''Türk insanı olarak gerçekten çok yetenekliyiz''

02.11.2015 - 18:57 | Son Güncellenme: 02.11.2015 - 19:01

Altınordu'nun başarılı hocası Hüseyin Eroğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hocam, öncelikle doğum gününüz kutlu olsun. Yeni bir yaş yeni heyecanlar yeni bir hayat yeni bir sayfa. 

Aile babası olarak Hüseyin Eroğlu ve Teknik Direktör olarak Hüseyin Eroğlu’ndan bahseder misiniz? 
İkisi arasında ne gibi farklar var?

- Doğum günümle ilgili güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Tabii ki yaş ilerliyor önemli olan sağlıklı olmak bunu yanı sıra mutlu olmak ve başarılı olmak hayatta çok önemli. 

Antrenörlük anlamında başarılı olmak bence insanların aile yapısından aldığı güç, sevgi ve mutlulukla doğru orantılı diye düşünüyorum. Aile babası olarak aileme bağlı çocuklarımla ilgilenmeyi seven onlarla oyunlar oynayan bir babayım. Tabii ki işim gereği ailemden uzak kalma durumundayım ama ne olurla olsun bu konuda eşime teşekkür ediyorum. Çocuklarımın bütün sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyor, fedakarlık yapıyor. Çocuklarımın zaten biri 4 diğeri 9 yaşında onlarda annesiyle bu hasreti en aşağıya düzeye indiriyor. Bende evde olduğum sürece sürekli onlarla ilgilenmeye ve onları mutlu etmeye çalışıyorum. 

Tabii ki antrenörlük anlamında da işimi gerçekten severek yapıyorum. Yıllardan beri futbolun içerisinde olan bir insanım ama her zaman benim için en önemli detay disiplinli olmak oldu. Ne kadar olursa olsun profesyonellik ve duyguları karıştırma anlamında Türkiye’de biraz duygularımızı karıştırmamız gerekiyor. Başka ülkede karıştırmazsınız ama Türkiye’de işini disiplinli şekilde yapacaksın ama Türk Futbolcusu duygusal bir insan olduğu için onların o duygularına hitap etmek çok önemli.  Antrenörlükteki dördüncü yılım, ben ve ekibimin Altınordu camiası içerisinde her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Bu bizim için asla yeterli değil hedefimiz hep daha yukarılara çıkmak ve daha başarılı olmak şuan için ikisi arasındaki benzerlik her ikisini de severek yapmak ve o işten keyif almak diyebilirim.

İkisi arasında pek bir fark yok aslında ailen ile birlikteyken evin var ve sadece bu evin içerisindesin. Antrenörlükte isi göz önündesin ve belli bir kitleyi memnun etmek zorundasın alacağın sonuçlar ve oynayacağın futbol onlarında mutlu olmasını sağlıyor. 

* Türk Futbolunda, farklı bir misyona sahip olan Altınordu takımından bahseder misiniz?
Şuanda üç buçuk yıl oldu geriye baktığımızda 3. Ligde başladık ilk yıllar oldukça zordu Mehmet Bey ile çıktığımız bu yolda birçok zorluklarla karşılaştık. Tabii ki Mehmet Beyin ilk başta tesisleştirmeyi hızlandırması bizim başarımıza büyük katkı sağladı. Bizlere verdiği maddi manevi destek 3. Lig'de ve 2. Lig'de rekorlar kırarak elde ettiğimiz şampiyonluklar ve oynadığımız futbol bizi Türkiye Kamuoyunda önemli bir yere getirdi. Bizlerde bunun bilincinde olarak her gün nasıl daha iyiyi yapabiliriz bunun peşindeyiz. 

PTT 1. Lig'de insanlar merak etti acaba başarabilecekler mi? 
Geçen sezonda iyi bir sezon geçirdik. Türkiye’de her şey skora endeksli kazandığın zaman her zaman iyisin tabii bizim içinde skor önemli ama bizim iki yönümüz var. Hem yetiştirici bir kulübüz hem de yarışmacı bir kulüp olmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de işin doğrusunu yapmak istiyoruz. Avrupa modern futboluna uygun çalışmalarımız.  

Futbolcularımıza buna uygun çalışmalarımız her geçen gün daha iyiye gidiyor. Özellikle iyi mücadele edip;  rakibe saygı, hakeme saygı, tribündeki taraftarlara saygı duymak bizim için çok önemli belki o gün kaybedebiliriz ama gelecekte kazanacağımız görünüyor. Asla futbolu çirkinleştirmeye çalışmıyoruz futbolun doğrularını sahada uygulamaya çalışıyoruz. Şuan için her şey güzel gidiyor. Türkiye’de insanlardan gelen olumlu tepkiler bizleri mutlu ediyor ve bizlere keyif veriyor. Her ne kadar genç oyuncularla da oynasak doğru oynamak çok önemli diye düşünüyorum.

* Takımınızda, alınan karar gereği yabancı futbolcu oynatmıyorsunuz. Oynanan maçlarda oynatsaydım dediğiniz ve şu yabancı da bizim takımımızda oynasaydı dediğiniz anlar oldu mu? 
Ya tabii ki böyle kararımız var. Bunu uzun yıllar önce almıştık ve ligimize birçok yabancı futbolcular geldi. Çok değerli isimlerde geldi. Ama inanın ben bu anlamda Altınordu kulübüyle böyle bir karar aldığımız için hiçbir zaman düşünmedim. 

