Türk futbolu için kader anı! Her şey belirsiz...

Ali Bozkurt
27.11.2021 - 19:36 | Son Güncellenme: 28.11.2021 - 10:52

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'in yayın hakları için yeni ihaleye çıkacak. Beklenen rakamlar belli olmaya başlıyor. Süper Lig yayıncısı kim olacak?

Türk futbolu için kader anı! Her şey belirsiz...

Ceyhun KUBURLU - AJANSSPOR

Türk futbolunun geleceğini belirleyecek yayın ihalesi için ne şartname belli ne de ihale tarihi. Oysa son ihale 21 Kasım 2016’da yani tam 5 yıl önce bugünlerde tamamlanmıştı. Kasım ayında yapılması planlanan yeni yayın ihalesinde tarih bile henüz açıklanmadı.

Tarih 21 Kasım 2016… Yer; Türkiye Futbol Federasyonu… Türk futbol tarihinin en büyük anlaşması imzalandı. Toplam bedeli 590 milyon dolarlık yayın ihalesini Katarlı Bein Medya kazandı. Aradan 5 yıl geçti. Yayın ihalesi yıl sonunda son buluyor. Ancak ne ihale yapıldı, ne şartnameler açıklandı… Yayıncı kuruluşun satış temsilcileri ise 1 yıllık paket satmaya devam ediyor. Bu sezon şampiyon olacak bir takım kasasına toplam 20 milyon Euro civarında bir para koyacak. Bu rakam Premier Lig’de 300 milyon Euro’yu aşıyor. 

3 AYAKLI İHALE


Yayın ihalesiyle ilgili TFF ve Kulüpler Birliği’nden hiçbir açıklama yapılmaması dikkat çekerken, masada bekleyen soruların cevabını kimse aramıyor. Yeni yapılacak ihalenin bir önceki ihalenin rakamlarına çıkması beklenmiyor. Yeni dönemde dijital haklar, TV hakları ve isim hakları için kulüplerin elde etmesi beklenen gelir 200 milyon dolar seviyesinde. İhalenin yurtdışındaki örnekleri incelenerek yapılması ve rekabetçi bir şartname oluşturulması halinde bu rakamın artması da mümkün.

AÇIKLAMA YAPILMIYOR


Yayın ihalesi ile ilgili olarak kulüp temsilcileri sessiz kalınmasının yanlış olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Kulüplerdeng örüşler toplandı. Ancak sonuç açıklanmadı. Şeffaf bir süreç yürümüyor. TFF bir önceki ihalenin rakamlarına ulaşılamayacağını gördüğü için kulüpleri de işin içine soktu ancak süreç hakkında bilgi verilmiyor. İhale tarihi belli değil. Şartname alan şirketler bilinmiyor. Konuyla ilgili olarak kimse açıklama yapmıyor.”

Senin için hazırladığımız haberler