Trio yorumladı: Galatasaray maçında 2 penaltı! Icardi ve Gaich...

20.10.2024 - 09:23 | Son Güncellenme: 20.10.2024 - 09:45

Süper Lig'de Galatasaray, Antalyaspor'u 3-0 yendi. Mauro Icardi ve Adolfo Gaich'in penaltı beklediği pozisyonlar Trio'da eski hakemler tarafından yorumlandı.

Trio yorumladı: Galatasaray maçında 2 penaltı! Icardi ve Gaich...

AJANSSPOR HABER

Trendyol Süper Lig'in 9'uncu haftasında Antalyaspor ile Galatasaray karşı karşıya geldi. Antalya'da oynanan mücadeleyi Sarı-Kırmızılılar 3-0 kazandı. Maçta Mauro Icardi ve Adolfo Gaich'in rakip ceza sahası içinde yerde kaldığı pozisyonlar penaltı tartışmaları yarattı. Bein Sports'ta, eski hakemler Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran'ın yer aldığı Trio programında tartışmalı pozisyonlar değerlendirildi.

45+2' Galatasaray'da Mauro Icardi'nin penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru mu?

Bülent Yıldırım: Bu pozisyonda öncelikle ben, Veysel Sarı'yı eleştirdim. Çünkü ortada hiç top yokken rakibini uzun süre tutmak suretiyle ciddi bir risk aldı. Alttan hiçbir şey söz konusu değil. Yani ayaktan bir çelme, künde... Bunlardan bahsetmiyorum. Yalnız pozisyonun başlangıç, gelişme ve sonucu anlamında baktığımda rakibi adil olmayan bir şekilde top için mücadele yokken ısrarla tutup geriye doğru çekme var. Tam düşme anında Icardi'nin elini düşmenin şiddetini azaltmak için Veysel'in formasında gördüğü için hakem, orada yanıldı diye düşünüyorum. Bu pozisyon, benim için net bir penaltı. Şunu gördü muhtemelen. Sol elini... Karşılıklı bir çekme olduğunu düşündü ve yanıldı. Burada şöyle düşünmek lazım; iki oyuncu aynı anda bir ihlali yapıyorsa bile teknik olarak hangisi daha çok... Yani benzeri eylemde kim daha kusurlu? Net bir şekilde burada topla hiçbir şekilde oynamayan Veysel Sarı kusurlu. Ben onun penaltı olduğu fikrindeyim.

Deniz Çoban: Ben de Bülent hocam ile aynı fikirdeyim. Burada bir penaltı olduğunu düşünüyorum. Bülent hocamın o kullandığı kelimeyi ben de kullanacağım; mücadele, adil olmalı. Futbolda mücadele, adil şekilde yapılır. Şuradan bakarsanız top için mücadele eden kim, topla hiç ilgilenmeyip rakiple ilgilenen kim? Veysel, sadece ve sadece Icardi'yi hedefine almış. Icardi'yi bozmaya gidiyor. Tabir yerindeyse yaka paça indiriyor. Icardi'nin hedefinde top var. Topa uzanmaya çalışıyor ama Veysel'in uzun süren formadan tutması ve üstüne bir de topa doğru gitmesin diye topun aksi yönünde kuvvet uygulayarak Icardi'yi toptan uzaklaştırması ile bence bu net bir penaltı. Ama video yardımcı hakem açısından burada karışacağı bir pozisyon olmadığı fikrindeyim. Çünkü formadan tutmak tek başına ihlal değildir. Formayı tutup o tutmadan dolayı rakibi etkilemesi lazım. İlerlemesini etkilemesi lazım, hareketlerini kısıtlaması lazım. Bir başka görüş de çıkıp burada, 'Tutuyor formayı ama arkasından eliyle şöyle bir tutmuş. İlerlemesine engel olmuyor' diyebilir.