Neden düşünmedim. Çünkü biz Türk insanı olarak gerçekten çok yetenekliyiz ve istediğimizde başaramayacağımız hiçbir şey yok! Bu anlamda futbolcularınıza doğru eğitimi, doğru çalışmayı ve her şeyi sunarsanız onlardan da sahada her şeyini verebilen sizi yukarıya taşıyabilen bir oyuncu çıkabilir. Şuanda ligimize baktığımızda Adana Demirspor’da Pote var tabii baktığımızda skora etki ediyor. Yani dediğim gibi sonuçta futbol takım oyunu takım olarak iyi iseniz çokta başarılı oluyorsunuz. Bu düşünceyi hiçbir zaman düşünmedim. Tam tersi ben futbolcularıma nasıl hazırlarımda en üst düzeyde nasıl bir futbolcu olur onun düşüncesindeyim. 

* Şuanda takımınızda bulunan birçok futbolcuyla uzun süredir birliktesiniz, genç yaşta bu isimlerin popüler olması sizi idare anlamında zorluyor mu? 
Özellikle bizim akademi takımlarımızın en büyüğü 1997 doğumlu jenerasyon, onlarda U19 – U18 yaş durumundalar A takımımızda 3. Ligden beri gelen oyuncularımız var. 2. Ligden var genç bir ekibiz onlarla oyuncu antrenör ilişkisinden ziyade onların her şeyi ile ilgilenmeye çalışıyoruz. Onların gelişimine her türlü katkı sağlamaya çalışıyoruz. Saha içinde eksikliklerini gidermeye çalışıyoruz. Onları vizyon sahibi yapmayı amaçlıyoruz. Açıkçası yaşam koçu olmaya çalışıyoruz. Tabii ki zorlukları oluyor .Önemli olan onları doğru eğitimi vermek ki kaldı ki biz kulübümüzde bunu en küçük yaş grubundan yapmaya çalışıyoruz. Bizim için en önemlisi: İyi birey,  İyi vatandaş, İyi sporcu bu bizim ana temamız bu sporcumuzda karakterli ve yetenekli ise en yukarılara çıkacaktır. Kendisini ve kulübünü en iyi şekilde temsil edecektir. 

* Projenizin ülke futboluna sağlayacağı yararlardan bahseder misiniz?
Kulübümüzün ülkemizdeki üstlendiği misyon birçok kişi tarafından merak ediliyor. Çok destekleyen var. Acaba başarabilecekler mi diyenler var. Ya nasıl olsa başaramayacak diyenler var. Biz bu yola baş koyduk. 

Başkanımız Mehmet Bey ile çıktığımız bu yolda hedefimiz sadece Türkiye için değil ulusal düzeyde futbolcu yetiştirmek. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Baktığımızda elde ettiğimiz başarılarda Türk futbolunda belli bir jenerasyonun geldiğinde elde edilen başarılardı. Doğru sistem sağlandığında başarı neden olmasın biz Türk insanı her spor dalında ve futbolda yetenekli bu yeteneklerin dışarı çıkması için doğru eğitmek ve doğru çalışma prensibi olmalı. 

Bizimde hedefimiz A takımımızla birlikte Süper Lig'de ve Avrupa kupalarında mücadele etmek. Bu bir süreç gerektirecek kolay değil birlikte çıktığımız bu yolda başaracağız diye düşünüyorum. Şuanda aklıma gelenler Salih Uçan ve Enes Ünal var. Bu sayılar neden 15- 20 olmasın. Biz bunu kulüp olarak yapıyoruz ama gönül ister 4-5 kulüp bunu yapsın. Genç nesle önem verilsin ki ülkemiz futbolu Avrupa’da ve Dünya Kupaları'nda başarıdan başarıya koşsun, Türk Sporcuları Avrupa’da ödüller alsın umudumuz o tabii.

* Antrenör olarak bütün profesyonel liglerde çalıştınız. Ligler arasındaki geçişlerden bahseder misiniz?
Bütün liglerde çalıştık. Her ligin kendisine has özellikleri var. Bana sorarsanız nasıl başarılı oldunuz diye bizim olmazsa olmazımız takım oyunu, bir sistem, tempolu oyun ve futbol oynamak bu bizim için olmazsa olmaz.

* Seyit Mehmet Özkan’ın bir projesi olan Altınordu takımında, Seyit Mehmet Özkan’ın ardından bu projeyi sürdürecek insanlar var mı? Projenizin tabanı var mı? Yoksa kişisel bir düşünce mi?
Şuanda Mehmet Beyin önderliğinde hep beraber bu yol içerisinde devam ediyoruz. Ama bunun için kurumsallaştırmak istiyor Mehmet Bey çünkü ilerleyen dönemlerde o olmasa bile bir sistemin olması için çabalıyor ve kurumsallaşmaya bunun için çok önem veriyor. Genç yönetici arkadaşlar yetiştirmeye çalışıyor. Herkese doğruları öğretmeye çalışıyor. Bunun için çok yoğun çalışıyor. Yaklaşık 150 kişilik bir aileyiz. Mehmet Bey bu projenin kişisel olmaması ve kurumsallaşması için büyük bir gayret gösteriyor. 

Maddi anlamda ve sporcu yetiştirmek anlamında bu döngünün kendinden sonrada devam etmesi için kurumsallaşmayı hedefliyor bunun içinde çalışmalar yapıyor.

Röportaj: Salim MANAV / Ajansspor

Senin için hazırladığımız haberler