Türk futbolunda adalet arayışı! Hacıosmanoğlu yaraları sarabilecek mi?

09.08.2024 - 20:05 | Son Güncellenme: 09.08.2024 - 20:24

TFF'de Mehmet Büyükekşi'nin yerine gelen İbrahim Hacıosmanoğlu yönetimi, Türk futbolunda adaleti sağlayabilecek mi? Taraftarlar, "Üç Büyükler kayrılıyor mu, yabancı hakem olmalı mı?" gibi soruları cevapladı.

Türk futbolunda adalet arayışı! Hacıosmanoğlu yaraları sarabilecek mi?

AJANSSPOR HABER

Türkiye Futbol Federasyonu'nda (TFF) Mehmet Büyükekşi yönetiminde sayısız kriz yaşandı. Türk futbolu, 2023/24 sezonunda birçok istenmeyen olaya sahne oldu. 18 Temmuz'da yapılan seçimli kongrede Mehmet Büyükekşi dönemi sona erdi. Büyükekşi'nin ardından İbrahim Hacıosmanoğlu TFF Başkanlığına seçildi. Hacıosmanoğlu göreve gelirken, Büyükekşi döneminde yaşanan krizlerin tekrarlanmayacağını, Türk futbolunda adaletin sağlanacağını söyledi.

NG Araştırma'nın yapmış olduğu araştırma sonucu futbolseverlerin Türk futboluna bakış açısı belli oldu. Taraftarların yabancı hakem ve adalet arayışına, Üç Büyükler'e ayrıcalık tanınıp tanınmadığına dair düşünceleri ortaya çıktı.

Büyükekşi yönetiminde 2023/24 sezonunda yaşanan olaylar

Mehmet Büyükekşili 2023/24 sezonunda yaşanan olaylar, genel olarak kaos ortamının hakim olduğu Türk futbolunda kriz dönemini tavan yaptırdı.

- Hakem Halil Umut Meler, MKE Ankaragücü - Çaykur Rizespor maçında dönemin Ankaragücü Başkanı Faruk Koca tarafından sahada yumruklandı.

- İstanbulspor, Trabzonspor ile oynadığı Süper Lig maçının 73'üncü dakikasında saha kenarına gelen kulüp başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu'nun talimatıyla, ikinci gol öncesi faul kararının çıkmamasına tepki olarak sahadan çekildi.

İlgini Çekebilir
Bu sezon şampiyon kim olur? İşte cevabı...
Habere Git

- Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'ta oynanması planlanan Turkcell Süper Kupa finali, Suudi yetkililerin Mustafa Kemal Atatürk'ün yer aldığı pankartların daha önce bildirilmemesi gerekçesiyle stada kabul etmemesi üzerine oynanamadı.

- Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan Süper Lig maçında Trabzonsporlu taraftarlar sahaya indi. Fenerbahçeli futbolcular taraftarla arbedeye girdi.

- Trabzon'da yaşanan taraftar olayının ardından Fenerbahçeli futbolcular PFDK tarafından cezalandırıldı. Bunun üzerine Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Sarı-Lacivertli camiayı toplayarak ligden çekilmenin de dahil olduğu seçenekleri konuştu. Toplantının ardından Galatasaray ile oynanacak Süper Kupa finalinde yabancı hakemin görev alması da istendi. TFF tarafından Fenerbahçe'nin talebi kabul görmeyince Sarı-Lacivertliler Süper Kupa'ya U-19 takımıyla çıktı. Galatasaray'ın bulduğu erken golün ardından Fenerbahçe sahadan çekildi.

- TFF 2. Lig'in son haftasında, 2'inci sırada yer alarak şampiyonluk mücadelesi veren Vanspor, lider Esenler Erokspor'un son haftadaki rakibi Serik Spor'un maça U-19 takımıyla çıkacağı haberlerine tepki gösterdi. Vanspor, Serik'in maça U-19'la çıkması durumunda son hafta oynayacakları Bursaspor maçına çıkmayacaklarını açıkladı. Bu duyurunun ardından başlayan maçta önce ilk düdükle beraber sırt sırta vererek bekleyen Vansporlu futbolcular, 20'inci dakikada sahadan çekildi.

Süper Lig'de yabancı hakem olmalı mı?

TFF Başkanlığına gelen İbrahim Hacıosmanoğlu'nun Türk futbolundaki sorunlara çözüm getirip getirmeyeceği merak konusuyken taraftarların çözüm alternatiflerine karşı düşünceleri belli oldu.

Hemen hemen her sezon en çok konuşulan Türk hakemlerine karşı yabancı hakem alternatifi Türk futbol gündemine gelmiş ve Büyükekşi yönetimi önemli maçların VAR hakemlerini yabancı atamıştı.

Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 19'u yabancı hakem konusuna olumlu yaklaştıklarını belirtti. Yüzde 33'ü ise hakemlerin yerli veya yabancı olmasının bir fark yaratmayacağı görüşünde olduklarını söyledi. Yüzde 48'lik kısım ise yabancı hakemlerin Süper Lig'de görev almasını istemedi.

Üç Büyükler kayrılıyor mu?

Üç Büyükler olarak adlandırılan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın taraftar kitlesi ve Türk futboluna etkisi oldukça fazla. Bu ön plana çıkma durumu diğer kulüpler için haksız rekabete yol açıyor mu?

Katılımcıların yüzde 85'i 3 Büyükler dışındaki takımların medyada yer alma payının adil olmadığını bildirdi. Yüzde 15'i ise durumun adil olduğunu kaydetti.

Yabancı sınırı kaç olmalı?

Türk futbolunda en fazla tartışılan konular arasında yabancı sınırı yer alıyor. Katılımcıların bir takımda en fazla kaç yabancı olması gerektiği hakkında verdiği cevapların ortalaması 9 oldu. Bu sonuç, TFF'nin verdiği kararı destekledi. Yabancı sayısının sınırsız olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 13 oldu. Yüzde 1'lik kesim ise takımlarda hiç yabancı oyuncu bulunmasını istemedi.

Senin için hazırladığımız haberler