İlgini Çekebilir
Osimhen'in golü ofsayt mı? VAR neden 4 dakika inceledi?
Habere Git

Bahattin Duran: Ben ikinize de kendi fikrimden önce Ali Şansalan'ın yeri doğru mu diye soracağım. Buradan görüyor. Ne diyorsunuz? Önü hiç kapanıyor mu? Belki şurada kapandı. Yani daha iyi bir yer alıp bu pozisyonu farklı değerlendirir miydi sizce? Biraz daha yaklaşsaydı bunu çok daha net görürdü fikrindeyim. Pozisyon, benim için de penaltı. Hakem için aslında şöyle bir şans var; tamam, çekti ve çekmeyi belki yeterli görmedi ama ilerledikten sonra forma artık yukarı doğru da çıkıyor. Yani ısrarlı bir çekme söz konusu. Tutup çekip de bırakmıyor. Aslında forma, yukarı doğru çıkmış. Bel bölgesi de gözüküyor. Aslında yakalanabilecek bir pozisyondu. VAR müdahalesiyle ilgili de sizle aynı fikirdeyim ama pozisyon benim için de bir penaltıymış.

62' Antalyaspor'da Adolfo Gaich'in penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru mu?

Bülent Yıldırım: Şimdi birinci tespitim şu; hakem çok iyi yerler almaya çalışmasına ve kondisyonu çok iyi olmasına rağmen bugün ikinci defa yaklaşık olarak aynı bölgede bu defa sola gideyim derken yine çok mesafeli kaldı. Bu tespiti yapalım. Hakem, sağlıklı olarak bunu görmedi. Biz, ekranda da tabii bunu rahat rahat izlediğimiz zaman Adolfo Gaich'in de niye düştüğünü gördük. Görünen şu; burada da Icardi pozisyonunun tam aksine Adolfo Gaich topa vurmak için oynuyor, gidiyor ve rakibinin tek amacı ise onun sağlıklı vurmasını engellemek. Yani adil bir mücadele var mı yok mu bunu tartışacağız. Bakalım, top kime yakın? Gaich, kurtuldu ve vuruş dengesi bozuldu. Bu nasıl bozuldu? Burayı çok yavaş gitmemiz lazım. Muhtemelen yukarıya baktı yine hakem. Abdülkerim'in sağ dizine bakalım. Abdülkerim'in sağ dizi, Gaich'in sol ayağına arkadan vurmak suretiyle dikkatsiz bir müdahale oluştu ve vuruş kalitesi, vücut dengesi bozuldu. Bu pozisyonun penaltı olduğu fikrindeyim.

Deniz Çoban: Yani şu izahatı yapmamız lazım; oyuncular arkalı önlü kaldığı zaman topa sahip olup avantajı elde eden oyuncu, artık dokunulmaz gibi bir şey oluyor. Arkadan takip eden azami özen gösterecek, dokunmayacak, koordinasyonunu bozmayacak, durursa yavaşlarsa onun takılıp düşmesine sebep olmayacak. Bu sebeple Antalyalı oyuncu, öne geçip avantajı elde edip topu önüne aldıktan sonra artık Abdülkerim'in olanca dikkatini vermesi lazım. Bu temas, oyuncunun koordinasyonunu bozacak bir temas ve bozuyor da zaten. Bütününü izlersek zaten oyuncu dağılıyor. Ben de bunun bir penaltı olduğu fikrindeyim.

Bahattin Duran: Bülent hocam da Deniz hocam da zaten çok güzel anlattı. Bence de Abdülkerim'in burada dikkatsiz bir müdahalesi var. Evet, dengesi bozuldu. Sonra bence topladı. Durdu. Üçüncü adımında vurdu. Hakem, penaltı verseydi saygı duyardım çünkü Abdülkerim, gerçekten arkadan dikkatsiz bir şekilde geliyor ama ben, o diz darbesinin çok fazla etkilemediğini düşünüyorum. Kesinlikle penaltı veren hakeme saygı duyarım. Ben, burada hakemin devam kararına doğru diyeceğim. Çünkü evet, burada darbeyi aldıktan sonra... Artık üç adım attı. Saygı duyuyorum. Dediklerinizi de çok iyi anlıyorum. Evet, koordinasyonu bozuldu diyorsunuz ama ben o kadar fazla bozulduğunu düşünmüyorum. Çünkü bayağı bir mesafe devam etti ve sonrasında da topa vurdu diye düşünüyorum.

Senin için hazırladığımız haberler