelerde ise dünyanın dört bir yanından FIFA'nın kilit paydaşları yer alacak. Görüşmelerde konuyla ilgili görüş ve fikirler alınacak.

İlgini Çekebilir
Koke: "Kendimi FIFA'da sandım!"
Habere Git

"FIFA şimdi kilit paydaşlarla küresel bir diyalog başlatacak"

FIFA Hukuk İşleri ve Uyum Başkanı Emilio Garcia Silvero konu hakkındaki açıklamalarında ise şöyle konuştu: "FIFA, düzenleyici çerçevesini daha da geliştirmeyi dört gözle bekliyor, açıkçası tüm ilgili ve etkilenen tarafların görüşlerini ve girdilerini dikkate alıyor. FIFA şimdi kilit paydaşlarla küresel bir diyalog başlatacak. FIFA, paydaşlarla birlikte Diarra kararından hangi sonuçların çıkarılması gerektiğini ve RSTP'nin 17. maddesinde hangi değişikliklerin yapılmasının en uygun ve elverişli olduğunu belirleyecek."

Senin için hazırladığımız haberler